Sperm Sayısını Arttırmanın Yolları ve Sperm Arttırıcı Besinler & Kısırlık Nedenleri

  • HASTALIKLAR
  • Sperm Sayısını Arttırmanın Yolları ve Sperm Arttırıcı Besinler & Kısırlık Nedenleri için yorumlar kapalı
  • 1.748 kez görüntülendi

Sperm Sayısını Arttırmanın Yolları ve Sperm Arttırıcı Besinler & Kısırlık Nedenleri

Sperm testi yani spermiogram erkek nedenli infertilite (kısırlık) araştırılmasında ana testtir. Sperm sayısının düşüklüğü kısırlığın en önemli nedenlerinden biridir.

Bu yazımda sperm sayısının kısırlık açısından öneminden, kısırlık nedenlerinden ve sperm sayısını arttırma yollarından bahsedeceğim.

En az 1 yıl herhangi bir korunma yöntemi uygulanmaksızın haftada 2-3 cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilmemesi infertilite yani kısırlık olarak adlandırılmaktadır.

Sperm Hızı ve Sayısını Arttırmaya Yardımcı olarak Çok Satan ve Güvenilir Takviyelerden “Fertil Aid for Men” alıp en az 3 ay kullanabilirsiniz.

 

Önce İnfertilite yani kısırlıkla ilgili istatistiklere bir göz atalım bakalım bakalım bu sorun ne kadar sık görülüyor.

En azından bu sorunu çeken erkekler yalnız olmadıkları konusunda biraz olsun rahatlayabilir.

İnfertilite İstatistikleri

2010’da DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü,  İngilizce meşhur WHO)’ne göre, mililitrede 15 milyondan fazla sperm normal, 10 milyonun altındaki sayılar yetersizlik olarak kabul edilir.

Eskiden bu sayı 20 milyondu ama git gide sperm sayıları ileride bahsedeceğim nedenlerden ötürü düşüyor bu nedenle artık 15 milyona bile razılar.

Bütün erkeklerin % 10-20’sinde sperm sayısı düşüktür.

Bütün erkeklerin % 2- 3’ü tamamen infertil olup hiç spermleri yoktur.

İnfertilite, üreme çağındaki nüfusun en az yüzde 15’ini etkilerken, vakaların yaklaşık yüzde 40’ı erkeklere atfedilebilir. Yani kısırlıkta erkeklerle kadınlar eşit oranda kusurludur diyebiliriz.

Çiftlerin yaklaşık % 10-12 sinde herhangi bir patoloji tespit edilemez. Bu çiftlerdeki durum açıklanamayan infertilite olarak adlandırılırlar.

Kısırlığın % 85’i geleneksel tıbbi ilaçlarla (sentetik hormonlar) veya hastalıklı üreme organlarını onarmaya yönelik ameliyatlarla tedavi edilir.

Görüldüğü gibi kısırlık çok sık görülür ve bu sorunu yaşayan çiftlerin en azından yalnız olmadıkları ve tedavi şansının yüksek olduğunu bilip morallerini yüksek tutması gerekir.

Düşük sperm sayısının veya sperm hareketliliğinin düşüklüğü nedenleri nelerdir ?

Çevresel toksinler
Kimyasallar
Radyasyon
İlaçlar
Ağır metal maruziyeti
Sigara içme
Alkol kullanımı
Aşırı Isı  (burada testis dokusuna yönelik aşırı ısı anlaşılsın)

Peki sperm sayısını arttırmak için neler yapılabilir ?

Sıcak banyolarda uzun vakit geçirme  ve sıkı iç çamaşırı gibi testisleri ısıtan uygulamalardan kaçının.

Haftanın beş günü en az 45 dakika boyunca egzersiz yapın,  bu genel kan akışını ve dolaşımı artırır ve testisinde beslenmesini artırır.

Bitkisel yağlarla vücudunuza masaj yapın.

Sık sık boşalma sperm sayısını düşürebilir. Vücudunuz her gün milyonlarca sperm üretir, ancak zaten düşük sperm sayısına sahipseniz, boşalmalar arasında en az 3-7 gün olmalı.

Sigara içmeyi bırakın. Bir çalışmaya göre, sigara içen erkeklerin spermleri % 22 oranında daha azdır.

Zaten bu meret yemek borusu kanserinden akciğer kanserine, damar tıkanmasına kadar hemen her haltı işler.

