Ağzımız bakterilerle doludur. Oral enfeksiyonlara, diş eti hastalığına ve ağız kokusuna neden olan zararlı bakteriler içerir. Ancak, günlük fırçalama, diş ipi ve yağ çekme işlemi içeren ağız bakımı rutinleri uygulamak, zararlı bakterileri kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir ve periodontal hastalık ve diş etlerini de içeren ciddi diş problemlerini önleyebilir. Diş eti çekilmesi, diş eti hastalığının en dramatik işaretlerinden biridir.

 

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Bu sorun, periodontal (diş eti) hastalığının bir yan ürünüdür ve dişleri yerinde tutan yumuşak doku ve kemiğin bir çeşit enfeksiyondur. Hastalık ilerledikçe, diş etleri dişlerden çekilerek bakterileri barındıran ve enfeksiyona yol açan cepler oluşturur. Daha sonra, bağışıklık sistemimiz enfeksiyonla savaşırken, dişleri düzgün tutan bağ dokusu ve kemikleri parçalanmaya başlar. Son olarak, etkili bir tedavi uygulanmazsa, diş etleri, bağ dokusu ve dişler zarar görür.

 

Diş Eti Çekilmesine ve Diş Eti Hastalıklarına Ne İyi Gelir?

Yeşil çay:

Ömrü uzatan bileşikleriyle tanınan yeşil çayın, Japon araştırmacılar tarafından sağlıklı diş ve diş etlerini teşvik etmek için çalıştığı kanıtlanmıştır. Periodontoloji Dergisi’nde yayınlanan çalışma, her gün bir bardak yeşil çay içmenin periodontal cep derinliğini azalttığını, diş etlerinin dişlere bağlanmasını ve diş eti kanamasının azaldığını bulmuştur. Aslında, daha fazla bardak yeşil çay tükettiğinde, sonuç daha da iyidir.

 

Yağ çekme:

Bu Ayurveda yöntemi, susam yağı ya da Hindistan cevizi yağını günde 10 ila 20 dakika süreyle ağızda dolaştırma işlemidir. Araştırmalar, yağ çekmenin ağızdaki toksinleri uzaklaştırdığını, çürüğü ve ağız hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, yağ çekme diş eti çekilmesi ve diş eti hastalığının sık görülen yan etkilerinin ortadan kaldırılmasında, mikrop öldürücü ağız gargarası kadar etkilidir.

Hindistan Cevizi Yağı ve Himalaya Deniz Tuzu:

Diş etlerinde inflamasyonu ve çekilmeyi azaltmak için, diş etlerine hindistan cevizi yağı ve pembe Himalaya tuzu karışımı ile hafifçe masaj yapın. Birkaç dakika bekletin ve sonra ağzınızı temiz suyla durulayın. İkisi bir arada, diş etlerinin bıraktığı belirtileri hafifletmek için güçlü antimikrobiyal ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir.

 

C Vitamini:

Bu temel besin öğesinin eksikliğinin; iltihaplı ve kanamalı diş etlerine neden olduğu bilinmektedir. Portakal, lahana, kırmızı biber, brokoli ve Brüksel lahanası da dahil olmak üzere C vitamini açısından zengin gıdaların alımını artırmak, diş etlerinin çekilmesi ile iltihaplanmayı ve kanamayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Aloe Vera:

Hindistan’daki araştırmacılar aloe veranın ağız sağlığındaki etkinliğini araştırdılar. Çalışmada aloe vera bazlı diş macunları, gargaralar, jeller, topikal kremler, spreyler, meyve suyu ve besin takviyeleri kullanıldı. Bulgular, aloe vera jelinin iltihaplı diş etlerine ve diş etinde oluşan ceplere uygulanmasının, periodontal koşulların iyileşmesine neden olduğunu göstermektedir. Günde 100 miligram aloe vera jelini diş etlerinize sürebilirsiniz, böylece diş eti çekilmesini azaltır ve iyileşmeyi hızlandırabilir.

