Kalbin Hızlı Atması (Çarpıntı): Bazı Problemleri Getirebilir

  • Genel Sağlık
  • Kalbin Hızlı Atması (Çarpıntı): Bazı Problemleri Getirebilir için yorumlar kapalı
  • 807 kez görüntülendi

Kalbin Hızlı Atması (Çarpıntı): Bazı Problemleri Getirebilir

Kalbin hızlı atması (yüksek nabız) birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Yüksek nabız geçiciyse endişelenilecek bir durum yoktur. Devamlı süren nabız yüksekliği ise başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir.

Kalbin Hızlı Atması (Çarpıntı) Kısaca

Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.

  • Dikkat
  • Normal
Endişelenmeli miyim?

Nabzınız yüksek olduğunda kalp atışınızı vuruyormuş, güçlü atıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bu durum tıbben çarpıntı olarak bilinir. Eğer hızlı kalp atışı devam ediyor ya da daha kötüleşiyorsa bu durum bazı problemlere yol açabilir. Kalbin hızlı atması; nefes darlığı, baş dönmesi, sersemlik, bayılma ve göğüs ağrılarına neden olabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Kalbin Hızlı Atması (Çarpıntı) yani nabız yüksekliği devamlı sürüyorsa başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu durumda tıbbi yardım almanızda fayda vardır.

Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Kalbin hızlı atması (çarpıntı) durumunda Kardiyoloji bölümüne gidilir.

Kalbin Hızlı Atması Nedenleri

Bazen nabız yükselmesinin nedeni çok basittir:

  • Fazla kafein (kahve, çay) almışsınızdır ya da
  • Vücudunuzun tepki gösterdiği bir şeyler yemişsinizdir.

Fakat bu durum sık sık oluyorsa vücudunuzda bir problem olabilir ve doktor kontrolü gerektirebilir.

1 Kafein

Kafein, kalp atışınızı hızlandırabilecek bir uyarıcıdır. Araştırmalar kafein düşüncesinin bile nabzı hızlandırdığını göstermektedir. Eğer aşırı kafein alıyor ve kalbinizin hızlı atmasından rahatsız oluyorsanız vücudunuzdan kafeini attığınızda bu etki yok olacaktır.

2 Kaygı Bozukluğu ya da Stres

Kaygı bozukluğu (anksiyete) ve stres kalbin normalden daha hızlı atmasına neden olabilir.

3 Aşırı Egzersiz

Egzersiz doğal olarak nabzınızı hızlandırır. Bu tamamen normaldir ve aslında güzel bir durum olarak değerlendirilmelidir. Etkin bir şekilde spor yapmakta olduğunuzu bilmek için nabzınızın yükseldiğini görmelisiniz. Fakat nabız spordan sonra normal seyrine inmiyorsa doktora görünmelisiniz.

4 İlaç Yan Etkileri

Yüksek nabzın en yaygın görülen nedenlerinden biri ilaçlardan kaynaklanan yan etkilerdir. Burun açıcı spreylerin de dahil olduğu bazı ilaçlar sakince oturup hiçbir şey yapmasanız bile nabzınızın hızlanmasına yol açabilir. Astım ilaçları da bu durumun suçlusu olabilir. Nabız, genelde ilacın vücuttan atılımı gerçekleşince düzelir.

5 Alkol Tüketimi

Aşırı miktarlarda alkol tüketen kişiler kalplerine normalden fazla yüklendikleri için kalp atışları hızlanır. Bu da nabız yükselmesine yol açar. Bu durumda normal miktar ve aralıklarda alkol tüketerek uzak durabilirsiniz.
Eğer fazla miktarda alkol tükettiyseniz ve kalp atışınız sizi rahatsız ediyorsa acil servise başvurun.

6 Elektrolit Dengesizlikleri

Vücudumuz normal düzeyde işleyebilmek için gerekli miktarda elektrolite ihtiyaç duyar. Kusma nedeniyle vücudunuz susuz kalmışsa, yeterince yiyip içmiyorsanız, yüksek ateşten muzdaripseniz ya da idrar söktürücü ilaçlar kullanıyorsanız elektrolit dengeniz bozulmuş olabilir, bu da kalp atışınızın hızlanmasına neden olur. Bu durumda olabildiğince kısa sürede sıvı tüketin ve durumunuz düzelmezse doktora görünün.

