Safran Çayının Faydaları Nelerdir, Tarifi, Kullanımı, Yorumları
Safran Çayı Faydaları
Diğer adı Crocus Sativus olarak bilinen safran uzun ömürlü bitkiler arasında yer almaktadır. Bu bitki süzengiller familyası içerisinde bulunur. Boyu yaklaşık yirmi santimetre ile otuz santimetre arasındadır. Genel olarak sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte çiçek açan safran çiğdem cinsindendir.
Görünüm olarak bakıldığında safran bitkisinin çiçekleri mor renklidir. Şerit şeklinde yaprakları vardır. Soğanı da olan kültür bitkisi olarak tanımlanır.
Safran Bitkisi Nerelerde Yetişir?
Safran bitkisinin ilk olarak üretildiği yer Yunanistan olarak bilinir. Bu bitkinin anavatanı ise Güneydoğu Asya ülkeleri olarak belirtilmektedir. Fransa, İran, Hindistan ve İspanya en fazla safran yetiştirilen yerler olarak bilinir. Ülkemizde görüldüğü yer ise Safranbolu ve civarıdır. Yetiştiği bölgenin ilkbahar yağışlarını fazla alması ve yaz sıcaklığının fazla olması gerekir. Safran bitkisi bu tarz bölgeleri sevmektedir. Yıllık ortalama yağışın 1000mm den az olduğu yerlerde safran bitkisine sulama yapılmalıdır. Ayrıca çiçek açmaya başladığı vakitlerde çok soğuk hava ve fazla yağmur bitkinin kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Safranın tarihte ilk kullanımının ise Asurlular tarafınsan olduğu söylenmektedir. O dönemlerden kalan ve ortalama üç bin yıl öncesine ait olan kaynaklara göre safran bitkisi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Safran Bitkisi
Safran bitkisinin içerisinde yaklaşık olarak yüz elliden fazla uçucu bileşik yer almaktadır. Bu sayede tedavi edici olma özelliğine sahiptir. Bitkiye bu özelliği veren bileşikler ise krosin ve safranal isimli bileşiklerdir. Bunun yanı sıra safran bitkisinden baharat elde edilmektedir ve bu baharat piyasada yer alan diğer baharat türlerine göre son derece pahalıdır. Pahalı olduğu için bazen safran yerine zerdeçal da kullanılmaktadır. Safran baharatının gramı en az on liradan satışa sunulmaktadır. En fazla ile yirmi liradan satıldığı bilinmektedir. Pahalı olmasının altında yatan neden ise çiçek göbeklerinin hasadının elle yapılması, daha sonra bunların özenle kurutulması ve aynı şekilde paketlenmesi olarak belirtilir. Her safran çiçeğinde üç tane iplik vardır ve bir kilo safran elde edilebilmesi için bu ipliklerden yaklaşık yirmi bin tane gereklidir. Buradan ne kadar zahmetli olduğu anlaşılabilmektedir.
Safran Bitkisi Ve Çayı
Safran bitkisi ile hazırlanan çay vücut için oldukça sağlıklıdır. Bunun yanı sıra istenmeyen kilolarından kurtulmak isteyenler için de faydalı olduğu belirtilmektedir. Yapılan açıklamalara göre bir ay içerisinde yaklaşık yedi kilo verdirdiği söylenmektedir.
Safran çayının içerisinde yaklaşık on dokuz çeşit bitki karışımı yer almaktadır. Tamamen bitkisel olduğundan dolayı vücut için faydalı hale gelmektedir.
Safran Nasıl Kullanılır?
Safran genel olarak baharat şeklinde kullanılır. Kullanıldığı yemeklere parlak sarı renk vermektedir. Genel olarak balıklarda, yahnilerde, pilavlarda, sütlü ya da pirinçli tatlılarda, bazı şekerlemelerde kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda bitki çayı şeklinde kullanımı da son derece yaygın hale gelmiştir. Baharatların içerisinde en pahalı olmasından dolayı bu amaçla kullanımı pek yaygın değildir. Yapı olarak aromalı bir tada sahiptir ve hoş kokulu, renk vericidir.
Safran bitkisi kendi içerisinde tepecik ve dil diye isimlendirilen üç tane ip şeklinde uzantıya sahiptir. Hem çayı hem de baharatı bu uzantılardan yapılmaktadır.
