Mide Şişkinliğine Neden Olan 8 Besin Maddesi

  • Genel Sağlık
  • Mide Şişkinliğine Neden Olan 8 Besin Maddesi için yorumlar kapalı
  • 940 kez görüntülendi

Mide Şişkinliğine Neden Olan 8 Besin Maddesi

Gaz ve mide şişkinliği problemi zaman zaman hepimizin yaşadığı bir sorun olsa da, bazı kimseler için bu sorun kronikleşir ve çok rahatsız edici bir hal alabilir. Şişkinlik, genellikle fazlaca hava yutmadan ve yenilen gıdaların sindirilememesinden kaynaklanır.

Şişkinlik ve gaz sorununu ortadan kaldırmak için bazen yediğimiz gıdalara dikkat etmeli, hangi gıdaların şişkinliğe neden olduğunu bilmeliyiz.İşte şişkinlik yapan besinler;

Şişkinliğe Neden Olan Yiyecekler

1-) Süt ve Süt Ürünleri

Sütte ve pek çok süt ürününde laktoz (süt şekeri) bulunur ve bazı kimselerde yeterli miktarda laktaz enzimi (süt şekerini bağırsakta parçalayan enzim) salgılanamadığı için süt ve süt ürünlerinin sindirilmesi zorlaşır. Laktoz, sindirimi zor bir şeker türüdür. Gaza ve şişkinliğe neden olan laktozlu sütler yerine, laktoz içermeyen süt ve süt ürünlerini tercih edebilirsiniz.

2-) Rafinoz İçeren Sebzeler

Brokoli, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, kuşkonmaz gibi sebzelerin içerdiği rafinoz (sindirimi güç bir karbonhidrat türü), şişkinliğe ve mide gazına neden olur. Kronik olarak şişkinlik yaşıyorsanız bu gıdaları tüketirken dikkat etmeli, az miktarda tüketmeli veya uzak durmalısınız.

3-) Sorbitol İçeren Meyveler

Sorbitol, en az früktoz ve glikoz kadar kalori içeren, vücut tarafından kısmen ve yavaş emilen ve de midede şişkinliğe neden olan bir şeker türüdür. Elma, armut ve erik sorbitol içeren meyvelerdir.

4-) Tüm Tahıllar

Kepekli tahıllarda olmak üzere neredeyse tüm tahıllar şişkinliğe neden olur. Şişkinliğe neden olmayacak bir tahıl türü arıyorsanız, pirinç iyi bir alternatiftir.

5-) Fasulye

Şişkinliğe neden olan yiyecekler arasında fasülyeyi bilmeyen yoktur. Fasulye de rafinoz içeren besinlerden biridir ve aşırı derecede şişkinliğe neden olur.

Şişkinlik ve Gazdan Kurtulmanızı Sağlayacak 10 Doğal Yöntem

6-) Gazlı İçecekler

Gazlı içeceklerdeki asit ve arttırılmış hava kabarcıkları şişkinliğe neden olan, sindirimi zor maddelerdir. Yutulan hava miktarını arttıran ve gaza neden olan gazlı içecekler yerine, bitkisel çaylar ve su alternatif olarak tüketilebilir.

7-) İşlenmiş Gıdalar

İşlenmiş gıdaların büyük bir bölümü, laktoz ve früktoz içerir. Sindirim sistemi üzerinde tahribata neden olan ve genellikle abur cubur diye adlandırılan işlenmiş gıdalar şişkinliğe neden olacağı ve sindirimi zor olacağı için uzak durulması gereken besin gruplarındandır. İşlenmiş gıdalar yerine, sağlık açısından çok daha yararlı olan çerezler, ölçülü miktarda olması kaidesi ile tercih edilebilir.

8 -) Soğan

Soğan, sağlığa yararları oldukça fazla olan bir besin olsa da, içerdiği früktoz gaza ve şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle soğanın aşırı tüketilmemesi gerekir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.