7 Hipertiroidi

Hipertiroidi (aşırı aktif tiroit bezi) fazla hormon salgıladığında kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu his gelip geçici olabilir ya da sürekli devam edebilir. Bu durumdan muzdaripseniz tiroidinizi ve kalp atışınızı kontrol altına almak için doktorunuzun vereceği belirli ilaçları kullanmalısınız.

8 Kalp Hastalıkları

Bazı kalp hastalıkları çarpıntıya neden olur. Yüksek tansiyon, konjenital kalp rahatsızlığı, aort yetersizliği kalp atışınızın hızlanmasına neden olacak hastalıklardan sadece birkaç tanesidir. Bu problemler sizde mevcutsa doktorunuza çarpıntı yaşadığınızı söylemeyi unutmayın.


9 Akciğer Hastalıkları

Amfizem ya da zatürre gibi akciğer hastalıkları, kalbin kanı olması gereken yere pompalamak için daha çok uğraşmasına ve hızlı atmasına neden olur. Doktorunuz büyük ihtimalle bu durumu öngörüp kalp atışınızı dengelemek için size ilaç vermiş olacaktır.

Kalp atışı normal hızına dönmüyorsa, kontrol için acil servise başvurmalısınız. Doktor muhtemelen başta parmaklarıyla nabzınızı ölçecek sonra neden bunu yaşadığınızı tespit etmek için bazı testler uygulayacaktır. Elektrodiyagram ve EKG’nin da dahil olduğu testlerin ardından kalp testlerine de ihtiyaç duyulabilir.

Kalbin Hızlı Atmasına Ne İyi Gelir?

Kalbin hızlı atması nasıl tedavi edilir? Hızlı kalp atışı nasıl önlenir?

1 Altta Yatan Nedenin Bulunması

Kalbin hızlı atması birçok nedenle ortaya çıkabilir. Öncelikle altta yatan nedenin bulunması sorunun çözümü için büyük önem taşır. Bunun için bir doktora danışmakta geç kalmayınız.

2 Beta Blokerlar

Beta bloker kategorisine giren ilaçlar sempatik sinir sistemini etkileyerek kalp hızının yavaşlamasını sağlarlar. Ama bu tip ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde alınmalıdır.

3 Kafein Tüketimini Azaltın

Kalp çarpıntısı söz konusu olduğunda kafein büyük bir suçludur. Çay, kahve ve kola tüketiminizi azaltarak kalp atışınızı yavaşlatabilir ve böylece korkutucu yüksek nabız hissinden kurtulabilirsiniz.

4 Kardiyo Egzersizi Yapın

Ne kadar çok egzersiz yaparsanız sakin bir nabzınızın olma ihtimali o kadar yüksektir. Bunun sebebi egzersiz sırasında kardiyovasküler aktiviteyle kalbinizi güçlendiriyor olmanızdır.

5 Sağlıklı Kilonuzu Koruyun

Aşırı kilolular genelde sağlıklı kilosunda olan kişilerden daha yüksek nabza sahiptir. Kilonuzu düşük tutarak kalbinizin fazla çalışmasını ve nabzınızın hızlanmasını engelleyebilirsiniz.

6 Stresinizi Yönetin

Stres nabzınızı arttırabilir ve hayatınızda stres ne kadar artarsa nabzınız o kadar hızlanacaktır. Zamanla yüksek nabza alışmış bile olabilirsiniz ki bu iyi bir şey değildir. Stresinizi yönetmeyi öğrenin.

7 Şeker Tüketimini Azaltın

Şeker içeren gıdalar vücudunuzdaki glikoz seviyesini yükseltir ve kalp atışınızı hızlandırır. Bunun yerine lifli gıdalar tercih ederseniz uzun süren enerjiyi kalbinizi sarsmadan elde edebilirsiniz.

8 Sigarayı Bırakın

Sigara; ciddi yüksek nabız oranlarının büyük bir nedenidir. Sigara akciğerlerinizin fazla çalışmasına dolayısıyla vücudun geri kalanının sıkıntı yaşamasına neden olur. Sigarayı bırakırsanız nabız oranınızdaki düşüşü fark edersiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.