Divertikülit ve Divertikülozun Nedenleri, Belirtileri, Cerrahisi ve Diğer Tedavileri

  • Genel Sağlık
  • Divertikülit ve Divertikülozun Nedenleri, Belirtileri, Cerrahisi ve Diğer Tedavileri için yorumlar kapalı
  • 1.725 kez görüntülendi

Divertikülit ve Divertikülozun Nedenleri, Belirtileri, Cerrahisi ve Diğer Tedavileri

Divertikülit Nedir?

Bazı durumlarda, divertikül olarak bilinen küçük şişkin keseler, kolon içinde büyümeye başlar ve bu rahatsızlığa divertiküloz olarak adlandırılır. Bu torbalarda bir enfeksiyon veya iltihap oluşmaya başlarsa, divertikülit olarak adlandırılır.

Divertiküloz ve Divertikülit Belirtileri

Divertikülozun dış belirtileri veya yüksek belirtileri yoktur, divertikülit ise daha belirgin göstergeler gösterme eğilimindedir. Örneğin, midenizin kabardığını , ani üşüme, hafif ateş ve ishalin yanı sıra yoğun ağrılı ağrı ve alt midenizin sol tarafında hassas bir his hissedebilirsiniz.

Divertikülün Oluşmasına Neden Olan Nedir?

Tıp bilimi, kolonda divertikül oluşumunun arkasındaki doğrudan nedeni henüz ortaya koyamadı. Bununla birlikte, çoğu tıbbi uzman, divertikülün, kolon içindeki yüksek basınç bölgeleri kolon duvarı içindeki zayıf noktalara bastırıldığında oluşma eğiliminde olduğuna inanmaktadır. Çoğu divertikül vakası, temel olarak kalın bağırsağın alt bölgesi olan sigmoid kolonda bulunur.

Teşhis Prosedürü Nedir?

Çoğu durumda, hasta başka bir hastalık için doktora gittiğinde divertiküloz teşhisi konulur ve bunun nedeni, öncelikle divertikülozun çok belirgin semptomlara neden olmamasıdır.

Divertikülün büyümesi sadece bir kolonoskopi veya bir X-ışını ile görülebilir. Bununla birlikte, divertikülit büyük ağrıya neden oluyorsa, doktorlar iltihaplanma durumunu incelemek için pelvik bölge ve karın BT taramasını isterler.

Divertikülozun divertikülitten farkı nedir?

Divertiküloz göreceli olarak sık görülen bir hastalıktır ve bundan etkilenen hastaların çoğu vücutlarındaki varlığından haberdar değillerdir. Araştırmalar, 60 yaşın üzerindeki bireylerin yaklaşık% 50’sinin divertiküloza sahip olduğunu, ancak% 25’inden fazlasının divertiküliti büzme eğiliminde olmadığını göstermektedir.

Divertikülit, temelde minik poşetler olan divertikül, atık maddelerle dolmaya başladığında ve iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu, bağırsak duvarının yırtılmasına ve enfeksiyonun diğer vücut organlarına yayılmasına neden olur.

Divertiküloz nasıl tedavi edilir?

Çoğu durumda, divertiküloz hastalarında herhangi bir belirti yoktur, bu nedenle herhangi bir tedavi önerilmemektedir. Bununla birlikte, diyetlerine daha yüksek lifli gıdalar ekleyerek , kabızlık ve divertikülün büyümesini önlemek için bazı güçlü lif takviyeleri alarak güçlü bir önleme rejimine başlamaları tavsiye edilir .

Divertikülit Hafif Ağrıya Neden Olduğunda

Karnlarında hafif bir acı çeken hastalar, örneğin dikolomin (Bentil), atropin (lomotil), fenobarbital, klordiazepoksit (librax), skopolamin hiyosiyamin (levsin) ve difenoksilat gibi anti-spazmodik ilaçlarla tedavi edilir.

Divertikülit Tedavisi

Mide krampları, hafif ateş ve mide ağrısı açısından hafif semptomlar yaşamaya başlarsanız, doktor size semptomları ortadan kaldırmak için bazı antibiyotikler önerecektir. Bununla birlikte, eğer ağrı daha fazla ise, doktorun bağırsak ve kolonu iyileştirmek için size tamamen sıvı bir diyet vermesi muhtemeldir.

Ağrı neredeyse dayanılmazsa, ateş şiddetlidir ve herhangi bir sıvı içiyor gibi görünmüyorsanız hastaneye yatırılabilir, herhangi bir tür içki içmeden veya yemek yemekten yasaklanır ve uygun bir intravenöz antibiyotik kürü izlersiniz.