İdeal kilonuzu koruyun. Erkeklerde gıda yoksunluğu, cinsel dürtü kaybına ve kısırlığa yol açan üreme dokusunda yapısal değişikliklere neden olur.

Obezite aynı zamanda düşük sperm sayısına ve iktidarsızlığa, muhtemelen testis yakınlarında aşırı yağ nedeniyle daha yüksek sıcaklığa neden olur.

Sağlıklı beslenme, vücut ağırlığını normal seviyelerde tutarak doğurganlığı artırır.

Stres seviyelerini azaltın. Stres cinsel işlevlerinizi düşürebilir ve sperm üretimini azaltabilir.

Stres hormonları, testosteron üretimini düzenleyen Leydig hücrelerini bloke eder. Vücudunuz çok fazla stres yaşarsa, sperm üretmeyi tamamen durdurabilir.

Her gece yeterince uyuduğunuzdan emin olun. Uykusuzluk stresin artmasına ve sperm üretiminin azalmasına neden olabilir.

Gıda saklarken plastik kaplardan kaçının. Plastiklerin ısıtılmasıyla vücuttaki östrojeni taklit eden ksenohormonlar salınır.

Pestisit ve herbisitleri önlemek için mümkün olduğunca organik gıda yiyin. Demesi kolay bu zamanda ama uğraşacaksınız, hatta imkanınız varsa küçük bir tarla kiralayıp veya satın alıp kendi sebze ve meyvelerinizi yetiştirin.

Sentetik deodorantlardan ve kozmetik ürünlerden kaçının; Mümkün olduğunca sadece organik ürünler kullanın.

Yüksek yağ içeriğine sahip, özellikle de konvansiyonel süt ve süt ürünleri, tavuk ve sığır eti  içeren hayvansal ürünlerden kaçının.

Alkol, kafein, rafine karbonhidrat ve yapay katkı maddelerinden kaçının.

Kızarmış, kömürle kavrulmuş veya mangalda pişirme yöntemlerinden kaçının.

Yeşil yapraklı sebzeler, lahana, havuç, narenciye, brokoli, karnabahar ve enginar gibi antioksidanı (karoten, vitamin A, C, E ve selenyum) yüksek gıdalar yiyin.

Erkekler için, doğurganlığı artırmak için en önemli yardımcı besinler vitamin C ve çinko’dur.

C vitamini (günde 2.000 ila 6.000 miligram), spermlerin bir araya toplanmasını veya yapışmasını önleyerek doğurganlık şansını arttırır.

Çinko desteğinin (günlük 100 ila 200 mg) testosteron düzeylerini, sperm sayısını ve sperm hareketliliğini artırdığı gösterilmiştir. Yüksek çinko kaynakları, istiridye, organ eti, yağsız sığır eti, hindi, kuzu, ringa balığı, buğday tohumu, baklagiller ve fıstıkları içerir.

Bu zamana kadar binlerce spermiogram testi yapmış ve sperm sayısı düşük bireylere çeşitli takviyeler önererek tekrar sperm testiyle incelemiş bir biyokimya uzmanı olarak şunu rahatlıklar söyleyebilirm ki sperm sayısını ve hızını artırmada çinko, vitamin C, arginin ve folat özellikle çok etkili. Ayrıntılara birazdan geçeriz.

Bu arada “spermiogram nedir ?” derseniz buradan okuyabilirsiniz.

Erkek İnfertilitesinin Nedenlerine Bir Bakalım ;

Testislerde yetersiz sperm üretimi
Zayıf sperm hareketliliği
Varikosel (skrotumdaki dilate damarlar, bir nevi testis varisi)
İnmemiş testis / testis
Aşırı ksenoestrojen (çevresel östrojen) maruziyeti
Epididimis (sperm için saklama tüpü), testisler, seminal veziküler, üretra, prostat veya vaz deferensin bulaşıcı hastalıkları
Benign prostat hipertrofisi (genişleme)
EMF’ler – Elektromanyetik frekanslar (EMF’ler), testisleri ısıtarak sperm sayısının düşmesine neden oluyor. Cep telefonunuzu cebinizde tutmayın ve dizüstü bilgisayarınızı kucağınıza koymayın.
Hipotalamus, hipofiz, tiroid, adrenal ve testisleri etkileyen endokrin (glandüler) hastalıklar (örneğin düşük DHEA ve düşük testosteron seviyeleri)
Doğumsal anormallikler
Üretral darlık
Malnütrisyon, özellikle protein eksikliği ana nedenlerdir.

