Kokusuz, Kokulu, Koyu Sarı Sümüksü Adet Öncesi Sarı Akıntı Neden Olur?

  • Genel Sağlık
  • Kokusuz, Kokulu, Koyu Sarı Sümüksü Adet Öncesi Sarı Akıntı Neden Olur? için yorumlar kapalı
  • 1.164 kez görüntülendi

Kokusuz, Kokulu, Koyu Sarı Sümüksü Adet Öncesi Sarı Akıntı Neden Olur?

Vajinal akıntı, doğurganlık çağındaki kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı olarak meydana gelir ve gayet normal bir durumdur. Herhangi bir hastalık belirtisi değildir. Tüm üreme çağındaki kadınlara az veya çok akıntı ile karşılaşır. Akıntı miktarı, akıntının rengi, yoğunluğu kişiden kişiye ve adet döngüsündeki zamana göre değişkenlik gösterir. Vajina akıntısı asidik yapıda olduğundan vajinadaki pH dengesini korur, kuruluğu engelleyip cinsel ilişkiyi kolaylaştırır, ayrıca bariyer vazifesi görüp vajinaya bakteri, mikrop girmesini önler. Normal akıntı şeffaf renktedir ve kokusuzdur, kaşıntı, yanma, ağrı gibi belirtilere neden olmaz. Ancak bazı kişilerde çeşitli nedenlerden dolayı akıntı rengi sarıdır. Hatta sarı akıntıya vajinada kaşıntı, kasık ağrısı eşlik edebilir. Akıntı sümüksü kıvamda, kokulu, kokusuz veya koyu yahut açık sarı renkte de olabilir. Sarı akıntı adet öncesi veya sonrası gelebilir. Sarı vajinal akıntıya yol açan nedenler şöyledir;

Normal Akıntı Rengi

Üreme çağındaki menopoza henüz girmemiş kadınlardan vajinal akıntı gelmesi normal bir durumdur. Vajinadan gelen akıntının rengi bazı kadınlarda şeffaf bazılarında ise sarımtırak ve sarı renkte olabilir. Yani herhangi bir sağlık sorununuz olmamasına rağmen vajinanızdan gelen sarı renk akıntı sizin doğal vajina akıntı renginiz olabilir. Bu durumda akıntı kokusuz olarak da gelebilir.

Rahim Ağzı Enfeksiyonu (Servisit)

Rahim ağzının iltihaplanmasına Servisit denir. Çeşitli nedenlerden dolayı rahim ağzı iltihaplanabilir ve bu durum belirti olarak sarı akıntıya neden olur. Bel soğuklukluğu, klamidya ve trikomonas gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar rahim ağzında iltihaplanmaya yol açabilir. Trikomonas Vajiniti, genital siğil, genital uçuk da rahim ağzında enfeksiyon yapabilir.

Bakteriyel enfeksiyonlar (staf ve strep gibi) veya vajinanızdaki bakteriyel vajinoza neden olan zararlı bakterilerin aşırı çoğalması da rahim ağzı enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir. Rahim ağzı iltihaplanmasında şu belirtiler görülür;Sarı akıntı, kısırlık, vajina bölgesinde ağrı ve vajinal kanama.

Rahim ağzı enfeksiyonunda, bu iltihaba neden olan mikrop ile mücadele etmek için antibiyotikler (bakteriyel enfeksiyonlar için), herpes enfeksiyonu için antiviral ilaçlar ve diğer enfeksiyonlara yönelik antimikrobik ilaçlar kullanılır. Rahim ağzı enfeksiyonu menopoz sonrası kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı gelişirse östrojen hormon tedavisi uygulanabilir. Tüm bu ilaçlar şifa vermezse, iltihaplı dokunun lazer tedavisi, koterizasyon veya kriyocerrahisi tedavisi denenir.

Vulvovajinit

Kadın cinsel organın bir parçası olan vulvanın dışının ve vajinanın içinin iltihaplanmasına, enfeksiyon kapmasına vulvovajinit denir. Bu duruma virüs, bakteri, mantar veya diğer parazitler neden olabilir. Vajina temizliğinde sabun ve temizleyiciler kullanmak da vajina dengesini bozup bu hastalığa yol açabilir. Ayrıca temizliğe riayet etmemek de vulvovajinite yakalanmayı tetikleyebilir. Vulvovajinit belirtileri şunlardır; Sarı vajinal akıntı, vajinadan kötü koku gelmesi, kasık bölgesinde ağrı, vajinada kuruluk, genital bölgede tahriş / kaşıntı, küçük abdest bozarken yanma hissi. Vulvovaginit tedavisi için, bu durum neden kaynaklanıyorsa ona göre antibiyotikler, antifungal ilaçlar ve diğer antibakteriyeller ilaç olarak veya krem şeklinde reçete edilir.

Trikomonas Vajiniti

Kadınlarda en sık görülen vajinal enfeksiyonlardan biridir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Trichomonas vaginalis adı verilen bir parazitten kaynaklanır. Belirtileri genellikle enfeksiyonun 5 ila 28 gününde ortaya çıkar. Trikomonas Vajiniti sarı akıntı, cinsel organ balık kokusu gelmesi, cinsel organda tahriş, ağrı, cinsel ilişki sırasında yahut küçük abdest bozarken acı çekme, rahim ağzında çilek görünümü olarak adlandırılan küçük kanama şeklinde belirti verir. Ağızdan alınan antibiyotikler veya vajinal fitiller ile tedavisi yapılır. Trikomonas enfeksiyonunda eşlerin birlikte tedavisi gereklidir.

