Mide Bandı (Kelepçesi) Nedir ? & Mide Bandı Nasıl Takılır ?
Mide bandı veya kelepçesi obez hastalar için yapılan bir ameliyat türüdür. Faydası da vardır ama tehlikesi de mevcuttur.
Obezite yani aşırı şişmanlık gerek ruh sağlığını bozabilen, gerekse kalp ve damar hastalıkları, kanser, felç ve eklem bozukluklarına yol açarak fiziksel sağlığı bozan çok önemli bir sorundur.
Tıbbi standartlara göre obezite, vücut kitle indeksi (BMI)’nin 30’un üzerinde olması şeklinde tanımlanmaktadır.
Yaşam tarzı modifikasyonu tedavi için temel unsur olmaya devam ederken, günümüzde cerrahi seçenekler daha popüler hale geliyor çünkü kilo vermek zorlaştı.
“Neden kilo veremiyorum ?” adlı yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
Obeziteye fazla girmeden mide bandına geçelim.
Obezitenin cerrahi tedavilerinden birine, genellikle mide bant ameliyatı da denilen gastrik bantlama denir.
Gastrik bant nedir ?
Laparoskopik ayarlanabilir gastrik bant (LAGB), laparaskop kullanılarak midenin üst kısmı etrafında ayarlanabilir bir kemer yerleştirilmesini içeren bir cerrahi prosedürdür.
Band silikondan yapılmıştır ve bandı doldurup sıkılaştırmak için içine salin eklenebilir (turp şekilli balona hava üflemek gibi).
Band, karın derisinin altına yerleştirilen bir porta bağlıdır. Bu bağlantı noktası, banda salin vermek veya çıkarmak için kullanılır.
LAGB midenin boyutunu ve tutabileceği yiyecek miktarını sınırlar. Ayrıca gıdanın bağırsağa geçmesini yavaşlatır. Bunu yaparak, bağırsaklardan beynine giden sinyallerin, daha az yiyecek tüketerek doyma hissine neden olur.
Mide bandı ameliyatı için adaylar kimlerdir ?
Genel olarak, LAGB için adaylar vücut kitle indeksleri 40’ın üzerinde veya ideal vücut ağırlığının 45 kilo üzerinde olanlardır.
Bununla beraber bu ameliyat yüksek tansiyon (hipertansiyon) veya diyabet gibi kilo ile ilişkili sorunları olan BMI’i 35-40 arasında olan kişilere de uygulanabilir.
Çoğu cerrah ameliyat öncesinde, daha geleneksel yaklaşımları kullanarak geçmişte başarısız kilo kaybı hikayesini görmek ister. Yani klasik kilo verme denemelerinin (egzersiz, diyet vs) başarısız olduğu vakalar ilk tercihtir.
Prosedür yalnızca yetişkinler için yapılır, 18 yaşından küçük çocuklarda uygulanmaz.
Başarı için tüm hastalar prosedürün nasıl çalıştığını iyice anlamalı ve bu prosedürün başarılı olabilmesi için gerekli olan yaşam tarzı değişikliklerine bağlı kalmaya istekli olmalıdırlar.
LAGB, prosedürü anlamada güçlük çeken, duygusal olarak dengesiz, uyuşturucu veya alkole bağımlı hastalarda kontrendikedir yani yapılmaz.
Ülser gibi gastrointestinal problemleri olan vakalar dikkatli bir şekilde gözden geçirilmelidir.
BMI’i 30-35 olan diyabet hastalarına LAGB yapma konusunda giderek artan bir tartışma devam etmekle birlikte, bunun için geçerli kılavuzlar bulunmamaktadır.
Mide bandı (LAGB) işlemi nasıl gerçekleştirilir ?
LAGB, tam genel anestezi altında yapılan cerrahi bir işlemdir ve gerçekleştirilmesi yaklaşık 1 ila 2 saat alır. Laparoskopik bir teknik kullanılarak yapılır.
