Aşil Tendonu Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Aşil tendonu baldırdan topuktaki kemiklere kadar uzanan vücuttaki en uzun tendonlardan biridir. Aşil Tendonu şerit biçiminde, esnek bir dokudur. Topuğun üzerinde ve ayak bileğinin arkasında yer alır, hareket ettiğinizde hissedebilirsiniz. Aşil tendonu, ayak parmaklarınızı zemine doğru yönlendirip, ayağınızı germenizi sağlar.
Ne yazık ki Aşil Tendonu kolayca zarar görmeye meyillidir. Tendon iltihabı, aşil tendonu ağrısının ve yaralarının başta gelen nedenidir, bu da tendonun şişmesi ile sonuçlanarak şiddetli ağrıya sebep olur. Tendona baskı yapmak, ufak yırtılmalara ya da aşil tendonu yaralanmalarının ciddi bir vakası olarak tamamen kopmalara neden olabilir.
İlgili Makale: Tendon Nedir?
Aşil Tendonu Ağrısı Nedenleri
1 Yaralanma
Aşil Tendonu yaralanmaları aşağıdaki sebeplerden meydana gelebilir.
- Aşırı kullanım
- Fiziksel aktivite düzeninizi aniden arttırmak
- Yüksek topuklu ayakkabılar giyerek tendona çok fazla baskı yapmak
- Şişman (yağ açısından yüksek) ayaklar düz tabana neden olarak, aşil tendonu ağrısına yol açar. Bu durumdan sorun yaşayan insanlar, tendonlarının ve kaslarının gerilmesine daha kolay neden olur, çünkü bir adımın yaptığı etki ayak bağının bozulmasına (işlevsiz hale gelmesine) neden olabilir.
- Bacak kaslarında ya da tendonlarda gerginlik.
2 İltihaplanma
Aşil tendonunun iltihaplanması ile iki hastalık oluşur: aşil tendinopatisi ve aşil tendiniti.
Aşil tendinopatisi: Baldır ikiz kaslarını topuk kemiğine bağlayan aşil tendonunda kişiye cansızlık, ağrı, sertlik ve şişmeden dolayı rahatsızlık çektiren bir hastalığın adıdır. Aşil tendonunda tekrarlayan küçük yaralanmalarının bu duruma neden olduğuna inanılmaktadır.
Aşil tendiniti: Temel olarak aşil tendonunun iltihaplandığı bir hastalıktır. Fakat bu ağrı uzun süre devam etmez. Bununla birlikte, hastalık tedavi edilmezse aşil tendiniti olarak bilinen dejeneratif (bozulma eğilimi olan) bir hastalığa dönüşebilir. Bu durumda mini ölçekte yırtılmalar oluşarak, ayağın düzenli anatomik yapısını kaybetmesine neden olur. Bazı durumlarda bozulma, Aşil tendonu ile topuk kemiğinin buluştuğu yerde meydana gelir. Tendon yırtılması, ağrıya destek olan kronik bozulmanın nadir durumlarında meydana gelebilir.
Aşil tendinitinin aşağıda yer alan belirtileri olabilir:
- Tendonun herhangi bir yerinde bir acı, hassaslık, sertlik ya da ağrı. Bu ağrı genellikle sabahları erken saatte ya da dinlendikten sonra hissedilir. Hareket ettikçe azalır fakat çok fazla hareket halinde artar.
- Tendon tarafının sıkışması ile oluşan şiddetli ağrı ve hassaslık. Tendonun arka kısmı direkt olarak üzerine bastığınızda bu hassaslığı hissettirmez.
- Eğer bozulma (dejenerasyon) olursa, tendonun genişlemesi gerçekleşebilir ve aynı zamanda doku zedelenmesinin olduğu yerde nodül oluşumu görülebilir.
Aşil Tendonu Ağrısı Tedavisi
Hareket ettiğinizde ciddileşen aşil tendonu ağrısı yaşıyorsanız derhal doktorunuzla iletişime geçmeli ve tedavi olmalısınız.
