Hemen hemen herkes hayatı boyunca en az bir kere baş ağrısı geçirmektedir. Fakat migren baş ağrısının ötesinde bir durumdur. Baş ağrısı ve ona eşlik eden ağrılar o kişinin yaşam standartlarını her zamanki gibi sürdürmesini engeller ve belirli bir süre iş görmemezliğe kadar yol açabilir.
Hasta kişiler migrenin tekrarlayıcı özellik olduğunu bilir ve bu ataklar sırasında sessiz ve karanlık bir odada dinlenmek isterler. Migrene bağlı baş ağrıları genellikle 24 saat içinde geçer ama bu hep aynı olmayabilir bu sürenin 4 güne kadarda uzadığı bilinmektedir.
Migrenin sebep olduğu baş ağrıları günün her saatinde başlayabilir, sıklıkla sabah saatlerinde başlar. Migren ataklarında oluşabilecek durumlar; Bulantı, kusma, sese hassasiyet, ışığa hassasiyet, görme kaybı, çeşitli nörolojik sebepler, ruh halinde bozulmalar, aşırı stres ve duyarlılık gibi.
Baş ağrısı olmadan sadece nörolojik bulgular ve bulantı veya kusma ile kendini gösteren migren belirtilerindendir. Migren tipi baş ağrısı olan kişiler atakları başlamadan önce bunu fark edebilirler. Önceden belirtileri ise şöyle; Parlak ışık, kadınlarda adet geçirme zamanları, hava değişiklikleri, aşırı derecede açlık hissi, alkol kullanımı, normalden daha az ya da daha fazla uyumak, stres oluşumu.
Migren erkeklere göre bayanlarda daha çok görülür bunun nedeni ise hormonal dengesizliktir. Kadınların yapılarının hassas olması ve kadınların duygusal olmasıdır. Migren çoğu hastalarda 40 yaşından önce olur 50 yaşın üstünde oluşumu ihtimali çok azdır. Kadınlarda genellikle orta yaşlarda meydana gelir
Migren Çeşitleri
Basit Migren: Hastalarının %70 inde basit olarak görülür. Baş ağrısı tek veya çift taraflıdır.
Klasik Migren: Atakları sıklıkla olur. İlk migren atakları 40 yaşlarından sonra gelir ataklar 3-5 saat sürer. Kişinin görme yeteneklerinde hassasiyet meydana gelir. Başın tek tarafında ağrı yapar. Bulantıyla birlikte kusma belirtileri eşlik eder.
Migrenin Belirtileri
- Vücutta yorgunluk belirtilerinin sürekli olarak seyretmesi.
- Ses ve ışıktan devamlı olarak rahatsız olmak.
- Kaslarda oluşan ağrılar.
- Mide bulantısı, ishal ve kabızlık.
- Devamlı olarak susama isteği, sık sık idrara çıkma.
- Kişinin kendini huzursuz hissetmesi ataklarının belirtilerindendir.
Migren Tedavisi
Günümüzde tedavisi olarak birçok yöntemi bulunmaktadır. Kendinize migren nasıl geçer sorusunu sormaya başladıysanız ilk olarak bir doktora başvurmalısınız, daha sonra doktorunuzun kontrolünde size en uygun tedaviye başlayabilirsiniz.
if(td_screen_width >=1140){
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
if(td_screen_width < 768){
document.write('‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle||).push({});
}
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.