Sedef Hastalığı Nedir Neden Olur Nasıl Geçer Bulaşıcı mıdır?

  • Genel Sağlık
  • Sedef Hastalığı Nedir Neden Olur Nasıl Geçer Bulaşıcı mıdır? için yorumlar kapalı
  • 1.114 kez görüntülendi

Sedef Hastalığı Nedir Neden Olur Nasıl Geçer Bulaşıcı mıdır?

“Bu makalemizde sedef hastalığı nedir, belirtileri neler, neden olur, olur nasıl geçer, sedef hastalığına iyi gelen bitkiler, bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.”

Sedef hastalığı ölü cilt hücrelerinin cilt yüzeyinde hızlı bir şekilde birikmesiyle ortaya çıkan sık karşılaşılan bir cilt hastalığıdır. Cilt hücrelerimiz cildin derinliklerinde oluşur. Bu hücreler kademeli olarak cildin yüzeyine kadar ilerleyerek burada ölürler, ardından bu ölü cilt hücreleri günlük aktivitelerimiz ve çevre koşullarından dolayı parçalanıp farkedilmeden dökülürler. Bu durum daha derin katmanlarda üretilen yeni cilt hücrelerine yer açar. Cilt hücrelerini oluşumundaki bu süreç ve yüzeyden dökülme süresi yaklaşık 28 gün sürer. Uzmanlara göre, biz insanlar her saat başı yaklaşık olarak 30.000 ila 40.000 ölü cilt hücresi döküyoruz. Ancak sedef hastalığında olan şey, bu sürecin normalden 10 kat daha hızlı gerçekleşmesidir. 28 gün içinde olması gereken süreç, sedef hastalığında 2-6 gün arası sürer. Bu durum yüzeydeki ölü cilt hücrelerinin hızla birikmesine neden olur ve sedef hastalığının belirtileri meydana gelir. Sedef hastalığı başlangıcı oğunlukla 20-50 yaş arasındaki kişilerde başlar. Çocuklarla bebeklerde ve yaşlılarda da ender olarak ortaya çıkabilir.

Sedef hastalığı yüz dahil vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Yeni cilt hücreleri, haftalar yerine günler içinde cilt yüzeyine doğru ilerlerken ölü cilt hücreleri birikmeye devam eder ve ciltte kaşıntılı kuru gümüşi beyaz pullanmalar, kırmızı lekeler oluştururlar. Diz, dirsek, kasıklar ve cinsel bölge, kollar, bacaklar, avuç içi ve ayak tabanı, saçlı deri sedefin sık görüldüğü alanlardır.

Sedef Hastalığı Belirtileri

  1. Ciltte pembe-kırmızı, hafif kabarık bir zemin üzerinde beyaz, irice, parlak ve kuru kepekler
  2. Ciltte kuruma, çatlama ve kanama
  3. Ciltte kaşıntı, yanma hissi ve acı
  4. Üzerlerinin sedefi renkte kepeklerin örttüğü kırmızı-pembe renkte döküntüler.
  5. Tırnaklarda kalınlaşma ve kabalaşma
  6. Eklemlerde şişme ve ağrı
  7. Kuru, egzamaya benzeyen ve kolay kanayan cilt
  8. Tırnaklarda ince çukurcuklar meydana gelebilir. Tırnaklar kalınlaşabilir ve yatağından ayrılabilirler.

Sedef Hastalığı Neden Olur?

  1. Hastalığın kesin nedeni belli değildir.  Mikrobu yoktur, bulaşıcı değildir.  Ancak genellikle şu nedenlerden kaynaklandığı düşünülür;
  2. Stres, üzüntü, depresyon
  3. Beyaz kan hücrelerinin sağlıklı cilt hücrelerine saldırması
  4. Genetik (Anne babanızda veya üst kuşaklarda sedef hastalığı varsa sizde de bu hastalık görülebilir)
  5. Yüksek tansiyon ilaçları, beta blokerlar, antimalaryaller ve iyodit gibi ilaçların yan etkisi olarak
  6. Alkol ve sigara kullanımı
  7. Obezite (Aşırı kilo)
  8. Nazar değmesi

Sedef Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Sedef hastalığı Cildiye doktorunun cildi muayenesi ve incelemesi ile teşhis edilebilir. Yapılan fiziki muayeneden sonra teşhis konur. Hastalık nadir de olsa tanı konması biraz güç olabilir. Bu durumda da deriden parça alınarak yapılan tahlillerin sonucuna göre tanı konur. Herhangi bir kan testine ihtiyaç yoktur. Hastalık, ömür boyu birkaç cilt lekesiyle sınırlı kalabileceği gibi, tüm vücuda yayılıp sonu diğer hastalıkların eklenmesi ve hastanın durumunun kötüleşmesine varan eklem iltihaplarına da yol açabilir. Sedef hastalığının neden olduğu lekeler çoğunlukla kaşıntısız olduğundan, hastayı yalnızca görünüş açısından rahatsız ederler. Sedef belirtileri ilaçla geçirilebilseler de, bir süre sonra yeniden belirir.

