Mukus Oluşumuna Neden Olan 8 Gıda

  • ALTERNATİFTIP
  • Mukus Oluşumuna Neden Olan 8 Gıda için yorumlar kapalı
  • 1.035 kez görüntülendi

Mukus Oluşumuna Neden Olan 8 Gıda

Mukus, vücutta bulunan zarları saran yapışkan bir salgıdır ve içeriğinde antiseptik enzimler ile immunoglobulin (Bağışan, antikor) bulunur. Solunum sisteminde bulunan mukus, burun yoluyla vücuda giren bakteri ve toz gibi partiküllerin engellenmesinden sorumludur. Ancak bazı yiyecekler gerektiğinden daha fazla mukus oluşumuna neden olabilir.

Mukus akciğerleri korumaya çalıştığı için soğuk algınlığı veya alerji gibi bir enfeksiyon oluştuğu zaman solunum yollarında mukus birikir.

Aşırı mukus birikimi ise gün boyunca kendinizi güçsüz ve hasta hissetmenize neden olabilen rahatsız edici bir semptomdur. Daha da kötüsü, kısa sürede uygun bir şekilde tedavi edilmezse burun, göğüs, kulak ve boğaz gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Bu semptom aslında solunum yollarını etkileyen virüs ve bakterilere karşı bir savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle, vücudun aşırı şekilde mukus üretimine engel olmak için problemi henüz kaynağındayken tedavi etmek çok önemlidir.

Aşırı mukustan dert yandığımız zamanlarda ise yapabileceğimiz şeylerden biri mukus üretimini arttıran gıdalardan uzak durmaktır. Vücudunuzda mukus oluştuğu zaman uzak durmanız gereken gıdaları aşağıda sizler için sıraladık.

Süt ürünleri

süt ürünleri

Bu tür ürünler mukus oluşumunu tetikleyen gıdaların başında gelir. Süt ürünleriyle ilgili ortalıkta dolaşan birçok mit vardır ancak bilinen şu ki, süt ürünleri normalden daha fazla mukus oluşumuna neden olarak solunum problemlerine ve boğazda tahrişe neden olabilir.

Kaçınmanız gereken gıdalar şunlardır:

  • İnek sütü
  • Yoğurt ve peynir
  • Sütten yapılan dondurmalar
  • Krema
  • Konsantre süt

Hayvansal ürünler

Kırmızı et ve yumurta da mukus ve balgam oluşumunda artışa neden olabilir. Bu tür gıdalar yüksek oranda protein içerir ve bu da boğaz ve solunum yollarında mukus birikimine yol açabilir.

Hayvansal yağlar

yağ

Diyetlerin birçoğu yüksek miktarda tereyağ ve omega 6 yağ asitleri gibi hayvansal yağlar içerir. Bu nedenle hayvansal yağlardan uzak durmak ve zeytin yağı ve omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağları içeren gıdaları tercih etmek çok önemlidir.

Bazı meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzelerin sağlıklı beslenme düzeninin önemli bir parçası olduğunu ve faydalarından istifade edebilmek için her gün yememiz gerektiğini hepimiz biliriz. Ancak Maryland Medical Center Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre eğer balgam probleminiz varsa bazı sebze ve meyveler durumu daha da kötü hale getirebilir. İşte bunlardan bazıları:

  • Sinir otu
  • Patates
  • Mısır
  • Kabak

Buğday

buğday ürünleri

Birçok beslenme uzmanı buğdayın mukus oluşumunu arttırdığı konusunda hemfikirdir. İçerisinde o kadar çok bileşen vardır ki, tam olarak hangisinin mukusa neden olduğunu bulabilmek çok zordur. Bu iddiayı destekleyen henüz çok fazla çalışma yapılmamış olsa da, mukusu ve tıkanıklığı azaltmak için buğday ürünlerinden uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Vücudu susuz bırakan içecekler

Bir solunum yolu enfeksiyonu yaşadığınız zaman daha fazla su içmek ve bol sulu gıdalar tüketmek esastır. Bazı insanlar susuzluğu gidermek için meşrubat içmenin etkili olabileceğini düşünür ancak meşrubatların çoğu yüksek miktarda şeker ve vücudu susuz bırakabilecek çeşitli bileşenler içerir. San Antonio’da bulunan Texas Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre vücudun susuz kalması mukusun daha yoğun ve koyu olmasına yol açabilir.

Fındık, Fıstık

fıstık

Fındık ve fıstık benzeri ürünler, hassasiyeti ve çok fazla alerjisi olan bazı kişilerde mukus ve balgam oluşumunu tetikleyebilir. Diğer her türlü gıda hassasiyeti için de aynı durum geçerlidir.

İşlenmiş gıdalar

Şeker ve un gibi işlenmiş gıdaların sindirimi zordur ve tıkanıklık problemlerinin kötüleşmesine yol açabilirler. Benzer şekilde glutene karşı hassasiyeti olanların bu tür gıdalardan uzak durması gerekir, çünkü sindirim problemlerinin baş sorumlusu olan bu gıdalar mukus ve balgam oluşumunu arttırarak rahatsızlığa neden olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.