Bamyanın Faydaları Nelerdir?

  • ALTERNATİFTIP
  • Bamyanın Faydaları Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 1.144 kez görüntülendi

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamyanın Faydaları Nelerdir?
Bamya ebegümeciler familyasına ait çiçekli bir bitkidir. Bamyanın coğrafi kökeninin Batı Afrika, Etiyopya ve Güney Asya olduğu düşünülmektedir. Bitki dünyada tropikal subtropikal ve sıcak ılıman bölgelerde yetişmektedir. Kuraklığa dayanabilen bir bitki olan bamya dondan kötü bir şekilde etkilenir. Bu bitkinin sapı ılık iklimlerde 70 ile 90 santimetre, sıcak iklimlerde ise 1 ile 2 metre arasında değişmektedir. Yaprakları avuç içi şeklinde, kökleri oldukça derinde, sebzenin ürünü ince uzun piramit şeklinde ve içerisindeki tohumcuklar da yuvarlak, oval ve yeşil renktedir. Bamya, yaş ve kuru olarak tüketilebilmektedir. Tazeyken toplanmalı ve tüketilmelidir, çünkü olgunlaştıkça kartlaşmakta ve tazeliği ile birlikte tadını da yitirmektedir. Bamyanın kurutulması, çiçek açar açmaz toplanıp ipe dizilerek güneş altında bekletilmesi ile olur. Bamya, çok değişik mutfaklarda kendine yer bulmuştur. Bunlar arasında Akdeniz ülkeleri, Hindistan, Japonya ve Amerika’nın güney eyaletleri sayılabilir. Bamyanın yapılış şekli de ülkeden ülkeye değişmektedir. Bamya tüm dünyada mevcuttur. Farklı yerlerde bu sebze farklı isimlerle adlandırılır. Bayan parmağı, gombo, okoro, ochro, bendi, bhindi bu isimlerden bazılarıdır.

Bamya özellikle kış aylarında tüketilen besinler arasında yerini almıştır. Çok yüksek bir oranda çözünen ve çözünmeyen lifleri bünyesinde bulundurmaktadır. Bamya da yüksek miktarda K vitamini bulunmaktadır, bununla birlikte C, A ve E vitaminleri açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda kalsiyum, bakır, demir ve magnezyum açısından zengindir. Potasyum deposu olan bamya aynı zamanda sodyumi, tiamini pridoksin, selenyum ve pridoksin içermektedir. Ayrıca bamyalar B1 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılamaktadır. Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve manganez bakımından zengin olması da kan pıhtılaşması ve kemiklerin güçlenmesinde iyi bir kaynak olabilmektedir.

Yapılan çeşitli çalışmalarla da bamyanın sağlık açısından insan vücuduna güçlü ve oldukça yararlı etkileri olduğu ortaya koyulmuştur. Bamyanın sindirim sistemine yardımcı olması, kolon kanserine karşı koruyucu rol üstlenmesi, obeziteyi azaltması, bağışıklık sisteminin güçlendirmesi gibi çeşitli faydaları bulunmaktadır. Bu besinin sağlık ve olumlu sonuçları açısından faydalarını 11 madde halinde yazımızın devamında sizler için alt başlıklar şeklinde düzenledik.
Bamyanın Faydaları Nelerdir ?

Bamya içerisindeki birçok bileşen, vitaminler ve maddelerin yanında en çok dikkat çeken özelliği lif bakımından zengin olmasıdır. Lifler özellikle sindirim sistemi ve onun hastalıkları bakımından ciddi faydalar sağlamaktadır. Bol miktarda folat içermesi ise özellikle bebeklerin sağlığı ve gelişimi için önemlidir. Bunun dışında astım gibi kronik ve kanser gibi çok tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlamakta ve bu hastalıklara yakalanma riskini azaltabilmektedir.

1.Sindirim Sistemi
Bamyanın içerisinde bulunan lif miktarı sindirim sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Bamya içerisindeki lifler sayesinde bağırsak çalışmasını arttırarak daha rahat bir sindirim sistemi oluşturmaktadır. Ayrıca bu hareketlilik sayesinde kilo vermeden kolon kanserini önlemeye kadar birçok fayda sağlamaktadır.

2.Kısırlık
Bamyanın içerisindeki folat miktarının fazla olması nedeni ile kadınların gebe kalma problemini ortadan kaldırma konusunda yardım sağlamaktadır. Bu nedenle özellikle kadınlara bamya tüketimi tavsiye edilmektedir.

3.Kemik
İçerisinde bol miktarda bulunan K vitamini vücutta en çok kemik gelişimine etki etmektedir. Bu vitamin kemik sağlığı açısından oldukça faydalıdır ve bunun yanında kan pıhtılaşması sorununu da ortadan kaldırmaktadır.

4.Obezite
Bamya düzenli olarak tüketildiği durumda obezite ile kolay bir şekilde mücadele edebilir ve aynı zamanda oluşmuş olan bu durumu büyük ölçüde azaltabilir. Bu açıdan bakıldığında kilo vermeye yardımcı olduğu söylenemez ancak kilo vermek isteyen insanların besin açığını kapatmaya yardımcı olduğu söylenebilir.

