Lens Çeşitleri ve Özellikleri

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • Lens Çeşitleri ve Özellikleri için yorumlar kapalı
  • 1.453 kez görüntülendi

Lens Çeşitleri ve Özellikleri

Lens alırken lens cesitleri hakkında bilgi edinmek gerekmektedir. Her lens çeşidi sizin göz sağlığınız için istenen etkiyi ve faydayı sağlamayabilir. Gaz lens türleri sağlamlık dayanıklılık ve kolay temizleme olanağı ile avantajlı duruma gelirken, bir takım lens türleri ise görüntü kalitesinin yükseliği ve gözü

yormaması ile ön plana çıkmaktadır. Şimdi sizlerle lens çeşitleri, lensler çeşitlerinin diğerlerine nazaran faydalı ve avantajlı olduğu alanlar nelerdir göz atalım

Lens Çeşitleri Nelerdir:
Lensleri 3 ana başlık altında çeşitlendirmek mümkündür. Bunlar:
-Sert Lensler
-Yumuşak Lensler
-Gaz Geçirgen Sert Lensler

-Sert Lensler
Elli yıl kadar önce geliştirilen ilk başarılı kontakt lensler, ticari adı pleksiglas olan polimetil metakrilattan üretilmiştir.
Epeyce büyük olan ve göze güçlükle takılan ilk sert lensler, saydam tabakayı ve göz akının önde kalan bir bölümünü kaplıyorlardı. Sonraları yalnızca saydam tabakayı kaplayan daha küçük lensler yapıldı.
Sert lensler, özellikle astigmatlıkta iyi görüntü sağlamaları, kolay temizlenmeleri, dayanıklı ve ucuz olmaları nedeniyle çok yaygınlaştı.

Yumuşak Lensler
Hidroksietil metakrilat gibi yapay organik bileşiklerden üretilen esnek yapılı yumuşak lenslerin, sert lenslere göre önemli üstünlükleri vardır; bunlar daha kolay takılır ve uyum süreleri daha kısadır. Saydam tabakada şişmeye neden olmadan uzun süre gözde kalabilirler. Bununla birlikte, yumuşak lenslerle sağlanan görüntü, gözlük ya da sert lenslerin sağladığı görüntü kadar net değildir.

Ayrıca,yumuşak lenslerde bakteri ve mantarlar kolayca ürediğinden,bu lensleri kullananların dezenfeksiyon ve temizlik önlemlerine titizlikle uymaları gerekir. Bu amaçla kullanılan özel antiseptik çözeltiler, temizleme ve saklama çözeltileri, protein temizleme maddeleri vardır. Gene de bir çok göz hekimi, bütün temizlik kurallarına titizlikle uyulduğunda bile yumuşak lenslerin göz enfeksiyonu riski taşıdığına inanmaktadır. www.saglikvegebelik.com

Temizleme çözeltilerine bağlı olarak yumuşak lenslerde alerji oranı da yüksektir. Ayrıca, alerji yapmayan ve enzimli temizlik çözeltileri bu sorunu azaltmıştır. Kontakt lense bağlı göz enfeksiyonları, saydamtabakanın dış yüzeyinde zor iyileşen ağrılı yaralara (saydamtabaka ülseri) yol açabilir. Saydamtabaka ülseri, kalıcı nedbe dokusu oluşumuna ve buna bağlı görme kaybına yol açabilir. Dolayısıyla hangi tip olursa olsun lens takan kişilerin gözünde başlayan kızarma ve ağrı , hemen göz hekimine başvurulmasını gerektiren belirtilerdir.

Gaz Geçirgen Sert Lensler
Gaz geçirgen sert lensler, saf silikon ya da selüloz asetat butirat gibi maddelerden üretilir. Yüksek görüntü kalitesi, dayanıklılık ve temizleme kolaylığı yönünden sert lenslere benzemekle birlikte, bunların yüzeyinden oksijen ve karbondioksit geçer. Saydamtabaka, temas ettiği havayla doğrudan solunum yaparak hava ile gaz alışverişinde bulunduğundan, lensten gaz geçişi önemli bir konudur. Saydam tabakanın damarları olmadığından, bu dokunun oksijen gereksinimi havadan sağlanır. Ayrıca gaz geçirgen sert lensler, sert lenslerden daha esnektir, ısıyı da daha kolay iletirler. Bu özellikleri, uzun süreli kullanımda önemli birer üstünlüktür. Gaz geçirgen sert lensler, rahatlık sıralamasında yumuşak lenslerle sert lenslerin arasında yeralır.

Bu yazı lens çeşitleri, lenslerin özellikleri, lenslerin fiyatı, lenslerin kullanımı, lens nasıl kullanılır, lens nasıl takılır, lens nasıl çıkarılır, lens ne işe yarar, lensin zararları, lensin yan etkileri, lensin faydaları  konusunda bilgi vermek için yazılmıştır.

göze takılan lens ne işe yarar, göz lensi ne işe yarar, lenslerin özellikleri, lensin yan etkileri, şeffaf lensin yararları, lens çeşitleri ve ozellikleri, kalıcı lens nasıl takılır, lens yan etkileri, yumuşak lens nasıl çıkarılır, gözde lens nedir ne işe yarar

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.