Basur (Hemoroid)

  • HASTALIKLAR
  • Basur (Hemoroid) için yorumlar kapalı
  • 917 kez görüntülendi

Basur (Hemoroid)

Basur

Basur ( Hemoroid )

Basur, makatta oluşan bir hastalıktır. Hemoroid olarak da bilinir. Mayasıl ile sıklıkla karıştırılan bir hastalıktır.

Basur Nedir?

50 yaş ve üzerinde sıkça görülen bir hastalıktır. 50 yaş altındakilerde de görülmekle birlikte bir çok kişi bu hastalığı fark etmemekte ve doktora gitmemektedir. Anüs içinde bulunan toplardamarlara farklı nedenlerden baskı oluşmaktadır. Bu baskıyı dengelemek için damarlar genişlemekte ve makattan dışarı çıkmaktadır. Dışarı çıkan damarlar dış etkilerden dolayı tahrip olur ve kanamaya başlar.

basur-
Basur ( Hemoroid )

Basur Nedenleri

1) Obezite, olması gerekenden fazla kilolu olmak
2) Hamilelikte damar genişlemesi
3) Sürekli oturmak, hareketsiz kalmak
4) Alkol kullanmak
5) Yeterince lifli besin tüketmemek
6) Makat bölgesine zarar verecek sporlar yapmak
7) Kabız olmaktan kaynaklı fazla ıkınma
8) Bağırsak tümörü
9) Anal seks

Basur Belirtileri

1) Ikınma sırasında makattan kan gelmesi
2) Ikınma sırasında makattan dışarıya sarkma olması
3) Anal bölgede kaşıntı
4) Makatta ağrı (sıklıkla basur pıhtılaşması nedeni ile)
5) Makat bölgesinde ele gelen ağrılı şişlik
6) Rektal kanamalar kolon kanseri belirtisi de olmaktadır.
7) Dışkı koyu renkte gelir.

Basur Tedavisi

Hemoroid tedavisi basurun derecesine göre farklı olmaktadır. Her derecenin belirtisi ve tedavisi farklıdır. 1. derece hemoroidde çok hafif şişme ve kanama olur, sarkma olmaz ve bu kendiliğinden ya da bazı dikkat edilecek hususlarla düzelmektedir. Tuvalet alışkanlığının düzeltilmesi, lifli besinler tüketilmesi gereklidir. Bunun dışında belirtileri hafifletmek için banyo yapılabilir, soğuk kompres uygulanabilir, bol hareket edilebilir. 2. derece hemoroidde ise şişkinlik olur ve bu şişkinlik sadece ıkınmayla  dışarı çıkar ve geri içeri girer. 3. derece hemoroidde 2. derecedeki gibi sarkma sadece ıkınmayla dışarı çıkar fakat elle itilmesi gerekir. Bu iki derecede de tuvalet alışkanlığı düzeltilir ve beslenme düzeltilirse iyileşilebilir bunlara ek olarak doktorun yazdığı ilaçlarda kullanılmaktadır. 4. derece hemoroidde ise sarkma ve şişkinlik sabittir ve elle de içeri itilmez. Bu derece ameliyatla düzeltilmektedir. Ameliyattan önce ilaç tedavisi uygulanır eğer geçmezse ameliyata başvurulur. İlaç tedavisinde kullanılan basurun ağrısını dindiren anüsü rahatlatan ve uyuşturan bazı merhemler kullanılır. Bunlar Astrenjan, Antiseptik merhemlerdir. Bunun dışında dikkat edilmesi gerekenler bol su içmek, bol meyve ve sebze tüketmektir.

Basur Ameliyatı

Ameliyatta hastanın belden aşağısı anesteziyle uyuşturulur. Sarkmış kısım cerrahi yöntemle alınır. 3-4 saat süren ağrısız ve rahat bir ameliyat yapılır. Alınacak kısım cerrah tarafından belirlenir. Tam olarak alınması gereklidir. Bu hastalığın tekrar etmesine ortam sağlamaz. Ameliyattan sonra bir kaç sonra çıkması için vazelinli pamuk koyulabilir.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KxmDC_7ehlg]

 

Basuru Olanların Tüketmesi Gereken Yiyecekler

Yoğurt, kefir, meyve ve sebze, tahıllı yiyecekler, sıvı tüketimi önemlidir.

Basuru Olanların Tüketmemesi Gereken Yiyecekler

Kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi baharatlar ve hardal gibi acı soslar, kahve, gazlı içecekler, yapay gıdalar, hazır sosis, salam, sosis, sucuk, margarin, fast food ürünler tüketilmemelidir.

 

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.