Erkeklerde, Kadınlarda Hormon Bozukluğu Neden Olur Nasıl Anlaşılır?

  • Genel Sağlık
  • Erkeklerde, Kadınlarda Hormon Bozukluğu Neden Olur Nasıl Anlaşılır? için yorumlar kapalı
  • 873 kez görüntülendi

Erkeklerde, Kadınlarda Hormon Bozukluğu Neden Olur Nasıl Anlaşılır?

Hormonlar vücudumuzdaki yeme-içme, büyüme, gelişme, üreme, metabolik fonksiyonlar gibi pek çok işlevde görevli olan salgılara denir. Hormon bozukluğu hareketsiz yaşamdan, strese pek çok nedenden kaynaklanabilen sık görülen sağlık sorunlarındandır. İşte hormon bozukluğu belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri; (Hormon bozukluğu kıllanma, sivilce, kilo, adet düzensizliği, saç dökülmesi yapar mı?, hamile kalmayı engeller mi, hormon bozukluğu bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? Konularda bilgileri de bu makalemizde okuyabilirsiniz.)

Hormon Bozukluğu Belirtileri

  1. Halsizlik
  2. Kıllanma
  3. İştahsızlık
  4. Depresyon
  5. Saç dökülmesi
  6. Cinsel performans düşüklüğü
  7. Kuru veya yağlı cilt
  8. Sivilcelenme
  9. Adet öncesi sendromu
  10. Vücutta aşırı kıllanma
  11. Kısırlık
  12. Uykusuzluk
  13. Libidododa artış veya azalma
  14. Açıklanamayan kilo kaybı veya kilo artışı
  15. Adet düzensizlikleri
  16. Baş ağrısı
  17. Vajinal kuruluk
  18. Erkeklerde meme büyümesi
  19. Sıcak basması
  20. Gece terlemesi
  21. Ereksiyon bozukluğu
  22. Aşırı sinirlilik
  23. Kas kütlesinde azalma
  24. Göbekte yağlanma
  25. Aşerme
  26. Unutkanlık
  27. Yağlı cilt, akne, egzama gibi cilt sorunları
  28. Hazımsızlık
  29. Memede değişiklikler (şişme, sıkılaşma gibi)

Hormon bozukluğu neden olur?

Endokrin hastalıkları

Şeker hastalığı, Hipotiroidi, hipertiroidi, guatr, haşimato gibi tiroid sorunları, kemik erimesi, hipoglisemi, Polikistik over sendromu,Turner sendromu, Cushing sendromu, Paratiroidi, Addison hastalığı, Graves hastalığı, Meme, yumurtalık, rahim veya tiroid kanserleri gibi endokrin sistemini olumsuz etkileyen hastalıklar hormon bozukluğu yapabilmektedir.

Tiroid Sorunları

Tiroid, büyüme ve gelişme hormonlarının üretiminden sorumlu olan bir bezdir. Tiroidiniz iyi çalışmıyorsa, hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi sağlık sorunları hormonal bozukluklara neden olabilir.

Stres

Stres, iltihaplanmaya yol açabilen kortizol üretimini arttırdığı için, hormonal bozukluğunun arkasındaki en önemli nedenlerden biridir ve iltihaplanma pek çok insanda hormonal bozukluk yapabilir.

Genetik

Bazı kişiler genetik olarak hormon bozukluğuna daha yatkındır. Annenizde, babanızda yahut üst kuşaklarda bu sağlık sorunu varsa siz de hormonal dengesizlik yaşayabilirsiniz.

Yaşlanma

Yaşlanma, hormon üretimimizin azalmasına neden olan faktörlerdendir. Yaşlanma  testosteronda ve östrojen azalma yapıp hormonal bozuklukları tetikleyebilir.

Toksinler

Teflon tavalar, plastik kullanımı, cilt kremleri, parfümler, makyaj malzemeleri gibi kozmetik ürünler, antibiyotiklerle veya kimyasal gübrelerle yetiştirilmiş bitki ve hayvanlar, temizlik ürünlerinin kullanımı, koruyucu madde içeren gıdalar da vücudun hormon dengesini bozup hormon bozukluğuna yol açabilmektedir.

Hamilelik

Hamilelik ve doğumda hormonal bozukluk yapabilmektedir. Hamilelik süresince kadın vücudu progesteron hormonu üretir ve doğumdan sonra bu üretim muazzam derecede düşer. Bu durum hormonal bozukluğuna yol açabilir ve doğum sonrası depresyon gibi belirtilere neden olabilir.

Sindirim sistemi bozuklukları

Kabızlık, şişkinlik, ishal ve reflü gibi mide bağırsak sorunları midedeki iltihaplanmanın sonuçlarıdır. Bu iltihap, bazı hormonların üretimini düzenleyen hipofiz bezi üzerinde olumsuz etkilere neden olup, hormon bozukluğuna yol açabilir. Dolayısıyla olası hormon bozukluğunda sindirim sistemi hastalıklarını da göz önünde bulundurmalısınız.

Mantar hastalığı

Candida olarak da adlandırılan mantar, sindirim sisteminizde yaşayan bir mantar türüdür. Sindirim sisteminde az miktarda mantar bulunması zararsızdır, hatta faydalıdır. Mantar tüm sindirim sistemine yayıldılığında Candida mantarı vücudunuzdaki hormonları taklit eden ve vücudunuzun daha az hormon üretmesini sağlayan türde bir kimyasal madde salgılar, bunun sonucunda hormonal bozukluklar ortaya çıkar. Mantar hastalığı antibiyotik kullanımınından, şekerli ve karbonhidratlı yiyecek tüketmekten kaynaklanabilir.

Dengesiz beslenme

Şekerli, paketlenmiş veya katkı maddesi içeren gıdalar başta insülin metabolizması olmak üzere çeşitli vücut fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek hormon bozukluğuna neden olabilmektedir.

Hormon bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Hormon bozukluğunun tedavisi şu şekilde yapılır;

Not: Bu makalemiz 2 sayfadan oluşmaktadır. Yazının sonundaki “Sonraki Sayfa” yazısına tıklayarak yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.