Sağ Kol Ağrısı – Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Sağ Kol Ağrısı – Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.048 kez görüntülendi

Sağ Kol Ağrısı – Nedenleri ve Tedavisi

Sağ kol ağrısı birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Ama bunların neredeyse hiçbiri ciddi bir sorun teşkil etmez. Sol kol ağrısının aksine, bu ağrı genellikle kalp krizinin olası bir belirtisi olarak değerlendirilmez.

Bununla birlikte kalp krizinin neden olduğu ağrı sol koldan başlayarak göğüs, sırt, boyun ve sağ kola kadar yayılabilir.

Sağ Kol Ağrısı Nedenleri

Kas çekilmesi, kas sıkışması, kas zedelenmesi ve yumuşak doku zedelenmesi sağ koldaki ağrının en yaygın nedenleridir. Ama kas kopması daha ciddi bir problemdir ve sağ kolun herhangi bir yerinde görülebilir. Sağ kol ağrısının diğer sebepleri sinir ağrısı, tendon iltihabı, kemik çatlamaları, karpal tünel sendromudur.

Kas ve Yumuşak Doku Sakatlanmaları
Kas çekilmeleri ya da kas zedelenmeleri, kası oluşturan küçük lifler zorlanıp, yırtıldığında veya koptuğunda ortaya çıkar. Bu yırtılmalar genellikle az veya orta seviyede bir ağrıya neden olur. Pazı kasları çok kullanılmaya ya da aşırı zorlanmaya bağlı olarak daha çok yırtılırlar. Kas kopması ise kasın ya da yumuşak dokunu bağlandığı kemikten tamamen ayrılması sonucu oluşur.

Kaslardaki bu sorunların bir sebebi de duruş bozukluğudur. Özellikle bilgisayar karşısında çok zaman harcayan insanlarda omzun alt kısmından başlayarak kola yayılan bir ağrı oluşabilir.

Sinir Ağrısı
Bir sinir ezildiğinde ya da hasar gördüğünde, görev aldığı bölgelere ağrıyı iletir. Eğer bu sinir sağ kolda görev alıyorsa, sağ kolda bir ağrının oluşması kaçınılmazdır. Sinir ağrısı keskin bir ağrıdır. Kolda batma, uyuşma ve karıncalanma hissedilir. Bu ağrıyı tedavi etmek için, kişinin önce hasar görmüş ve ezilmiş bu sinire neyin sebep olduğunu çözmesi gerekir. Sakatlıklar genelde bu tür bir sinir ağrısına yol açabilir ve kaynağı sağ koldan başka bir yer olabilir. Örneği omurgadaki bel fıtığı kol ve omuzları kontrol eden sinirleri ezebilir, bu da sağ kolda bir ağrıya neden olabilir. Sinir ağrısına sebep olan şeyi bulmak için bir doktoru ziyaret edin.

Tendon iltihabı
Tendon iltihabı da sağ kol ağrısına neden olabilir. Bu kasları kemiklere bağlayan tendonlar iltihap kaptığında ortaya çıkar. Şişkinlik ve rahatsızlığa neden olur.


Kemik Çatlakları
Daha ciddi bir ağrı sebebi ise kemik çatlağıdır. Sebebi genelde kemik ve kasların kaldıramayacağı şiddette bir çarpmadır. Bunun sonucunda kemikte çatlak oluşur.

Karpal Tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu el bileğindeki sinirin sıkışmasına bağlı olarak bilekte başlayan bir ağrıdır. Bu ağrı kola ve omza yayılabilir.

Sağ Kol Ağrısı Tedavisi

Buz Tedavisi
Eğer kol ağrısı kas zedelenmesi, çekilmesi veya bağ doku zedelenmesine bağlı olarak ortaya çıktıysa buz tedavisi ilk yapılması gerekendir. Buzu ince bir havluya ya da naylona sarıp ağrıyan yerin üstüne koyun. Bunun dışında kolunuzu ağrı hafifleyene, hatta tamamen geçene kadar dinlendirmeniz gerekir.

Kolunuzu Yukarıda Tutun
Ayrıca kolunuzu yukarıda tutmaya çalışın. Böylece kolun iyileşmesi için ideal kan dolaşımını sağlarsınız. Bu yöntem, şişlik varsa şişliği azaltacak ve ağrıyı dindirecektir.

Ameliyat
Eğer kas lifleri diğer kas liflerinden veya bağ dokulardan tamamen koptuysa, genellikle ameliyat gerekir. İyileşme süreci çok daha uzundur.

Anti-enflamatuar İlaçlar
İltihap önleyici bu ilaçlara tendon iltihabı durumunda ihtiyaç duyulur. Doktorun koyduğu teşhisten sonra vereceği bu ilaçlar sağ kol ağrısını kısa zamanda geçirecektir.

Fizik Tedavi ve Masaj
Sinir sıkışması durumunda fizik tedaviye ihtiyaç duyulur. Masaj da bu konuda etkili olabilir. Bunun yanı sıra anti-romatizmal ilaçlar, B1,B2 ve B6 vitaminlerini içeren haplar sinir sıkışmasını rahatlatacaktır.

Tıbbi Yardım
Eğer sinir sıkışması veya ezilmesinin kolunuzda ağrıya sebep olduğunu düşünüyorsanız, kesin teşhis için bir ortopediste başvurun. Hangi sinirden kaynaklandığını tespit ettiğinde, doktorunuz gerekli tavsiyeleri verecektir.

Eğer kemik çatlağından şüpheleniyorsanız, hemen doktora başvurun. Çatlağın ciddiyetine göre doktorunuz bir tedavi metodu önerecektir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.