Boyundan Kaynaklanan Baş Dönmesi: Nedenleri ve Tedavisi

  • ALTERNATİFTIP
  • Boyundan Kaynaklanan Baş Dönmesi: Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 965 kez görüntülendi

Boyundan Kaynaklanan Baş Dönmesi: Nedenleri ve Tedavisi

Boyun ağrısı kaynaklı baş dönmesi; hayatımıza normal bir şekilde devam etmemizi engelleyen, rahatsız edici bir durumdur.

Bu sorunun belirtileri, boyunda uyuşma hissi, üşüme, boyunun ucunda gerginlik, baş dönmesi gibi semptomlardır. Ve maalesef bu durum, bir çok kişi için kronikleşmiştir.

Omuriliğin boyun omuru da denilen bölümü; vücudumuzun, kafamızı düz tutmaya yarayan ve 7 parçadan oluşan bir parçasıdır. Duruş bozuklukları, yorgunluk ve stresten de en çok etkilenen parçamız olan omurilikteki sorunlar, bizi kötü bir baş dönmesiyle baş başa bırakabilir.

Boyun Omuru Kaynaklı Baş Dönmesi Nedenleri

  • Omurganın şekline etki eden değişiklikler, sinirlerin baskı yapmasına neden olur ve bu da, boyun bölgesinde sertliğe ve tutulmaya yol açar.
  • Orta kulak ve görme duyularında, boyunun hareketi arasında bir kopukluk olması; dengesizlik hissi yaratır. Bu durum, seyir halinde bir araç içinde olma hissine benzetilebilir. Bu durumda gözler bir hareketi algıladığında, orta kulak ve omurganın bazı bölgeleri aynı harekete cevap veremez ve bu da dengesizlik ve baş dönmesine sebep olabilir. Bu problemler, günlük hayatımızda bize sıkıntılar oluştururlar. Boyunda aşırı duyarlılık hissedilebilir ve böylece baş dönmesi korkusuyla boynumuzu hareket ettirmekten kaçınmamıza neden olabilir.

Boyundan Kaynaklanan Baş Dönmesi Tedavisi

Önerilen Tedavi Yöntemleri

  • Sıcak ve soğuk tedavi: Bu tedavide, öncelikle boyuna, 3-4 dakika boyunca buz uygulanır, hemen ardından da sıcak bir duş, sıcak su torbası gibi sıcak kompres yapılır. Fakat bunu yaparken, cildinizi düşünmeli ve sıcaklık veren malzemeleri gece boyunca cildinize temas halinde tutmamalısınız.
  • Mümkün olduğu kadar, ağır fiziksel aktiviteden kaçının. Boyun bölgesinin daha fazla zarar görmemesi için, ağır hareketlerden kaçınmak gerekir.
  • Biberiye ve lavanta içeren küvet suyunda dinlenmek çok iyi gelir. Bu bitkiler, iltihap sökücüdür ve bel ve karın ağrısı gibi kas ağrılarını gidermede de kullanılırlar.
  • Uyku düzeninize önem verin. Düzgün ve yeterli uyku uyumak, vücudun dengesini sağlamasına yardımcı olur ve günlük stres miktarını azaltır.
  • Fiziksel terapi önemlidir. Vücut ve sinir sisteminize iyi gelecek aerobik hareketler yapmak önemlidir. Boyundaki tutukluğu gidermek de çok önemlidir, çünkü boyun ne kadar çok tutulmuşsa, orta kulak ve göz arasındaki bağ da o kadar düzensiz olacak ve baş dönmesine yol açacaktır.

Baş Dönmesine İyi Gelen Bitkiler

  • Gingko biloba: Beyinde kan dolaşımını güçlendirip, baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı gibi sıkıntıları gidermeye yardımcı olur. Gingko çayı içilebilir veya sağlıklı ürünler satan dükkanlardan gingko hapı alabilirsiniz.
  • Zencefil: Mide bulantısı ve baş dönmesini önler. Sabahları, zencefil çayı içebilirsiniz.  

cervicogenic2

  • Çarkıfelek çiçeği (Passiflora): Boyun ağrısını tetikleyen sıkıntı ve stresi rahatlatmaya da yardımcı olan bu bitki, baş dönmesine de iyi gelir. Günde 2-3 kere, çayını içebilirsiniz.
  • Kırmızı Şarap: Beyindeki kan dolaşımını arttırmak için kullanılan kırmızı şarap, baş dönmesine iyi gelir. Ayrıca, kırmızı üzümün yapraklarıyla hazırlanmış çayı içme de, kırmızı şarap kadar iyi gelir. Yapraklar kurutulduktan sonra demlenir ve günde birkaç kez içilebilir.
  • Papatya ve Nane Çayları: Bu çaylar, zencefil gibi, kusma, mide bulantısı ve baş dönmesini dindirmeye yardımcı olur. Bu çayları, istediğiniz sıklıkta tüketebilirsiniz.
  • Vitamin B6: Bu vitaminin, baş dönmesini azaltmada etkili olduğu, birçok araştırma tarafından belirtilmiştir. Bu vitaminin içindeki prioksidin, enzim ve aminoasitlerin vücuda yararlı hale getirilmesini kolaylaştırır ve böylece, mutluluk, enerji, kas performansı ve vücut dengesine iyi gelir. B6 vitamininin vücudumuza etkisi çok önemlidir. Kemik sağlığı, endişe, dengesizlik ve mide bulantısına çok iyi gelir. B6 kapsülleri, eczanelerde satılmaktadır. Yetişkinler günde 1.3 mg, 8-13 yaş arası çocuklar ise 0.6 mg almalıdır.

cervicogenic3

B6 vitaminini; tam tahıllar, muz, patates, sarımsak, kestane, erik, fıstık , karnabahar, ıspanak gibi yiyeceklerden de alabiliriz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.