Çin ve Hindistan gibi bölgelerde safran kumaş boyası ve parfüm olarak kullanılmaktadır.
Safran Çayı Nasıl Hazırlanır?
Safran çayı için gerçek safran kullanılmalıdır. Ancak ülkemizde gerçek safran bulmak biraz zor olmaktadır. Bazı aktarlar benzerliği nedeniyle alman safranı adı altında zerdeçal satabilmektedir. Buna dikkat edilmelidir. Aksi takdirde safran çayı yerine zerdeçal çayı yapılabilir.
Bir bardak safran çayı hazırlayabilmek için yaklaşık altı ya da yedi tane safrana ihtiyaç vardır. Çay yapmak için önce bir miktar su kaynatılır. Ortalama iki dakika kadar soğuttuktan sonra içerisine safran ilave edilerek demlemeye bırakılır. Suyun rengi amber rengine döndüğünde safran çayı içmeye hazır hale gelmiş demektir. Bunun için genellikle beş dakika geçmesi yeterli olmaktadır.
Hazırlanan safran çayını daha lezzetli hale getirmek için içerisine çubuk tarçın, kakule ya da az miktarda şeker ilave edilebilir. Böylelikle daha farklı bir tat elde edilmektedir. Ancak daha sağlıklı olması açısından şeker yerine bal kullanılması önerilmektedir. Buna ek olarak safran çayının asıl tadını alabilmek için içerisine hiçbir tatlandırıcı katmamak daha iyi olmaktadır.
Safran Çayının Faydaları Nelerdir?
Safran çayının faydaları oldukça fazladır. Yapılan araştırmalara göre safran çayı orta derecede olan depresyonların iyileşmesini sağlamaktadır. Kırk kişi üzerinde yapılan çalışmada düzenli olarak safran tüketen kişilerin psikolojik yönden iyileşme gösterdiği fark edilmiştir.
Safran çayı adet döneminde ortaya çıkan şikâyetleri en aza indirmektedir. Kalp ve damar sağlığı için yararlıdır. Ancak bu konudaki faydası için yapılan araştırmalar yeterli düzeyde değildir. Safranın içerisinde bulunan antioksidan özelliği kan basıncının düşmesini sağlarken kalp damarlarında ortaya çıkan baskıyı da azaltmaktadır. Aynı zamanda kanda bulunan trigliserid ve kolesterol düzeylerinin de düşmesi safran çayı ile mümkün hale gelmektedir.
Safran Çayının Sağlığa Faydaları
Safran çayının faydaları içerisinde sağlık açısından faydaları ön plana çıkmaktadır. Çağımızın yaygın hastalıklarından biri olan kanser üzerinde safran çayının olumlu etkisi bulunmaktadır. Safran sağlıklı hücre gelişimini tetiklemektedir. Kanserli hastalarda da bu durum devam etmekte, kanserin yayılması önlenebilmektedir. Özellikle prostat ve meme kanseri hücrelerinin yayılmasına engel olduğu kanıtlanmıştır. Buna ek olarak kan kanseri ve akciğer kanseri üzerinde de olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.
Safran çayının faydası yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkarılmıştır. Retinaya doğru olan kan akışını daha hızlı hale getirmektedir. Retinada görülen hasar ve iskemik retinopati tedavisinde safran çayı fayda sağlamaktadır. Ayrıca yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan makula dejenerasyonu tedavisi için de safran kullanılmaktadır.
Gerçek safran ağrı kesici özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra enfeksiyonu önleme özelliği de bulunmaktadır. Dolayısıyla bu tür şikâyetler safran çayı ile önlenebilmektedir.
Safran çayının sağlığa faydaları oldukça fazladır. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre safran çayının hafızayı olumlu yönde etkilediği belirtilmektedir. Hafıza kaybını önlemeye yardımcı olmaktadır. Zayıflamaya karşı etkilidir. Adet düzensizliğini gidermeye fayda sağlar. Antidepresan olarak bilinir.
Safran Çayının Yan Etkileri
Safran çayı hamileler tarafından dikkatli biçimde tüketilmelidir. Bu durum tüm bitki çayları için geçerlidir. Bazı araştırmalar safran çayının hamileler tarafından fazla tüketilmesinin rahim kanamasına neden olduğunu söylemektedir. Ayrıca düzenli ilaç kullanan kişilerin de safran çayı içmeden önce doktora danışmaları gerekir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.