Sedef Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sedef hastalığının ortaya çıkış nedeninin tam bilinmemesine bağlı olarak kesin bir tedavi yöntemi bulunmamakta ancak geçici çözümler ve önlemler ile kişinin rahatsızlık sürecini hafif atlatması sağlanabilmektedir. Nemlendirici kremler pullanmayı azaltır, ölü hücrelerin atılımını kontrol altına alır ve kaşıntıyı azaltır.  Sedef hastalığının tıbbi bir kesin çözümü olmadığından bu hastalıktan muzdarip olan kişiler sedef hastalığından kurtulmak için bitkisel kürlere yönelmektedir. Bu makalemizde bu sedef hastalığına bitkisel çözüm yöntemlerini de okuyabilirsiniz. İşte Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Dr. Feridun Kunak, Prof. Dr. Ahmet Maranki tarafından tarifi verilen sedef hastalığından kurtulmak için doğal kür tarifleri;

Sedef Hastalığı Nasıl Geçer? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’dan Doğal Kürler

Çörek Otu Kürü Tarifi: 3 çay kaşığı çörekotu havanda ezilerek 1 kaşık yoğurtla karıştırılıp sabah akşam tüketilebilir. Bu kür sürekli olarak uygulandığında gözle görülür bir iyileşme sağlayacaktır.

Lavanta çayı tarifi: 1 tatlı kaşığı lavanta (7-8) dakika kaynatılıp akşam uyumadan önce içildiği takdirde sedef hastalığına iyi geldiği gibi rahat uyumanızı sağlar.1 ay lavanta çayını kullandıktan sonra 1 ay süreyle de karabaş otu çayı içildiği taktirde sedef hastalığında gözle görülür şekilde iyileşme sağlar.

Sedef Hastalığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’dan Üzüm Kürü Tarifi

Sedef Hastalığı Kaşıntılarını Geçiren Üzüm Kürü Tarifi Çekirdekleri çatlayana kadar havanda ezilen 10-15 tane çekirdekli siyah kuru üzüm kürü günde 2 defa tüketilebilir. Sedef hastalığından kaynaklanan kaşıntılarda bu kür ile gözle görülür bir iyileşme sağlanabilir.

Sedef Hastalarına Yasak Olan Besinler Nelerdir?

Sedef hastası olanlar domates, portakal suyu, greyfurt suyu, limon, mandalina, turşu, sarımsak acı baharat, dana eti, süt ve süt ürünleri,yumurta sarısı, glütenli yiyecekler, işlenmiş gıdalar, alkollü içecekler, markette paketlenmiş satılan abur cuburlar, gibi besinlerden uzak durmalılar.

Dr. Feridun Kunak’tan Sedef Hastalığını Geçiren Doğal Krem Tarifi

  1. 2 Çorba Kaşığı Vazelin
  2. 1 Çay Kaşığı Kekik Yağı
  3. 1 Çay kaşığı Çay ağacı Yağı
  4. 1 Çay Kaşığı Isırgan Yağı
  5. 1 Çay Kaşığı Defne Yağı
  6. 1 Çay kaşığı kantaronlu ozon yağı

Yapılışı: İlk olarak katı vazelini bir cam kasenin içerisine koyarak kaynayan demliğin üzerine bırakarak sıvı hale getirilmesi sağlanır. Sonra sıvı vazelinin içerisine sırasıyla yukarıda belirtmiş olduğumuz kekik yağını, çay ağacı yağını, ısırgan yağını, ozon yağını ve defne yağını ilave ediyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken husus kantaron ozon yağının rengi pembe olacak ve kötü bir kokuya sahip olmayacaktır. Daha sonra elde edilen karışımımızı iyice karıştırıyoruz. Dr. Feridun Kunak düzenli kullanılması durumunda kaşıntılara ve sedefli yerlere garanti vermektedir. Ancak benim cildim alerjik diyenlere de herhangi bir yerinize deneyerek bir sorun teşkil etmiyorsa kullanmalarını tavsiye etmektedir. Denemeden kesinlikle sürülmemelidir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki’den Sedef Hastalığını Geçiren Bitkisel Kür Tarifi

Turunç kabukları yakılarak külü alınır, hakiki zeytinyağı ile merhem haline getirilir, sedef olan yere günde 2-3 defa sürülür.

Prof. Dr. Ahmet Maranki’den Sedef Hastalığını Ve Egzamayı Geçiren Doğal Kür Tarifi

Malzemeler

  1. 50 gr. manda tereyağı
  2. 10 gr sarı kantaron yağı
  3. 10 gr çörek otu yağı
  4. 1 tatlı kaşığı ardıç katranı
  5. 15 gr aynı sefa yağı
  6. 100 gr vazelin

Tüm malzemeleri karıştırıp sedefli ve egzamalı olan bölgeye günd e 3 sefer sürün.

Sedef Hastalığı Kaşıntısı Nasıl Geçer? Bitki Uzmanı Suna Dumankaya’nın Cevabı

Sual: 23 yaşındayım 7 yıldır sedef hastasıyım bitkisel ne önerirsiniz?

CEVAP

Size önce bu konunun uzmanı Cerrahpaşa Hastanesi’nde Prof. Dr. Yalçın Tüzün’ü bulun. Bu hastalık genelde sinir, strese gelmez uzak durun banyoda keselenin banyodan çıkınca limonsuyu ile sedefli bölgeyi ovun ve cildinize hep yağlı pomatlar sürün, hep olumlu düşünün.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.