1 Dinlenme
Aşil tendon rahatsızlığını çeken hastaların bir süre dinlenmesi ve spor aktivitelerine katılmaması gerekiyor. Koşma gibi yüksek etkili aktivitelerin aniden durdurulması gerekiyor. Egzersize ağrı dindiğinde başlanılabilir ancak bunu ağrı hissetmiyorsanız yapmalısınız. Bütünüyle dinlenmek de yara için o kadar da iyi değildir. Egzersiz rejiminizi düzenlemek için doktorunuza başvurmalısınız.
2 Ağrı Kesiciler
Ibuprofen ve Napronex, aşil tendonu ağrısını ve şişliği azaltabilen NSAID (Steroid Yapıda Olmayan İltihap Sökücü İlaçlar)’dır. Ancak ilaçların uzun süreli kullanımı yan etkilerin görülmesine neden olabilir, dolayısıyla tedbirli bir şekilde ve doktor danışmanlığında kullanılmalıdır.
3 Hareketlerde Değişiklikler
Hareketlerinizde hafif değişiklikler yapmak aynı zamanda belirtilerin kontrol altına alınmasına da yardımcı olur. Örnek olarak düzgün bir yolda yürümek, ağrıya neden olan aktiviteleri yapmaktan kaçınmak ve Aşil tendonuna çok fazla baskı yapmayan bisiklet sürme ve yüzme gibi aktivitelere geçiş yapmak.
4 Ayakkabı Seçimi
Ayakkabınızı değiştirmek de Aşil tendonu ağrısı çeken insanlar için tavsiye edilmiştir. Ayak topuğunu sabit tutmak için çizme, destek bağı ya da alçı tabanı kullanmak, topuk basıncını azaltan topuk bağları ve ayakkabıların hareket ettiğiniz sürece ağrıyı azaltmasının yanında şişliği azaltmasında da etki gösterir.
5 Diğer Tedaviler
Her gün en az üç kere 15-20 dakikalık periyotlar ile tendona buz tutarak olası iltihap, şişkinlik ve ağrıyı önleyebilirsiniz.
6 Ameliyat
Ameliyat yalnızca tendonu tahriş eden kemik çıkıntılarının kaldırılması için ya da tendondaki iltihaplı dokuyu kaldırmak için uygulanır. Düşük doz ses dalgalarını kullanan ESWT ya da vücut dışı şok dalga terapisi, diğer tedavilere yanıt vermeyip ameliyattan kaçınmak isteyen hastalar için alternatif bir tedavi yöntemidir.
Aşil Tendonu Ağrısını Dindiren Egzersizler
1 Ağırlık Aktarımı
Sorunsuz bacağınıza bir ağırlık ekleyerek parmak ucunuzda durun. Sonra eğilerek yavaşça ağırlığı hasta olan bacağınıza geçirin. Bu egzersizi her bir sette 15 kere tekrarlayın ve 3’er setten günde iki defa uygulayın. Bu egzersizi düz durarak ya da dizlerinizi bükerek uygulayabilirsiniz.
2 Adımlardan Faydalanmak
Üst kata doğru, bacaklarınızı merdivenlerin alt basamağına yerleştirin, böylece topuklarınız son basamakta hafifçe rahatlamış olacaktır. Şimdi demirliklerden tutunarak dizlerinizi düz tutarken topuklarınızı indirin. 60 saniyeye kadar bu pozisyonda kalın ve dinlenin. Bu egzersizi 6 defa tekrar edin ve günde iki defa yapın.
3 Havlu Çekme
Sabah uyandığınızda ayağınızın etrafına bir havlu bağlayın ve dizlerinizi sabit tutarak havluyu kendinize doğru çekin. En az 30 saniye çekmeye devam edin ve bunu her ayağınız için üç defa uygulayın. Bu egzersizin amacı ayağınızın üst kısmını ve ayak parmaklarınızı bedeninize doğru çekmektir.
4 Topukları Sabitleme
Ayaklarınızı sabitçe zemine basarak bir sandalyeye oturun. Şimdi, topuklarınızı kaldırmadan ayağınızı yukarı doğru kaldırın. Birkaç saniye bu pozisyonda kalın ve dinlenin. Bu egzersizi 10 defa tekrarlayın ve günde en az 6 defa uygulamaya çalışın.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.