Kanda Lökosit Düşüklüğü Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Kanda Lökosit Düşüklüğü Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 925 kez görüntülendi

Hastalıklarla savaşan hücreler olan beyaz kan hücrelerinin (lökositlerin, alyuvarların) sayısının azalmasına lökosit düşüklüğü denir. Kandaki lökosit miktarı 4000’in altındaysa, bu durum lökopeni yani lökosit düşüklüğü olarak adlandırılır. Lökositler kemik iliğinde üretilir. Bağışıklık sisteminizin önemli bir parçasıdır ve vücudun doğal silahı olarak bakteri, virüs ve diğer mikroplarla mücadele ederler. Alyuvar sayısının düşük olması bağışıklık sistemine baskı uygular, bu durum ciddi enfeksiyonlara karşı bedeninizin daha savunmasız kalması, mevcut hastalıklarınızın geç ve güç iyileşmesi anlamına gelir. 

Lökosit düşüklüğü belirtileri
  1. Lökopeni (lökosit düşüklüğü) belirtileri, durumun ciddiyetine bağlı olarak hafif ila yoğun arasında değişebilir. Bağışıklık sistemi hâlâ güçlü olduğu için, hafif semptomlar kolaylıkla anlaşılamayabilir. Lökosit düşüklüğünün ciddi seviyede olması durumunda, etkilenen kişide aşağıdaki belirtiler görülebilir:
  2. Bağışıklık sisteminin zayıflamış olmasından dolayı bulaşıcı hastalıklara kolayca yakalanma
  3. Baş dönmesi
  4. Bayılma
  5. Çocuklarda lökosit düşüklüğünde anemi, ateş, baş ağrısı vb. gibi belirtiler görülür.
  6. Kadınlar, menoraji olarak da bilinen regl döneminin uzun sürmesi sorunu yaşayabilir.
  7. Hematom olarak bilinen, kanın cilt altında birikmesi eğilimi gösteren bir durum da, lökosit düşüklüğü belirtilerindendir.
  8. Diğer belirtiler; yorgunluk, duygusal dengesizlikler, huzursuzluk ve sıcak basmasıdır.

Lökosit düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

  1. Lökosit düşüklüğünden muzdaripseniz bir dahiliye (iç hastalıkları) doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz nedene göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
  2. Durumu teşhis etmek için, tam kan sayımı (CBC) olarak bilinen bir kan testi yaptırılır. Tedavi, hastanın durumuna göre değişir. Lökositin oranı belirlendikten sonra doktor, beyaz kan hücrelerinin üretimini artırmak için sitokinler, steroidler gibi bazı ilaçlar reçete edebilir. 
  3. Lökosit düşüklüğü çeşitli hastalıklardan kaynaklanıyorsa bu hastalıkları tedavi etmek için ilaç yazar.
  4. Bazı durumlarda kemoterapi ve sitokin tedavisi gibi tedaviler uygulanabilir.
  5. Lökositleri artırmanın en iyi yollarından biri de, brokoli, kabak, havuç, ıspanak, pancar, kuşkonmaz, karnabahar, portakal, kavun, çilek, incir gibi lökosit artışı sağlayan belli gıdaları günlük beslenmeye dahil etmektir. Bu yiyeceklerin doğal olarak beyaz kan hücrelerinin sayısını artırdığı bilinmektedir. Meyve ve sebzeler dışında, süt ürünleri, yağsız etler ve balık çeşitleri de vücuttaki beyaz kan hücrelerinin üretimine katkıda bulunur.
  6. Lökosit düşüklüğünden en yaygın reçete edilen ilaçlar, filgrastim ve pegfilgrastim’dir. Filgrastim günlük enjeksiyon şeklinde verilirken, pegfilgrastim tek doz enjeksiyon olarak verilir.
  7. Bazı nadir vakalarda lökopeni tedavisinde hastaya kan nakli uygulanır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.