Divertiküler Kanama Nedir ve Nasıl Oluşur?

Divertiküler kanama, bir kan damarı ve bir kese arasında bir delik ortaya çıktığında meydana gelir ve kaka yaparken tuvalette çok miktarda kan gördüğünüzde bu tespit edilebilir.

Kanama kendi kendine kaybolma eğilimindedir ve bununla ilgili acı yoktur. Bununla birlikte, bazı durumlarda kanama çok fazla artar ve doktorlar ameliyat veya transfüzyon yapmaya zorlanır. Eğer böyle bir kanama yaşarsanız, doktorunuza danışırken herhangi bir gecikme yapmayın.

Herhangi bir komplikasyon ortaya çıkabilir mi?

Bazı durumlarda, divertikül içindeki iltihap, bağırsak duvarında bir yırtılmaya neden olabilir, irin, karın boşluğunuzda acı veren bir enfeksiyona yol açarak, mide bölgenizin içinde sızabilir. Ayrıca, temel olarak idrar yolu ile bağırsaklar arasında bir açıklık olan bağırsak tıkanıklığı, apseler ve fistül gelişme riskinizi de artırır.

Ameliyat Gerekli Olduğunda

Örnekte divertikülit ilaçlar yoluyla bulunamaz ve iyileştirilemez, cerrahi masanın üzerinde ameliyat edilmelidir. Bu cerrahi divertikülün kolon içerisinden çıkarılmasını ve tüm iltihabın karın bölgesinden boşaltılmasını içerir.

Bir hasta ciddi ve tekrarlayan divertikülit kanaması yaşıyorsa, kanama divertikülü çıkarılmalıdır. Bazı bağırsak tıkanıklığı vakaları da ameliyatla tedavi edilir. Ve son olarak, mesaneye doğru yayılan ve idrar yollarında kalıcı bir enfeksiyona neden olan ve idrar yaparken gaza yol açan divertikül varsa bir ameliyat gerekir.

Divertikülit Önlenmesi?

Divertikülü tedavi etmenin en iyi yolu, ilk başta olmasını engellemektir, çünkü bir kez kolonunuzda oluştuklarında, divertiküller burada kalır. Ayrıca, karmaşık ve karmaşık divertiküler hastalıkların vakalarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek etkili bir tedavi veya tedavi yoktur.

Bununla birlikte, yüksek oranda lif alımı, kabızlığı önleyerek ve her gün büyük ve sağlıklı bir tabureye sahip olduğunuzdan emin olarak sizi tüm sıkıntılardan kurtarır . Divertikülit durumunu kötüleştirebilecek yiyecekler hakkında çok az şey bilinmektedir, ancak araştırmalar yüksek lifli yiyecekleri yemenin divertikül oluşumunu etkili bir şekilde önleyebileceğini ortaya koymaktadır.

Bol miktarda su içtiğinizden ve sağlıklı bağırsak hareketlerini ve fiziksel kondisyonunuzu deneyimlemek için düzenli bir egzersiz rejimi uyguladığınızdan emin olun.

Lifler Bu Hastalığın Önlenmesine Yardımcı Olabilir mi?

Araştırma, divertiküloz hastalarında düşük lifli bir diyetin yaygın olduğunu ortaya koymaktadır, ancak bu bağlantının arkasındaki kesin neden bilinmemektedir.

Bununla birlikte, diyetinizdeki lif içeriğinin arttırılmasının, kolon içinde divertikül gelişme riskinde keskin bir azalmaya yol açtığı ve kabızlık gibi bağırsak hastalıklarını önlediğine dair net göstergeler vardır.

Elyaftan Zengin Gıdalar

Sayısız lezzetli doğal lif kaynağı vardır ve yerel bakkaldan daha fazla bakmak zorunda değilsiniz. Taze meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve mercimek, bezelye ve kuru fasulye gibi baklagiller en iyi ve en zengin lif kaynaklarıdır.

Hatta normal beyaz olanlar yerine kepekli makarna ve kahverengi pirinç ile lezzetli bir muamele tadını çıkarabilirsiniz. Spagetti, pizza, çorba ve yahni gibi en sevdiğiniz yiyeceklerin tadına varmak, eğer akıllıca yaparsanız, örneğin tariflerinize çok fazla sebze ve fasulye ekleyerek sağlıklı beslenirler.

İdeal ve önerilen günlük lif dozu 20-35 gramdır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.