Hemoglobin (Hgb) Normal Değerleri Ve Hemoglobin Nasıl Yükseltilir?

  • Genel Sağlık
  • Hemoglobin (Hgb) Normal Değerleri Ve Hemoglobin Nasıl Yükseltilir? için yorumlar kapalı
  • 956 kez görüntülendi

Hemoglobin (Hgb) Normal Değerleri Ve Hemoglobin Nasıl Yükseltilir?

Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir bakımından zengin bir proteintir. Görevi vücuda oksijen gönderilmesidir. Kırmızı kan hücrelerine bu rengi veren de hemoglobindir. Hemoglobin seviyesi kan testi ile belirlenebilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yetişkin bir erkek için normal hemoglobin düzeyi 13,8 ila 17,2 g / dL arasında, gebe olmayan, yetişkin bir kadın için ise normal seviye 12.1 ve 15.1 g / dL arasındadır. Erkeklerin kadınlara göre daha yüksek hemoglobin düzeyine sahip olmasının nedeni, kadınların reglle birlikte her ay kırmızı kan kaybederler. Hamile bir kadın için normal seviyesi 11.0 g / dL veya üstüdür. Değerler yaşla birlikte bir miktar azalabilir. Hemoglobin düşüklüğü uzmanlarca kan değeri düşüklüğü olarak da adlandırılır.

Yine WHO Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 6 ay ila 4 yaş arasındaki çocuklar için normal hemoglobin düzeyi 11 g / dL veya üstüdür. 5 ila 12 yaş arası çocuklar için normal seviyeler 11,5 g / dL veya üstüdür. 12-15 yaş arası ergenlerde normal seviyesi 12,0 g / dL veya üstüdür.

Hemoglobin düşüklüğü belirtileri (Kan değeri düşüklüğü belirtileri)

Hemoglobin düşüklüğünün çeşitli belirtileri vardır. Aşağıdaki belirtiler sizde mevcutsa doktorunuza bunu bildirmelisiniz.

  1. Halsizlik
  2. Güçsüzlük
  3. Baş dönmesi
  4. Günlük fiziksel aktiviteleri bile yapmakta zorlanma
  5. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı
  6. Kalp çarpıntısı
  7. Soluk beniz, cilt ve tırnaklar gibi ağır anemi belirtileri
  8. Saç dökülmesi

Genel belirtiler: Hemoglobin düşüklüğünün yaygın belirtileri, baş dönmesi, konsantre olmakta zorlanma, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizliktir. Hemoglobin seviyeniz düşükse kalp atış hızınızda düzensizlikler yaşayabilirsiniz, cildinizin, diş etinizin veya tırnak yatağınızın çok soluk renkte olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca hemoglobin oranınız çok düşükse nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve göğüs ağrısı gibi daha ciddi vakalarla karşılaşabilirsiniz.

Hemoglobin düşüklüğünde nadir görülen belirtiler: Aşırı terleme, kusma ve kalıcı mide ekşimesidir. Kollarınızda veya bacaklarınızda şişme olabilir veya dışkınız kanlı şekilde gelebilir.

Çocuklarda hemoglobin düşüklüğü belirtileri: Çocuklarda görülen semptomlar, yetişkinlerden daha ciddi ve daha şiddetli olabilir. Benizde solukluk, hızlı kalp atışı, konsantre olmada zorlanma, nörolojik gelişimde gerilik ve davranış bozuklukları. 

Hemoglobin düşüklüğü nedenleri

  1. B12 ve folat gibi belli vitaminlerin eksikliği
  2. Hamilelik
  3. Siroz
  4. Aşırı kansızlık
  5. Kemik iliği hastalıkları
  6. Mide ülseri
  7. Artrit
  8. Böbrek problemleri
  9. Kanser
  10. Aids için antiretroviral ilaçlar, kemoterapi ilaçları gibi spesifik ilaçların kullanımı
  11. Hodgkin lenfoma (Hodgkin hastalığı)
  12. Hipotiroidizm
  13. Demir eksikliği anemisi
  14. Kronik böbrek hastalığı
  15. Kurşun zehirlenmesi
  16. Lösemi
  17. Miyelomlar
  18. Myelodisplastik sendromlar
  19. NonHodgkin lenfoma
  20. Vitamin eksikliği anemisi
  21. Dalak büyümesi
  22. Porfiria hastalığı
  23. Orak hücre anemisi
  24. Talasemi
  25. Damar iltihabı
  26. Hemoliz
  27. Yaralanma sonrası kanama yaşama
  28. Ülser, kanser vb nedenlerden kanama
  29. İdrar yollarında kanama
  30. Sürekli kan verme
  31. Aşırı regl kanaması
  32. Vücudunuzun normalden daha az kırmızı kan hücresi üretmesi
  33. Vücudunuzun kırmızı kan hücrelerini ürettiğinden daha çabuk kullanması
  34. Çeşitli nedenlerden kan kaybı yaşama

Hemoglobin düzeyi nasıl yükseltilir?

  1. Hemoglobin değerleriniz düşükse bir dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktor, yapacağı testlerle bu durumun neden kaynaklandığını tespit edip, gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
  2. Ulusal Anemi Eylem Konseyi’ne göre, demir eksikliği, hemoglobin düşüklüğünün en yaygın nedenidir. Demir, hemoglobin üretiminde önemli rolü olan bir elementtir. Hemoglobin düşüklüğünüz demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa, demir açısından zengin gıdalar tüketin ve doktorun verdiği demir ilaçlarını kullanın.
  3. B-kompleks bir vitamin olan folik asit, kırmızı kan hücreleri yapmak için gereklidir. Folik asit eksikliği, hemoglobin seviyesini düşürür. Yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, pirinç, hububat, fıstık, muz ve brokoli gibi folik asit oranı yüksek gıdalar sofranızdan eksik olmasın.
  4. Pekmez, anemi ile mücadele etmek ve hemoglobin düzeyinizi artırmak için doğal ilaçtır. Pekmez, demir, folat ve B vitamini içeriği sayesinde etkili bir şekilde kırmızı kan hücresi üretimini artırmaya yardımcı olur.
  5. Elma, nar, ısırgan ve pancar da hemoglobin artıran besinlerdendir.

Kan Tahlilinde MCV Nedir? MCV Kan Tahlili Sonuçları Listesi Tıklayınız

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.