Solunum sistemi, hayatın ta kendisidir. Basit gibi görünen nefes alma eylemi, hayatımızı devam ettirmemiz için gereklidir. Vücudun bu işlevini yerine getirmek için çalışan en kıymetli askeri akciğerdir. Vücudu güvende tutmak için ve genel sağlık için çok değerlidir.

Su

Akciğer sağlığını korumak için su çok önemlidir. Bu nedenle, bol miktarda su içmelisiniz. Akciğer için yararlı olan besinler tüketerek de sağlıklı kalabilirsiniz. Sağlıklı besinler içeren akıllı bir diyet tercihi, sağlığınız için uzun vadeli bir yatırımdır.

Elma

Günde bir elma, doktoru uzak tutar! Elma, gerçekten sağlıklı ve etkili bir meyvedir. Akciğer sağlığına odaklanmak istiyorsanız, mutlaka günde bir elma yemelisiniz. Genel sağlık için önemli olan temel besin maddeleriyle zenginleştirilmiştir. Elma suyu ve elma şarabı bile sağlık ve fitness için çok değerlidir. Bu meyve akciğere iyi gelen besinler listesinin en başında olmayı hakediyor.

Yağlı Balık

Amerikan Beslenme Koleji Dergisi, yağlı balıkların, akciğerlerinizin sağlıklı kalması için mükemmel bir besin olduğunu belirtmektedir. Akciğer sağlığı ile doğrudan bağlantılı olarak yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitleri içerir.

Kayısı

Kayısı akciğer sağlığı için gereklidir. Sağlıklı akciğerle ilişkili A vitamini ile doludur. Kayısı, akciğer enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olur. Sadece A vitamini değil, aynı zamanda sağlığımız için gerçekten gerekli olan antioksidanlar, demir ve lif bakımından da zengindir.

Brokoli

Brokoli, turpgil ailesinden bir sebzedir. En iyi yeşil sebze seçeneklerinden biridir. Diyetinizin bir parçası olarak brokoli, akciğerlerin düzgün çalışmasına yardımcı olacaktır. Yüksek miktarda antioksidan içerir ve bu nedenle akciğerlerin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kronik obstrüktif akciğer hastalığından şikayetçi olan insanlar için de önerilmektedir.

Kümes Hayvanları

Tavuk, hindi ve diğer kümes hayvanları akciğerler için gerçekten yararlıdır. Araştırmacılar kümes hayvanlarında mevcut olan A vitamininin akciğer sağlığını artırdığını belirtiyor. Ayrıca, A vitamininin bu hayvansal versiyonunun vücudumuz tarafından, A vitamininin bitki bazlı versiyonlarından çok daha iyi bir şekilde emildiğine inanıyorlar.

Ceviz

Vejetaryen iseniz ve yağlı balık yiyemiyorsanız, ceviz sizin için en iyi seçenek olabilir. Ceviz, yağlı balıklar gibi mükemmel bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Sadece günlük olarak bir avuç ceviz yiyerek, astım ve diğer solunum rahatsızlıklarını akciğerinizden uzak tutabilirsiniz.

Fasulye

Amerikan Kanser Derneği, fasulyenin akciğer sağlığı için gerçekten iyi olduğunu belirtiyor. Kara fasulye, barbunya ve börülce, akciğerleri enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olan zengin bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca akciğerlere zarar verebilecek serbest radikallerle savaşmaya da yardım ederler.

Meyveler

Meyve sağlıklı bir ara öğündür. Akciğer sağlığının korunmasına yardımcı olan antioksidanlar bakımından zengindir. Bütün meyveler yararlı olsa da, yaban mersini ve acai üzümü, sağlık şampiyonları olarak kabul edilir.

Kırmızı Biber

Kırmızı biber, sigara içenler için bir koruma kalkanı olarak kabul edilir. Akciğer sağlığı için gerçekten harikadır. Akciğer kanseri ve diğer akciğer enfeksiyonları riskini azaltan betakriptoksin ile doludur.

Ispanak

Ispanak, akciğer sağlığını korumaya yardımcı olan B vitamini ile doludur. Düzenli ıspanak tüketimi, akciğer kanseri riskini azaltabilir. Ispanağın vitamin içeriğinden tam olarak yararlanmak için, öğle ve akşam yemeklerinde ıspanak salatası veya ıspanak çorbası yiyebilirsiniz.

 

Karotenoid

Linus Pauling Enstitüsü’nün raporuna göre; karotenoid familyasının spesifik üyeleri, akciğer kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Fitobesinler, bitkilerde ortaya çıkan ve meyve ve sebzeye parlak renklerini veren bileşiklerdir. Özellikle, betakriptoksin, lutein ve zeaksantin kombinasyonu akciğer kanserine karşı koruma sağlamada umut vermektedir. Kabak ve papaya; en yüksek betakriptoksin konsantrasyonuna sahiptir. Lutein ve zeaksantin içinse, ıspanak ve lahanayı diyetinize ekleyebilirsiniz.

 

C Vitamini

Soğuk algınlığınız olduğunda muhtemelen C vitaminine yönelirsiniz. Araştırmalar, yaygın bir akciğer enfeksiyonu olan pnömoni için de yararlı olduğunu göstermektedir. 2007 yılında, Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan sonuçlara bakılırsa araştırmacılar; C vitamini alımının zatürre üzerinde önleyici ve terapötik bir etkiye sahip olduğunu bulmuşlardır. C vitamini için sadece portakal yiyorsanız, seçeneklerinizi tekrar gözden geçirmelisiniz. Porsiyon başına en fazla C vitamini için, sarı biber ve guava tercih edebilirsiniz.

 

Folat

Folat gibi, B vitamini içeren gıdaların alımını artırmak, akciğerlerinizin; kronik obstrüktif akciğer hastalığından veya amfizemi, kronik bronşit ve bazı astım formları da dahil olmak üzere çeşitli akciğer rahatsızlıklarını kapsayan bir terim olan COPD’den korunmasına yardımcı olabilir. 2010 yılında, Asya Pasifik Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan KOAH’lı yetişkinler üzerinde yapılan bir çalışmada, folat bakımından yetersiz beslenmenin, KOAH ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Araştırmacılar, folat alımının artmasının, genel olarak akciğer fonksiyonuna fayda sağlayabileceği sonucuna varmışlardır. Porsiyon başına folat bakımından en yüksek iki gıda, fasulye ve mercimektir.

 

B6 Vitamini

Folat gibi, B6 vitamini de genel olarak akciğer fonksiyonunu artırır ve özellikle akciğer kanserine karşı korunma sağlayabilir. 2010 yılında, Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar erkek sigara içicilerden ve içmeyenlerden alınan 385.000’den fazla kan örneğine bakmış ve kanlarında daha yüksek B6 vitamini olanların, akciğer kanseri riskinin düşük olduğu gösterilmiştir. Akciğer sağlığı için, B6 vitamini bakımından yüksek olan somon ve patates tüketebilirsiniz.