Renk körlüğü nedir?

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • Renk körlüğü nedir? için yorumlar kapalı
  • 1.005 kez görüntülendi

Renk körlüğü nedir?

Renk Körlüğü : Belirli bir renkleri kısmen veya tamamen görememe ayırt edememe ve seçememe hastalıklarına verilen genel isimdir.

 

Görme sinirlerinin yıpranmış olması veya gözün ağ tabakasının hastalanması sonucu meydana gelir.Renk körlüğünün doğuştan olması sık olduğu gibi, sonradan olma durumlarda vardır.
 

Renk körlüğü sık rastlanan bir  olaydır.Renk körlüğü oranı erkeklerde % 0,8 kadınlarda ise %0,4 tür.

 

Renk körlüğü en basit genel tanımı ile doğada bulunan renklerin algılanamamasıdır. Renk körlüğü, göz retinasında koni hücrelerinin bulunmaması yada eksik bulunması sebebiyle oluşan bir hastalıktır. Bu da çevredeki renkleri ayırt edememeye ve dolayısıyla renk körlüğünü oluşturur. Retinada koni hücrelerinin hiç bulunmaması durumu çok nadir görülen bir durum olmakla beraber ortamı sadece siyah ve beyazdan ibaret görürler. Renk körlüğü kadınların taşıyıcı olması sebebiyle, kadınlara nazaran daha çok erkeklerde görülür.

Göz yapısında pigment eksikliğine bağlı olarak, iki renk görme şeklinde kendini gösterir. En çok rastlanılan hali anormal trikomatopsi türüdür. Bunlar doğadaki her rengi görür fakat kırmızı-yeşil-sarı veya mavi-yeşil-sarı arasındaki ayrımını yapamazlar. Normal bir göz yapısında, gözün renkleri algılayabilmesi 3 farklı yapıdaki koni pigmentlerinin sistematik bir şekilde çalışmasıyla meydana gelmektedir. Bu şekilde doğadaki renkleri algılayabilme yetisine trikomatop olarak isimlendirilmiştir. Hastalıklı göz yapısında eksik koni hücreleri ne kadar çok ise renk algılama yetisi o kadar düşmektedir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.