 

Septilin:

Bu Ayurvedik ilacın bağışıklığı artırdığı ve çeşitli enfeksiyonlarla savaştığı bilinmektedir. Septilin; guduchi, amla, meyankökü ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen ve enflamasyonu azaltan diğer takviyelerde de bulunan bir bileşendir. Periodontal İmplant Bilim Dergisi’nde yayınlanan rastgele, çift kör, plasebo kontrollü bir klinik çalışma, Septilin ile yapılan diyet desteğinin periodontal tedavi sonuçlarını iyileştirdiğini ortaya koymuştur. Sadece üç hafta içinde, bileşiğin verildiği katılımcılar belirgin bir iyileşme gösterdi.

 

Amla:

Ayurvedik tıpta yaygın olarak kullanılan bir başka besin, ağız sağlığının yeniden yapılandırıcısı olarak bilinir. Araştırmacılar, amla’nın bağ dokusunun iyileşmesini ve gelişimini desteklediğini kabul ediyorlar. Bir doğal gargara olarak kullanılabilir veya uzun süreli diş sağlığı için bir kapsül formunda oral olarak alınabilir.

 

Diş ipi:

Dişeti ve bakterileri azaltmak için yapabileceğiniz her şey diş eti hastalığıyla savaşırken size yardımcı olabilir. Diş ipi kullanmanın yararları yağ çekmeye karşı üstün değilken, diş ipi kullanmak istiyorsanız daha akıllı bir diş ipi kullanın. Diş ipinizi dikkatlice seçin. Ayrıca, PFOA veya diğer katkılı bileşikler içermeyen tamamen doğal bir diş ipi satın alın.

 

Gargara:

Kekik yağından yapılan bir gargara kullanmak ağızdaki enfeksiyonlarla ve diş eti çekilmesiyle savaşmanın harika bir yoludur. Kekik yağı, enfeksiyonla savaşırken iltihaplı diş etlerinin iyileşmesini destekleyen güçlü antifungal, antibakteriyel, antioksidan, antiviral ve antiparazit bileşiklere sahiptir.

 

Omega-3 yağ asitleri:

Rastgele, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma, 12 hafta boyunca günde 300 miligram omega-3 yağ asidinin diş eti endeksini, diş etlerinde oluşan cep derinliğini ve diş eti çekilmesini iyileştirirken kanamayı önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Ayrıca, araştırmacılar bazı bireylerde kronik periodontitisin önlenmesinde de rol oynayabileceğine inanmaktadır.

 

Diş Eti Çekilmesi İle İlgili Olarak Bilmeniz Gereken Diğer Durumlar

Periodontal hastalıklar ile artan mortalite arasında bir ilişki vardır. Ağız sağlığımız genel sağlığımızın bir göstergesidir. Diş eti hastalığı ilerledikçe, diş etlerinin çekilmesiyle dişler gevşeyebilir ve hatta düşebilir. Aslında, diş eti hastalığı, 40 yaşın üzerindeki yetişkinlerde tüm diş kaybının yaklaşık üçte ikisine neden olur. Uzun süreli sağlığınız için etkili bir tedavinin bulunması şarttır.

 

  • Önlemek, periodontal hastalıklarla mücadele etmenin en iyi yoludur.
  • Tedavi edilmediği takdirde, diş etlerinde sistemik enfeksiyonlara ve diş kaybına neden olabilir.
  • Oral bakteriler endokardit, kardiyovasküler hastalık ve belirli kanserler ile ilişkilidir.
  • Ağız kuruluğuna neden olan bazı ilaçlar periodontal hastalığa katkıda bulunabilir
  • Susam yağı veya Hindistan cevizi yağı ile yağ çekme işleminin plak oluşumunu azalttığı ve diş eti iltihabını iyileştirdiği bilinmektedir.
  • Her gün bir fincan yeşil çay içmek, diş etinde oluşan cepleri azaltır ve diş etleri ile dişler arasındaki bağlantıyı geliştirir.
  • İyi bir ağız hijyeni rutini uygulamak, yumuşak ve ılımlı basınçla birlikte yumuşak bir diş fırçası ile yapılan günlük diş fırçalama, periodontal hastalığa yol açabilecek plak birikmesini önlemeye yardımcı olur.