Gelelim sperm sayısının artması ve hızının istenen seviyelerin üzerinde olması için alınması gereken ve faydalı vitamin, element ve bitkilere ;

Çinko (Zinc)

Erkeklerde çinko fertilite için en önemli iz minerallerinden biridir.

İnfertil erkeklerde çinko düzeyinin, sperm düzeylerini artırdığı, spermin şeklini, fonksiyonunu ve kalitesini geliştirdiği, böylece erkek infertilitesini azalttığı gösterilmiştir.

Benim de mutlaka önerdiğim elementtir.

Çinko ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gıda kaynakları

Buzağı karaciğeri, istiridye, sığır eti, kuzu, geyik eti, susam tohumu, kabak çekirdeği, yoğurt, hindi, bezelye ve karides.

Selenyum

Selenyum, sperm oluşumu için gereklidir. Çalışmalarda, düşük sperm sayısına sahip erkeklerde düşük selenyum seviyeleri bulunduğu tespit edilmiştir.

Selenyum ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gıda kaynakları

Brezilya fıstığı, karaciğer, balığı, morina, halibut, ton balığı, somon, sardalya, karides ve hindi.

Koenzim Q (CoQ10)

Enerji üretimi için vücudun her hücresi için gerekli olan CoQ10, hücreleri serbest radikal hasarına karşı koruyan ve böylece DNA’yı koruyan önemli bir antioksidandır: sperm hareketliliği için gereklidir.

Ayrıca, çalışmalar CoQ10’un sperm sağlığını artırabildiğini göstermiştir.

Gıda kaynakları

En çok deniz ürünleri ve organ etlerinde bulunurken, diyet yoluyla elde edilmesi çok zordur.

CoQ10 Ubiquinol takviyesi, CoQ10’u elde etmenin en iyi yoludur – vücuttaki miktarların yaşla birlikte azaldığını aklınızda bulundurun.

Takviyesini alabilirsiniz iyi olur ama şart değil.

E vitamini

E vitamini, erkeklerde sperm sağlığını ve motilitesini artırır.  Vitamin E, sperm ve yumurtanın DNA bütünlüğünü korumak için önemli bir antioksidandır.

E vitamini ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gıda kaynakları

Ayçiçeği tohumları, badem, zeytin, ıspanak, papaya ve koyu yapraklı yeşillikler.

Folik asit (Folat)

Yeni araştırmalar folik asidin sperm sağlığını artırabileceğini ileri sürmüştür. Düşük folat seviyesine sahip erkeklerde, sperm sayılarının düşük olduğu veya çok sayıda kötü şekilli  sperm saptanmıştır.

Bir yumurta anormal bir sperm tarafından döllenirse, inme sendromu gibi bir doğum defekti veya düşük yapma şansının artmasına neden olabilir.

Folat ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gıda kaynakları

Karaciğer, mercimek, pinto fasulye, garbanzo fasulyesi, kuşkonmaz, ıspanak, siyah fasulye, bakır fasulye, bakliyat ve kolza yeşillikleri.

Vitamin B12

Kobalamin olarak da bilinir, B12 vitamini hücresel replikasyona katılır ve çalışmalar, eksikliğinin azalmış sperm sayısına ve motiliteye yol açtığını göstermiştir.

Sperm sayısı 20 milyondan az olan veya motilite oranı % 50’nin altında olan erkeklerin b12 desteği alması önerilir. Çalışmalar, günde 1.000 mcg B12 vitamini takviyesinin sperm sayısını artırabileceğini göstermiştir.

Vitamin B12 ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gıda kaynakları

Tavuk, istiridye, kas, karaciğer, havyar (balık yumurtaları), balık, yengeç, ıstakoz, sığır eti, kuzu, peynir ve yumurta.

C vitamini

Erkekler için C vitamininin sperm kalitesini arttırdığı ve spermleri DNA hasarından koruduğu gösterilmiştir; Düşük ve kromozomal sorunların ortaya çıkma olasılığını azaltmaya yardımcı olur.

C vitamini, spermlerde ayrıca aglütinasyonu önler ve daha hareketli olmalarını sağlar.

Vitamin C ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Gıda kaynakları

Kırmızı biber, brokoli, kızılcık, lahana, patates, domates ve turunçgil meyvesi gibi bitkilerde ve meyvelerde bol miktarda bulunur.

