Mastit (Memede İltihap) Bitkisel Tedavi Yöntemleri

  • Genel Sağlık
  • Mastit (Memede İltihap) Bitkisel Tedavi Yöntemleri için yorumlar kapalı
  • 2.147 kez görüntülendi

Mastit (Memede İltihap) Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Mastit özellikle emziren kadınları etkileyen meme dokusunun enfeksiyondur. Genellikle doğumdan sonra ilk üç ay içinde ortaya çıkar, ancak emzirme döneminde herhangi bir zamanda da görülebilir. Genellikle, laktasyon mastit iki göğsü değil tek göğsü etkiler. Süt kanalını tıkar, süt memeden dışarı çıkamayıp enfeksiyon meydana gelir. Memedeki enfeksiyonun bir başka nedeni de memedeki çatlaktan memeye giren bakteridir.

Mastitin bazı belirtileri arasında meme ağrısı, şişlik, iltihaplanma, kızarıkık, hassasiyet yer alır. Diğer semptomlar da ateş ve titremedir. Bu durum anneyi bitkin hale getirip, yatağa düşürebilir.

Mastit sorunu ile karşı karşıyaysanız, emzirmeye devam etmelisiniz. Mastit iken emzirmeniz bebeğiniz için herhangi bir risk teşkil etmez. Hatta emzirmek,meme enfeksiyonundan kurtulmaya yardımcı bile olur. Emzirme çok acı veriyorsa, süt pompası kullanabilir yahut eliniz memenize hafifçe dokunarak sütü tahliye edebilirsiniz.

Lahana yaprakları

Lahana yaprakları, iltihaplanmış göğüsler için yatıştırıcı doğal bir ilaçtır. İçerisindeki kükürt bileşim iltihabı ve şişliği azaltmakta etkilidir. Ayrıca tıkanmış süt kanallarını açarak annelerin emzirmesine yardımcı olur.

  1. Lahana yapraklarını 30 dakika boyunca buzdolabında soğutunuz.
  2. İltihaplı bölgeyi lahana yapraklarıyla sarın.
  3. Yaprak oda sıcağına ulaştığında soğuk olan başka bir yaprakla değiştirin.
  4. Enfeksiyondan tamamen kurtulana kadar günde birkaç kez yapın

 

Sarımsak

Mastitis için bir diğer bitkisel tedavi yöntemi de doğal antibiyotik görevi gören sarımsaktır. Enfeksiyona sebep olan bakteriden kurtulmaya yardımcı olur. Buna ek olarak, bağışıklık sistemini destekler ve hızlı bir şekilde iyileşmenizi sağlar

  1. Aç karnınıza iki diş çiğ sarımsağı minik minik kesip yiyin yahut su ile yutun. Ek olarak, gün içinde birkaç tane daha yiyebilirsiniz. Eğer sarımsağı sevmiyorsanız, minik minik kesip suyla hap gibi yutabilirsiniz. Bir hafta boyunca günlük tekrar edin.
  2. Sarımsak yemek yerine dilerseniz doktorunuza danışıp sarımsak hapı kullanabilirsiniz.

Ekinezya

Ekinezya bitkisi, içinde bulunan flavonoidler, antibiyotik antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özleri ile vücudun enfeksiyonlara karşı savaşması için bağışıklık sistemini destekler. Ekinezya kökünün tentürünü iltihaplı bölgeye her gün 4 veya 5 kez sürün. Bebeğinizi emzirmeden bölgeyi iyice, ılık suyla temizleyin.

  1. Ya da, bir bardak suya ekinezya tentüründen 3 veya 4 damla damlatın. Bir hafta boyunca günde 3 veya 4 kez bu sudan için.

Not: Bu bitkinin uzun süreli kullanımından kaçının.

 

Elma Sirkesi

Bu rahatsızlığın bir başka ilacı da elma sirkesidir. Elma sirkesinin antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri, iltihaplanmayı azaltarak enfeksiyonla mücadele eder ve yayılmasını önler. Ayrıca enerjiyi arttırır.

  1. 1 çay bardağı elma sirkesi ve 2 çay bardağı ılık suyu karıştırarak bir solüsyon hazırlayın. Bu solüsyonu iltihaplı bölgeye pamuk kullanarak uygulayınız. 15 dakika beklettikten sonra, ılık suyla durulayınız. Enfeksiyon temizlenene kadar günde 2 -3 kez uygulayınız.
  2. 1 kaşık elma sirkesi ve biraz balı bir fincan suyla karıştırıp 1 -2 hafta boyunca günde 3 kez içiniz.

Çemen otu tohumları

Çemen otu süt üreten bezleri uyarır, aynı zamanda göğüs enfeksiyonunu tedavi etmeye de yardımcı olur. Ayrıca, enfeksiyonları ve iltihapları azaltan flavonoidleri içerir.

  1. 4 yemek kaşığı çemen tohumunu bir gece boyunca suda bekletin. Ertesi sabah tohumları ezin. Ezilmiş tohumları temiz bir bez üzerine serin ve birkaç dakika mikrodalga fırında ısıtın. Enfeksiyonlu bölgeye ılık-sıcak kompres olarak uygulayın. 1 -2 hafta boyunca günde iki defa bu yöntemi tekrarlayın.
  2. Ayrıca olumlu sonuçlar elde edene kadar günde 2 -3 fincan çemenotu çayı içebilirsiniz.

 

Aloe Vera

Aloe veranın doğal iyileştirme gücü ve ağrıkesici özellikleri göğüs enfeksiyonu kaynaklı birçok rahatsızlığı azaltır. Ayrıca zarar görmüş cilt dokusunun onarılmasına ve enfekte olmuş cildin iyileşmesine yardımcı olur.

  1. Aloe vera yaprağını bıçakla kesip içinden jelini ayıklayın
  2. Taze jeli enfeksiyonlu bölgeye uygulayın
  3. Kurumaya bırakın
  4. Ilık su ile durulayın
  5. Birkaç gün boyunca günde birkaç kez tekrarlayın

Not: Bebeğinizi emzirmeden önce memenizi iyice temizleyin

Aynısafa Bitkisi

Aynı safa bitkisi, göğüs enfeksiyonunun en yaygın semptomlarından olan acı ve şişliğin tedavisinde kullanılır. Ayrıca aynısafa bitkisi antibakteriyel içeriği sayesinde enfeksiyona sebep olan bakterilerden kurtulmaya yardımcı olur.

  1. Aynı safa bitkisi ve Karakafes bitkisini eşit miktarda kullanarak bir macun hazırlayın. Bu macunu enfekte olmuş bölgeye uygulamadan hafifçe ısıtın. Bölgenin üzerinde 15 dakika boyunca bırakıp daha sonra ılık su ile durulayın. Bu tedaviyi günde 3 veya 4 kez tekrar edin.
  2. Hatta göğsünüze günde birkaç kez aynısafa merhemi de sürebilirsiniz.

Not:  Bebeğinizi emzirmeden önce memenizi mutlaka temizleyin

 

C vitaminli meyveler tüketin

C vitamini meme enfeksiyonu ile mücadelede ve cilt dokusunun hasarını iyileştirmeye yardımcı olur. Üstelik, bu vitamin bağışıklık sistemini güçlendirir ve iyileşme sürecini hızlandırır.

  1. Portakal, ıhlamur, limon, kivi, papaya, çilek, lahana, hardal, brokoli ve maydanoz gibi C vitamini açısından zengin besinler sofranızdan eksik olmasın.
  2. Doktorunuza danışıp C vitamini takviyesi de alabilirsiniz.

Not: Doktorunuza danışmadan hiç bir yöntemi asla denemeyin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.