Safra Kesesi Taşı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Genel Sağlık
  • Safra Kesesi Taşı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.225 kez görüntülendi

Safra Kesesi Taşı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra kesesi taşları kadınlarda erkeklere göre daha çok rastlanılan bir hastalık olup son derece ağrılı bir süreç içeren bir hastalıktır.

Safra Kesesi Taşları Nasıl Oluşur?

Karaciğerde günlük 1 LT’ye yakın safra salgılanmaktadır. Bu safra bağırsaklardan yağların ve bazı vitaminlerin emilmesine ve daha birçok fonksiyonun yerine getirilmesine olanak sağlamaktadır. Safra, karaciğerden on iki parmak bağırsağına doğru yol alırken, yol üzerindeki safra kesesinde durur ve burada birikir. Safranın burada suyunun emilmesi ile hacmi de genişlemektedir. Yağlı yiyeceklerin tüketilmesi ile birlikte safra kesesi kasılacak ve içerisindeki yoğunlaşmış safrayı on iki parmak bağırsağına doğru gönderir. Normal koşullar altında safra içinde yer alan çeşitli madenler safranın akışkanlığını sürdürmektedir. Ancak bu bileşenlerden herhangi birinin artması veya azalması, safranın akışkanlığını bozacak ve sonrasın tortu bırakıcı bir hale dönüşecektir.

Bu tortular ile birlikte uzun süreli olarak damar yollarından beslenen ve uzun süreli açlık hallerinde safra çamuru adı verilen safra çökeltileri safra taşı oluşumunu etkilemektedir.

Safra Taşı Belirtileri Nelerdir?

Safra taşının oluşumu ile birlikte taşların sayısı ve büyüklüğü de artış göstermektedir. Ancak bu oluşum sırasında herhangi bir yakınmanın oluşması öngörülen bir şey değildir. Safra kesesi taşlarının büyük çoğunluğu herhangi bir tenkit veya ameliyat sonrası ortaya çıkar. Ameliyatlar veya tetkikler ile tesadüfen ortaya çıkan safra kesesi taşları, yer çekimi kuvvetti ile safra kesesini çıkışını engellediği zaman, safranın olağan boşalmasını engeller ve bu da önemli bir belirti olarak kendisini gösterir. İlerleyen dönemlerde safra taşlarının safra kesesi kanallarına düşmesi ile birlikte sorun kendisini daha çok hissettirmeye başlayacaktır. Bu süreç ise tıkanma sarılığı olarak adlandırılmaktadır. Bu sürece giren hastalar, safra taşı belirtilerinden olan kusma, karın ağrısı, sarılık, idrarın kırmızı veya kahve renkli olması ve bazen de ateş problemleri ile karşı karşıya kalabilirler. Bunun haricinde enfeksiyonel bir rahatsızlığın olması durumunda hayati bir tehlikenin oluşması mümkündür.

Safra Kesesi Taşlarının Tedavisi

Safra kesesi taşlarının tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında en sık kullanan yöntem ise laparoskopik ameliyatlardır. Safra kesesi ameliyatlarının sadece %5’inden az bir kısmı açık ameliyat şeklinde yapılmaktadır. Açık ameliyat sadece karın içinde önceden geçirilmiş ataklarda ve veya ameliyatlara bağlı olan yapışıklıklarda tercih edilmektedir. ERCP ve PTK ise safra kesesi taşları tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerdir.

Safra kesesi taşlarının neden olduğu rahatsızlıklarda çoğunlukla kısa süreli tedaviler ile iyileşmelere sağlanılabilinmektedir. Lakin bazı durumlarda bu iyileşme sürecinde anormal durumların olması ile acil ameliyatlarda gerekebilir. Diyabet ve benzeri hastalıklara sahip olan kişilerde cerrahi müdahale neredeyse zorunlu olmaktadır. Ayrıca sık sık karın atakları geçirenlerde de ameliyata karar verilir. Çünkü bu atakların her tekrar edişi safra kesesine ve çevresindeki dokulara zarar vermektedir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.