L-Karnitin

Karnitin, sperm hücrelerinin normal şekilde çalışması için gerekli besin maddesidir. Sperm enerji metabolizması için yüksek konsantrasyonda karnitin gerektirir.

Çalışmalar, seminal sıvıdaki serbest karnitin seviyesinin doğrudan sperm sayısı ve motilitesi ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Seminal sıvıdaki karnitin konsantrasyonları ne kadar düşükse, sperm sayısı o kadar düşer. Karnitin ve CoQ10 kombine edildiğinde sinerjik olarak çalıştıkları gösterilmiştir.

Çinko,folat ve arginin gibi bunu da takviye olarak alın.

Gıda kaynakları

Kırmızı et ve süt ürünleri.

L-Arginin

Özellikle sperm hızı için geçerlidir. Spermin ve spermidin, büyük oranda L-arjinin içermektedir. Bu nedenle L-arjinin alımının doğurganlık kapasitesi sınırlı olan erkeklerin spermiyogramları üzerinde olumlu bir etkili oluşturup oluşturmadığını belirlemek üzere yapılan testler çok eskiden beri yürütülmektedir.

Olumlu bir etkisinin olduğu açıktır: günlük alınan 4000 mg L-arjinin dozunun, sperm hareket kabiliyeti yetersiz olan erkeklerin % 75’inin spermiyogramlarında kayda değer ölçüde iyileşmeye neden olduğu görülmüştür.

Şimdide faydalı bitkilere göz atalım;

Amerikan Ginsengi kökü (Panax quinquefolius)

Amerikan Ginsengi, sağlıklı bir cinsel dürtüyü, erektil disfonksiyonu destekleyebilir ve erkeklerde cinsel performansı artırır. HPA (hipotalamus-pituitary-adrenal) eksenini güçlendirir ve hormonal dengeyi, stres yönetimini ve bağışıklık fonksiyonunu destekler.

Ashwagandha kökü

Geleneksel olarak cinsel dürtü ve düşük sperm sayısını iyileştirmek için kullanılan Ashwagandha, genel hormonal denge için endokrin sistemin işlevini desteklemektedir.

Epimedium, azgın keçi otu olarak da bilinir (Epimedium grandiflorum)

Epimedium bir afrodizyak olarak bilinir, cinsel istek ve performans artar. Aktif madde Icariin’in nitrik oksiti arttırdığı gösterildi, nitrik oksit ekstremitelere dolaşımı arttırır.

Sürekli bir ereksiyona yardımcı olmakta yararlı olduğu gösterilmiştir.

Ho Shou Wu olarak da bilinen Fo-ti (Polygonum multiflorum)

Fo Ti geleneksel olarak düşük libido, düşük sperm sayısı, erektil disfonksiyon ve zayıf sperm motilitesi olan erkekler için kullanılır.

Ginkgo yaprakları (Ginkgo biloba)

Ginkgo, erektil disfonksiyon için çok sık kullanılır. Reprodüktif organlara dolaşımı arttırır ve sperm sağlığı için önemli olduğu gösterilmiştir.

Goji çileği (Lycium barbarum, L.chinense)

Goji çileklerinin yüksek antioksidan içeriği sayesinde spermleri hipertermiye (aşırı ısınma) karşı koruduğu, sperm miktarının ve kalitesinin korunmasına yardımcı olduğu gösterildi.

Goji meyveleri, gelişmiş karaciğer fonksiyonu desteği ile hormonal dengeyi destekler ve son derece besleyicidir.

Maca kökü (Lepidium meyenii)

Maca’nın, libido, seminal hacim, sperm sayısı ve hareketliliğini artırdığı gösterilmiştir. Kapsülleri satılır.

Saw Palmetto (Serenoa repens)

Saw Palmetto, geleneksel olarak prostat sağlığını, iktidarsızlığı, testiküler atrofi ve düşük libidoyu iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Schisandra meyvesi ve tohumu (Schisandra chinensis)

Karaciğer sağlığı için en fazla destekleyici ve koruyucu bitkilerden biri olan (hormon dengesinde önemli) Schisandra’nın bağışıklığı, endokrin ve sinir sistemi fonksiyonlarını desteklediği gösterilmiştir.

Çalışmalar aynı zamanda sperm sayısını artırmaya yardımcı olabileceğini gösterdi. Bu meyve, vücudun strese uyum sağlamasına yardımcı olur ve stresle ilişkili infertilite için de yararlı olur.

