Geniz Akıntısı Nedir Sebepleri Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Geniz Akıntısı Nedir Sebepleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.502 kez görüntülendi

Geniz Akıntısı Nedir Sebepleri Tedavisi

Geniz akıntısı aslında burun akıntısı ile karıştırılan bir akıntı türüdür. Geniz akıntısına neden olan yapışkan sıvı burunda değil, sinus bölgesinden kaynaklanmaktadır.

Burun akıntısı normal şartlarda sağlıklı insanlarda görülebilirken geniz akıntısında kuvvetle muhtemel bir burun veya boğaz bölgesi akıntısı vardır. Şimdi geniz akıntısının nedenleri, genizde akıntı sebepleri ve geniz akıntısı neden olur, tedavisi nasıldır sorularına yanıtlar veren makalemize geçelim.

Geniz akıntısı nedir?
Burun ve sinüslerimizden kaynaklanıp genizden boğaza ulaşan yapışkan kıvamdaki akıntıya mukus adı verilmektedir. mukusun sıvı ve akışkan hali ise toplumda akıntı olarak tanımlanmaktadır. Geniz akıntısı ise sinüslerde üretilen mukusun burun yerine geniz yoluyla boşalması olarak bilinmektedir.

Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir? 
• Boğaz bölgesinde balgam birikmesi ve bunun boğazda meydana getirdiği dolgunluk ve rahatsızlık hissi,
• Özellikle sabah kalktığınızda boğazda görülen gıcık hissi ve bundan dolayı ortaya çıkan boğazı temizleme refleksi, öksürük veye tıksırık nöbetleri (FARENJİT)
• Sürekli ve devam eden bir sümkürme arzusu
• Öksürük
• Ağız kokusu
• Midede ekşime, mide ağrısı ve midede kramp hissi

Mukus (Sümük) nedir?
Burun yoluyla vücuda girmeye çalışan mikroorganizmalara engel olmak için vücudun kullandığı iki önemli savunma mekanizmasından bir tanesi olan burun kılları ve burun salgısı, mukus mikropları etkin bir biçimde tutarak bunların solunum sistemine ulaşmasına engel olur. Mukus akışkan bir formda olduğu için mikroorganizmaları tutar ve daha sonra da geniz ve yutak yoluyla mideye dökülür. Midenin asitli ortamı ise mukus akıntısını ve içerisinde barındırdığı mikroorganizmaları parçalar ve etkisiz hale getirir. Bu tür işlevleri olan mukus kaygan bir sıvı olma özelliğine sahiptir. Burun sıvısı olarak ta bilinen mukusun salgılandığı dokular, burun ve sinüs bölgesinde bulunan mukoza niteliğindeki dokulardır. Mukoza salgısı burun ve sinüslerdeki hava boşluklarında mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta virüslerin tümünü tutan bir tür tuzak oluşumdur. Günlük ortalama 100 ml kadar mukus salgısının salgılandığı burun ve sinüs mukozaları aynı zamanda solunan havayı nemlendirici ve büyük partikülleri, polen, toz ve akarları tutucu fonsiyonları da yerine getirmektedir.

Geniz Akıntısının Sebepleri
Burnun salgılamakta olduğu mukus sıvısı bazen bir takım iç veya dış etkenler nedeniyle normalden daha fazla salgılanmaya başlayabilir. Örneğin üst solunum yolları enfeksiyonları, alerjen etkenlerin oluşturduğu alerjiler, buruna giren yabancı cisimler vb. nedenlerle burun ve geniz akıntısına neden olabilecek derecede sümük salgısı olabilmektedir. Mukusun katı ve yapışkan hale gelebilme kapasitesi nedeniyle bu tür etkenlere maruz kalan kişilerde aynı zamanda burun tıkanıklığı (burnun tıkanması) şikayetleri de oluşabilmektedir. Nukozanın normalden fazla salgı üretmesi durumunda mukus daha sıvımsı hale gelir ve aşırı miktarda olduğu için yapışkan özelliği de kaybolur ve genizden boğaza akmaya başlar. Bu durumda da geniz akıntısı denilen rahatsızlık ve şikayet türü ortaya çıkmaktadır.

Geniz Akıntısına Neden Olan Etkenler
• Havada bulunan toz, duman ve partiküller,
• Bazı bebeklerde inek sütü ve diğer süt ürünleri genizde alerjik etki oluşturabileceği için geniz akıntısına neden olabilir.
• Kuru havalı ortamlar özellikle kışın kaloriferle ısınan ve yeteri kadar nem ayarı yapılmayan binalarda yaşayanlar geniz akıntısı ile sıkça karşılaşırlar
• Sigara içen kişilerde balgam ve geniz akıntısı şikayetleri sıkça görülebilir
• Alkol ve kafeinli içecek tüketimi de geniz akıntısına neden olur.
• Nezle, grip ve sinüzit gibi solunum yolu hastalıkları geniz akıntısının nedenleri arasında sıkça karşılaşılanıdır.
• Gebelik ve doğum kontrol hapları kadınlarda geniz akıntısını sorununa yol açabilir

Geniz Akıntısına Karşı Ne Yapmalı
Öncelikle geniz akıntısı yukarıdaki etkenlerden kaynaklanıyorsa bu etkenlere neden olan ortam şartlarını iyileştirerek geniz akıntısını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Ayrıca bakteriyel enfeksiyon hastalıkları nedeniyle görülen geniz akıntısı antibiotik tedavisi ile geçebilir.

• Günlük sıvı tüketimini artırmalısınız. Özellikle geniz akıntısına bitkisel ve doğal çözüm tedavisi olabilen sıcak bitkisel çaylar geniz akıntısına iyi gelir. Sıcak bitkisel çaylar içilirken bu bitki çaylarının buharını da solumanız faydalı olacaktır.
• Burnunuzu düzenli olarak tuzlu su ile yıkayın. Tuzlu suyu evde kendiniz hazırlayabilirsiniz.
• Bunun için bir litre kaynamış soğumuş suyun içine bir tatlı kaşığı tuz ve karbonat katıp karıştırmanız yeterlidir. Hazırladığınız bu suyu bol bol burnunuza çekebilirsiniz.
• Akıntı sebebi sinüzit ise muhakkak bir kulak burun boğaz doktorunu ziyaret edip tedavi olun.
• Alerjiniz varsa tedavi olun.
• Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
• Plaza veya rezidans yaşamınız varsa burun nemlendirici kremlerden kullanın.

Bu yazı geniz akıntısı nedir, geniz akıntısı tedavisi, geniz akıntısının zararları, geniz akıntısının nedenlerigeniz akıntısının sebeplerigeniz akıntısına çözümgeniz akıntısına son, geniz akıntısına ne iyi gelir, geniz akıntısı için ne yapılmalı konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

genız akıntısına ne ıyı gelır, geniz akıntısı nedir, geniz akintisi ne iyi gelir, çocuklarda geniz akıntısına ne iyi gelir, geniz akıntısı belirtileri nelerdir, geniz akıntısına neler iyi gelir, geniz akıntısı, bebeklerde geniz akıntısına ne iyi gelir, geniz akıntısına hangi ilaç iyi gelir, geniz akıntısına çözüm

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.