Kancalı Kurt Nasıl Bulaşır ve Tedavi Edilir ?

  • HASTALIKLAR
  • Kancalı Kurt Nasıl Bulaşır ve Tedavi Edilir ? için yorumlar kapalı
  • 1.252 kez görüntülendi

Kancalı Kurt Nasıl Bulaşır ve Tedavi Edilir ?

Kancalı kurtlar 1,3 cm boyunda, 0,5 mm enindedir. Kancaları ile ince barsak mukozasına yapışır. Ön kısımları ince, silindir şeklinde, yüzeyleri düz, pembemsi beyaz veya gri renktedir. Ülkemizde daha çok Karadeniz Bölgesinde görülür.

Bulaşma yolu: İnsan dışkısından çıkan yumurtaların içinde kurtçuğun gelişebilmesi için nem ve 20-30 derece ısı gereklidir. Toprakta gelişimini tamamlayan kurtçuk çıplak ayakla gezen insanın genellikle ayak parmaklarının arasındaki deriyi delerek içeri girer. Kan dolaşımı ile barsaklara yerleşir. İki ay içinde erişkin kurt haline gelir.

Belirtiler: Kancalı kurtlar şiddetli kansızlık yaptıklarından diğer barsak parazitlerinden daha ciddi rahatsızlık meydana getirirler. Fakat korunma diğer parazitlerden daha kolaydır.

Kurtçuğun ısırıp girdiği yerde şiddetli kaşıntı, kızarıklık, kabarcık oluşur. Genel alerjik belirtiler de olabilir. Kurtlar ince barsağa kancası ile yapışarak, kanla beslenir. Onun için hastalarda kansızlık belirtileri görülür. Sulu çok sayıda ishal görülebilir. Çocuklarda gelişme geriliğine de yol açar.

Korunma ve öneriler:

1-Hasta kişilerin erken tedavisi ve etrafa yumurtaların yayılmasını önlenmesi gerekir.

2-İlaçla tedaviye başlanmalıdır.

3-İnsan dışkısının toprağa karışması önlenmelidir.

4-İnsanlar toprakta, toprakta çıplak ayakla dolaşmamalıdır.

5-Elle tarım yapanlarda, elle de bulaşabileceği unutulmamalıdır ve ona göre tedbir alınmalıdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.