Miyop Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • Miyop Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.325 kez görüntülendi

Miyop Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Miyop, yani uzak tarafları görememe hastalığı, göz boyunun ve kornea şekillerinin anormal şekillerde değişimlere uğraması sonucu ortaya çıkmaktadır. Gözün kornea ve şekil değişimlerine uğraması sonucu göz merceğinde ve korneada kırılmaya uğrayan ışık, retinada olması gereken yerden farklı bir noktaya düştüğü için uzağı görme de bozukluk gibi problemler meydana gelir.

Göz hastalıklarından bir tanesi olan miyop, genel olarak ilk okul çağlarında ortaya çıkmaktadır. Miyop rahatsızlığına yakalanan kişiler yakındaki nesneleri sorunsuz bir şekilde görürler ancak uzaklardaki nesnelere net bir şekilde bakamazlar.

Miyop Nedir?

Miyop, gözün belli bir uzaklıktan sonraki cisimlere net bir şekilde bakamamasıdır. Eğer nesneden göze yansıyan ışıklar tam olarak gözün algı merkezine değilde ön kısımlara doğru odaklanma yaşıyorsa, miyop hastalığı gerçekleşiyor demektir.

Gözün arka ve öne doğru uzunluğu, korneadaki kırıcılık oranı gibi parametreler eğer anormal değerlerde ise, nesnelerden yansıyan ışığın oluşacağı yer sarı nokta bölgesi olacaktır.

Miyop Neden Olur?

Miyop, genel olarak kalıtsal özellikler sonucu oluşmaktadır. Genellikle 1. ve 2. dereceden akrabalardamiyop rahatsızlığı bulunan ve ortalama olarak 6 ile 10 yaş arasında görülen miyop, ergenlik dönemi ile birlikte daha da artış göstermektedir. Miyop derecesinin artış göstermesi vücudun büyümesiyle orantılı bir şekilde ilerlemektedir.

Bu nedenle miyop büyümesinin hızlı olduğu ergenlik döneminde çocuklar her 6-7 ayda bir gözlük değiştirmek zorunda kalabilirler. Miyop hastalığı ilk zamanlarda hızlı ilerlemesine karşın genlik çağının son bulmasıyla birlikte iyice yavaşlama gösterir. 25-40 yaş arasındaki insanlarda miyop büyümesi oranıoldukça azalış göstermektedir.

Bu durumların yanı sıra, dengesiz ve sağlıksız beslenme, az ışıklı ortamlarda uzun süre geçirmek ve çok aşırı kitap okumak gibi durumlarda miyopa neden olur.

Miyop Belirtileri Nelerdir?

Miyop göz problemi genel olarak ilkokul çağında keşfedilmektedir. Çünkü okul çağındaki çocuğun gözlerine kısarak tahtaya bakması, uzaktan tahtayı görememesi gibi durumlar miyop belirtileri arasında yer almaktadır.

Bu nedenle çocuğun sürekli takip edilmesi ve görmede herhangi bir zorluk çekip çekmediği kontrol edilerek miyop ilerleyişinin azaltılması hedef alınmalıdır.

Miyop Dereceleri Nelerdir?

Miyop göz rahatsızlığının başlama derecesi 0.75 ile 1.00 arası kabul edilmektedir. Eğer zaman içerisinde bu hastalığa dikkat edilmezse miyop derecesi 2,00 ile 3,00 arasına kadar artış gösterebilir. Ancak bu durum kişiden kişiye farklı özellikler gösterebilmektedir.

Eğer kişi, gerekli kontrolleri zamanında yaptırmazsa, lens veya gözlük kullanımını aksatırsa miyop dereceleri zamanla artan bir eğilim gösterecektir. Miyop dereceleri eğer ağır bir hastalık haline gelirse 9.00 dereceye kadar yükselebilir. Böyle bir durumda hastanın sürekli olarak muayene takibini yaptırıp göz ameliyatı olması gerekmektedir.

Miyop Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gözlük ya da kontakt lens kullanarak miyop nedeniyle oluşan görünüm bozukluğu giderilebilir. Bu durumun dışında, Excimer adı verilen lazer ile miyop tedavisi ise miyop rahatsızlığının kesin tedavisikonumundadır. Miyop problemi için lazer tedavisi şartları;

  • 18 yaşından daha büyük olmak
  • Miyop derecesinin 10.00 dan daha az olması
  • Yakın zaman içerisinde miyop derecesinin artmaması ya da çok az artması
  • Keratokonus tarzında herhangi bir göz hastalığı bulunmaması
  • Eklem bölgesi ya da diyabet gibi hastalıkların olmaması

gibi sıralanabilir. Lazer yöntemi tüm miyop hastaları için uyumlu olmadığından dolayı, tedavi öncesi kişinin göz yapısına incelemeler yapılmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.