5.Astım
Yapılmış olan araştırmalar sonucunda bamyanın astıma şaşırtıcı biçimde iyi geldiği ortaya çıkmıştır. Kronik olarak astım hastalığına maruz kalan kişilerde bol miktarda bamya tüketilmesinin yararlı olduğu bilinmektedir.

6.Güneş Işınları
Bamya için direkt güneş ışınlarına karşı koruyucu bir görev üstlenmiştir diyemeyiz, ancak güneş ışınlarının neden olduğu zararları gidermek konusunda etkilidir. Bu sebepten kaynaklı olarak yaz aylarında bamya tüketimi oldukça etkili olmaktadır.

7.Kabızlık
Bamyanın sindirim sistemine faydalı olduğuna yazımızda yer vermiştik. Lifler sayesinde bağırsakların harekete geçmesi ile birlikte kabızlık sorununa etkili olduğu bilinen faydaları arasındaki yerini almıştır. Buna ek olarak bamyanın içerdiği besin ve maddeler sayesinde kolon kanseri riskine karşı azaltıcı bir etkisinin olduğu düşünülmektedir. Bu kanser genellikle hareketsiz kalan vücut ve sindirim sisteminde meydana gelmektedir.

8.Cilt Sağlığı
Bamyanın içerisinde bulunan besinler ve vitaminler cilt sağlığı bakımından oldukça etkilidir. Özellikle C vitamini cilt için oldukça önemli bir vitamindir. Bu vitamin cildin yaşlanmasını önleyerek aynı zamanda dokuları kuvvetlendirmektedir. Aynı zamanda cilt pigmentasyonunu önlemeye yardımcı olarak yaşlılığın da getirdiği kırışıklıkları engeller ve zararları tamir etmektedir. Bunlara ek olarak egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarına karşı da koruyucu ve oluşan hastalıkları da geriletmektedir.

9.Saç Sağlığı
Bamya genel anlamda saç derisi sağlığını da korumaktadır, kaşıntılı kafa derileri sorunlarını giderebilir ve kepek problemlerini ortadan kaldırabilir. Bunun yanında genel anlamda sağlıklı ve parlak saç görünümü kazandırabilir. Özellikle bamyayı kaynatıp suyu ile saçınızı yıkarsanız kuru ve güçsüz saçlarınıza iyi gelecektir.

10.Göz Sağlığı
Bamya göz sağlığı açısından da oldukça faydalı bir besindir. Özellikle yaşlılığa bağlı oluşan göz hastalıkları ve katarakta karşıda koruyucu bir etkisi vardır. Bu nedenle düzenli olarak bamya tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.

11.Bağışıklık Sistemi
Bamyanın içerisinde bulunan önemli vitamin ve besinler bağışıklık sistemimizi güçlü derecede kuvvetlendirmektedir. Bamya D vitaminini de içerisinde bulundurmaktadır. Buna ilave olarak bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadelesine büyük katkı sağlayan A vitamini de bamyada yeterince vardır.

Bamya Tüketiminin Zararı Var Mıdır ?

Bamyanın sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu detaylı olarak yazımızda ele aldık. Ancak bamyanın sağlık açısından birçok faydasının olmasının yanında ürününün fazla ve bilinçsiz tüketilmesi gibi durumlardan kaynaklanan zararları vardır. Bu zararlar yararlara göre oldukça az sayıdadır. Genel olarak her yaş için sağlıklı bir besindir ve sağlık açısından tüketilmesi bir risk teşkil etmez.

Hamile bayanlarda bir zararı olduğu ortaya çıkmasa da yinede doktora danışılarak tüketilmesi önerilmektedir.

Ayrıca tüketim miktarında aşırı fazlaya kaçıldığında ishal gibi bağırsak problemi ile karşılaşılabilir. İçerisindeki lif miktarı nedeni ile fazla tüketim bağırsaklarda gaz gibi probleme de neden olabilir.

Ayrıca saça uygulanan kürde doğru bir şekilde hazırlanmaz ise deri hastalığından saç dökülmesine kadar birçok soruna neden olabilir. Bu yüzden dikkatli olunması gerektiği söylenmektedir.

Yukarıda siz okurlarımız için paylaştığımız bilgilerde bamyanın temel özellikleri, faydaları, zararları, fazla tüketiminin yol açtığı durumları, hastalıklara ve vücuda olan etkileri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca yazımızın devamında sizlere paylaşacağımız tablo aracılığı ile bamyanın besin değerlerine ait birtakım bilgileri kolay bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Bamyanın Besin Değeri

Tablo bir porsiyon yani 100 gram bamya baz alınarak hesaplanmıştır.

Kalori (kcal): 33
Toplam yağ: 0,2 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 7 mg
Potasyum: 299 mg
Karbonhidrat: 7 g
Diyet lifi: 3,2 g
Şeker: 1,5 g
Protein: 1,9 g
A vitamini: 716 IU
C vitamini: 23 mg
Kalsiyum: 82 mg
Demir: 0,6 mg
D vitamini: 0 IU
Piridoksin: 0,2 mg
B12 vitamini: 0 µg
Magnezyum: 57 mg

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.