Tribulus (Tribulus terrestris)

Tribulus’un seks hormonu üretimini, erkeklerde luteinizan hormonu (LH), DHEA ve testosteron üretimini arttırmada etkili olduğu gösterilmiştir.

Bu, Tribulus’u erektil disfonksiyon, düşük sperm sayısı ve hormonal dengesizliğe bağlı zayıf sperm sağlığı için yararlı bir bitki yapar. Kapsüllerini kullanabilirsiniz.

Yohimbe kabuğu (Pausinystalia yohimbe)

Bu ağacın kabuğu erkek üreme organlarına sağlıklı dolaşımı desteklemekte ve erektil disfonksiyon için faydalı olmaktadır. Reprodüktif organlara artan dolaşımın da sperm sayısının artmasına yardımcı olduğu gösterildi.

Asya Ginsengi veya Panax ginsengi

Bu bitkinin erkek fertilitesini arttırdığı ispatlanmıştır ve Man Root olarak bilinir. Ot, vücuttaki testosteron seviyelerini artırırken, motilite kadar sperm sayısını da arttırmaya çalışır.

Ginseng, cinsel arzuyu artırarak iktidarsızlığın veya erektil disfonksiyonun önlenmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinmektedir.

Dozaj günde yaklaşık 100 ila 200 mg olmalıdır.

Sibirya ginsengini, Asya çeşidinin yerini alacak şekilde de kullanabilirsiniz. Dozaj aynı kalacaktır.

Kabak çekirdeği

Balkabaklı tohumları erkek üreme sisteminin sağlığını geliştirmeye yardımcıdır. Ayrıca, sperm üretimini artırırlar. Üreme sisteminin düzgün işleyişi için gerekli olan esansiyel yağ asitleri ve çinko içerirler.

Keten tohumu yağı

Keten tohumu yağı, omega-3 yağ asitleri ve esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Bunlar, spermlerin sağlıklı olmasını sağlarlar ve ayrıca erkek doğurganlığı arttırırlar.

Yağ ayrıca kan akışını uyararak iktidarsızlıktan kurtulmanıza yardımcı olur.

Bunlar erkek fertilitesini artırmaya yardımcı olan birçok bitki örneğinden sadece birkaçı.

Aslında hangilerini kullanabileceğinizi hangilerinin sizin için en iyisi olduğunu belirlemek  zor olabilir.

Bu nedenle, doktorunuzla konuşmak  idealdir.

Ayrıca, çoklu vitamin ve mineral takviyelerini birlikte alın, çünkü düşük sperm hareketliliği ve sayımı genellikle bazı mineral veya vitaminlerin eksikliği yüzündendir.

Aşağıda listelediğim bitkiler ereksiyonların, cinsel arzunun, cinsel organlara kan akışının ve genel anlamda cinsel sağlığın iyileştirilmesinde etkili olabilir;

Panax ginsengi (Kore ginsengi): 500 miligram, günde 1-3 kapsül
Saw palmetto : 80 mg, günde 1-2 kapsül
Muira puama: 500 mg, günde 3-6 kapsül
Ginkgo biloba ekstraktı: 250 mg, günde 1-3 kapsül
Rhodiola rosea: 500 mg, günde 1-3 kapsül
Hindistan cevizi: 500 mg, günlük 1 kapsül
Azgın keçi otu: 500 mg, günlük 1 kapsül
Elk antler kadife: 500 mg, günde 1-3 kapsül
Tribulus terrestris: 500 mg, günde 1-3 kapsül

Sperm oluşumu neredeyse üç ay sürdüğünden, bir besin takviyesi programının faydalarını yaşamadan önce en azından 3 ay geçmesini bekleyin.

Özetleyelim;

Düşük sperm sayısına sahipseniz, sperm sayısını ve sağlığını artırdığı gösterilen birçok korunma yöntemi ve doğal terapi vardır ;

EMF, zirai ilaç, sigara dumanı, soya gıdaları, alkol, plastikler, dar külotlar, sıcak küvetler, bisiklet sürme ve stresten uzak durun.

Erkek üreme sağlığına özgü besin öğelerinden zengin takviyeleri alın. Bu besinler çinko, selenyum, CoQ10, E vitamini, folik asit, vitamin B12, L-arginin, L-Karnitin ve çok çeşitli antioksidanlardır.

Faydalı destekleyici bitkileri kullanın.

Sorularınız olursa bana iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

Konu ile ilgili açıklamalı videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz;

 

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.