Mide bandı, midenin üst kısmının etrafına yerleştirilir ve dikişlerle konumlandırılır. Port daha sonra karın duvarına yerleştirilir ve yerinde dikilir.
Mide bandı ameliyatına nasıl hazırlanılır ?
Cerrah veya programa bağlı olarak, cerrahi hazırlık değişir. Birçok merkez hastanın cerrahiden önce bile gerekli yaşam tarzı değişikliklerine bağlılıklarını görmek ister.
Hastanın önümüzdeki değişikliklere hazırlanmak için günde 5-6 kez küçük öğünlerde yemek yemesi önerilebilir. Dondurma veya süt gibi “kaygan” yüksek kalorili gıdaların kesilmesi istenir.
BMI 50’den büyükse veya başka tıbbi sorunlar varsa, tıbbi risk azaltımı ameliyat öncesi gerekli olabilir ve ayrıntılı olarak tartışılmalıdır.
Buna ek olarak, ameliyat öncesi % 5 ila% 10 arasında bir kilo kaybının ameliyat sonrası sonuçları iyileştirdiği gösterilmiştir ve cerrah bunu da hastadan isteyebilir.
Mide bandı ameliyatından sonra iyileşme ne kadar sürer ?
İyileşme her bireye göre değişir. Bununla birlikte, genel olarak, LAGB gastrik bypass prosedürlerine göre hastanede yatış ve iyileşme süreleri daha kısadır.
Genel olarak, çoğu insan ameliyattan 1 hafta sonra işine geri dönebilir. Normal aktivitesine ise genellikle 6 hafta sonra tekrar başlayabilir.
LAGB’den sonra ne gibi değişiklikler olur ?
Ameliyattan hemen sonra ilaçlarla kontrol edilebilen bir miktar ağrı ve rahatsızlık duyulur. Bu, herhangi bir cerrahi işlemden sonra normal iyileşme fazının bir parçasıdır.
6-8 hafta sonra genellikle normal aktivitelere geri dönülebilir.
LAGB ile kilo verme aşamalı bir işlemdir. Başlangıçta, kilo kaybı daha çarpıcı olabilir – örneğin hafta başına 2-3 kilo. Bununla birlikte, bu genellikle uzun vadede hastada bir kiloya kadar düşer.
Doğal olarak, yapılan gıda tercihleri bu kilo verme oranını belirleyecektir.
Yaklaşık 18 ay sonra, kilo kaybı önemli derecede yavaşlama eğilimi gösterir. Bu prosedür için ortalama kilo kaybı, birinci yılda aşırı vücut ağırlığının % 40’ı kadardır. 2. yılda % 10-20’lik bir oranda daha kilo verilir.
Daha fazla bant ayarı yapılması gerekebileceğinden, hastaların genellikle bu süre zarfında düzenli olarak cerrahlarıyla temas kurmaları istenir.
Mide bandı cerrahisinin (LAGB) yan etkileri nelerdir ?
Yan etkiler mide bulantısı ve kusma, bandajda ülserasyon, özofagus reflüsü (hazımsızlık), kilo geri kazanımı ve dehidrasyonu içerir.
Bu tür ameliyatlar kısıtlayıcı olduğu için besin maddesinin emilimine engel olmaz, vitamin eksiklikleri genellikle görülmez. Bununla birlikte, birçok merkez multivitamin desteğini tavsiye etmektedir.
Kabızlık genellikle görülür.
Mide bandı cerrahisinin (LAGB) riskleri ve komplikasyonları nelerdir ?
LAGB’nin diğer kilo verme prosedürlerine kıyasla cerrahi komplikasyon riski düşüktür.
Ölüm hızı 2000’de yaklaşık 1′dir.
Bandın mideye kayması veya aşınması ve mekanik arıza olasılığı vardır.
Diğer komplikasyonlar arasında enfeksiyon, kanama ve /veya karın ağrısı sayılabilir.
Bunları da merak edebilirsiniz ;
“Neden Kilo veremiyorum ?”
“Kanserden Nasıl Korunuruz ?”
“Ülser Nedir ?”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.