Klamidya

Klamidya “Chlamydia trachomatis” adlı bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşır. Doktorlar, özellikle cinsel yönden aktif 25 yaş ve üstü genç kadınların yahut birden fazla cinsel eşi bulunan daha yaşlı kadınların ara ara klamidya testi yaptırmasını tavsiye ediyor. Klamidya belirtileri; Sarı vajinal akıntı,cinsel ilişki sırasında ağrı, iştahsızlık, göz beyazında sararma, anal bölgeden akıntı gelmesi, kısırlık ve küçük abdest bozarken yanma hissidir.

Bakteriyel vajinozis

Kadın vajinasında çeşitli iyi ve zararlı bakteriler bulunur. Yani her bakteri zararlı değildir, faydalı bakteriler de vardır. Normalde, faydalı bakterilerin miktarı, zararlı olanlardan daha fazladır. Ancak bazı durumlarda zararlı bakteriler çoğalır ve iyi olanlardan daha fazla miktara gelip, vajinanın iltihabına, bakteriyel vajinozise neden olur. Bakteriyel vajinozisin en sık karşılaşılan belirtisi cinsel ilişkiden sonra ve regl kanaması esnasında vajinadan balık kokusu gelmesidir. Bu duruma beyazımsı, grimsi ve sarı vajinal akıntı eşlik edebilir. Bununla birlikte, bu durum genellikle tahrişe veya acıya neden olmaz. Bakteriyel vajinozis belirtileri; Vajinadan balık kokusu gelmesi, grimsi beyaz, sarı akıntı, cinsel ilişkiden sonra grimsi sarı vajinal akıntı, herhangi bir ağrı olmaması.

Bakteriyel vajinozis ağızdan alınan ilaçlarla ve kremlerle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Metronidazol, yaklaşık bir hafta boyunca tercih edilen ilaçtır (günlük tek bir doz halinde veya günde iki kez alınır). Tinidazol (tek doz olarak) veya klindamisin (haftada bir günde iki defa alınır) etkili olur. Ayrıca, intravajinal kremler veya jeller de vajinaya sürülerek kullanılır, ancak oral tedaviye (ağızdan alınan ilaçlara) alternatif değildirler. Her iki ilacın (oral ve topikal) tedavi için birlikte kullanılır.

Bel Soğukluğu

Bel soğukluğu cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Bu hastalığa Neisseria gonore diye adlandırılan bakterilerin neden olur. Enfeksiyon, vajina, penis, ağız veya anüse doğrudan temas yoluyla yayılır. Sarı akıntı, yeşil akıntı, ağızda lezyonlar, sık idrara çıkma, kasık ağrısı, idrar yaparken yanma, boğaz ağrısı, ağrılı cinsel ilişki bu hastalığın en sık karşılaşılan belirtileridir. Tedavisi antibiyotikler ile yapılır.

Sarı Akıntı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Vajinanızdan sarı akıntı geliyorsa Kadın Doğum Uzmanı doktora gidebilirsiniz. Doktor vajina bölgenizi muayene edecek, vajinadan sürüntü örneği alıp laboratuvara gönderecektir. Bu test sonucunda sarı akıntının neden olduğu tespit edilip gerekli tedavi uygulanacaktır.

Hamilelik

Sarı akıntısı hamilelikte östrojen hormonunun salgılanmasında artıştan da kaynaklanabilir ve gebelik belirtileri arasında yer alır. Tamamen normal bir durumdur tehlikeli değildir.

Sarı Akıntı İçin Uzman Önerileri

Sarı akıntı şayet hastalıklardan kaynaklanıyorsa, akıntınızın doğal rengi değilse doktorların sarı akıntının şeffaf renge dönmesi için tavsiyeleri şunlardır;

  1. Doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanın.
  2. Günde 8-10 su bardağı su için.
  3. Bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenin.
  4. Günde 1-2 kase yoğurt yemeye devam edin.
  5. Kızılcıklar, antibiyotik, antifungal ve antioksidan özelliklere sahiptir ve bu da bakterilerin vajinal duvara yapışmasını önlemeye ve sarı akıntı ile mücadele etmeye yardımcı olabilir. Günde 2-3 bardak şekersiz kızılcık suyu için.

Sarı Akıntı İle İlgili Doktora Sorular Ve Cevapları

Sual: Ben 19 yaşındayım ve hiçbir cinsel birlikteliğim olmadı. Yaklaşık 4 aydır vajinamdan sarı akıntı geliyor. Yazın kokulu oluyordu ama son zamanlarda havaların soğumasıyla koku kesildi. Arada peynir kesiği şeklinde oluyor. Yanma,kaşıntı vs hiçbir şikayetim yok. Ama her gün sarı akıntılarım oluyor. Sizce nedeni nedir?

CEVAP

Kadın Doğum Uzmanı Doktor Erkan Akan’ın cevabı: ( Bakteriyel vajinosiz ve mantar karışımı bir hastalık gibi duruyor. Enfeksiyon mevcut mutlaka vakit kaybetmeden doktora gidin)

Sual: Benim geçmeyen sarı ve kötü kokulu yoğun bir akıntım var. Bir sürü doktora gittim bir sürü antibiyotik kullandım ama bir sonuç elde edemedim. Bekar olduğum için alttan muayene yapamayız diyorlar ama nedeni de anlaşılamıyor. Sapsarı ve çok kötü kokulu çok yoğun bir akıntı. Napıcağımı bilemiyorum

CEVAP

Kadın Doğum Uzmanı Doktor Jale Ağaca’nın cevabı: (Mutlaka kültür yaptırın. Ancak o zaman uygun antibiyotik ya da ilaç verilebilinir.)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.