Ateşlenmenin Nedenleri ve Tedavi Yolları

  • Genel Sağlık
  • Ateşlenmenin Nedenleri ve Tedavi Yolları için yorumlar kapalı
  • 914 kez görüntülendi

Ateşlenmenin Nedenleri ve Tedavi Yolları

Ateşiniz 38 dereceyi (1 yaşından büyük çocuklarda 38,5 dereceyi) geçti. Sıcaklık ve ter var veya yanıyor ve titriyorsunuz. Tedavi edilmeyen ateş genellikle saat 16.00 – 22.00 arası en yükse dereceye ulaşır.

Ateşlenmenin Nedenleri
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar: Ateşimiz 39,5 derecenin altında, boğazınız biraz şiş, ağrı ve acı var, başınız ağrıyor, burnunuz akıyor ya da hapşırıyorsunuz. Bu durumda muhtemelen sıradan bir soğuk algınlığı (sinüs ağrısına bakınız) kapmış ya da grip olmuşsunuzdur. Ama yatarken de nefes darlığı çekiyor ya da renksiz bir balgam çıkarıyorsanız, zatürree veya bronşit siz konusu olabilir.

Böbrek, idrar yolları ya da yumurtalık enfeksiyonu: Ateşiniz aniden yükseldi (39 dereceyi geçti), titreme ve yanma var, sık sık idrara çıkıyorsunuz. Kan ya da sarı vajinal akıntı var. Beliniz ağrıyor, bu ağrı bazen şiddetleniyor, mideniz bulanıyor. Çocuk doğurduktan sonra ateş ya da karnın alt kısmında ağrı, kokulu ya da aşırı vajinal akıntıyla birlikte görülür ve kadınlarda ciddi bir enfeksiyon belirtisidir.

Ateşlenmenin Diğer Sebepleri
Boğaz ağrısı, zatürree, bronşit, sinüzit, hepatit, ishal, kolesistit, allerji, güneş veya sıcak çarpması, öpüşme hastalığı, menenjit, apandisit.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
– Eğer sizde sorun yaratmıyorsa, aspirin, asetaminofen veya ibuprofen (reçetesiz satılan ilaçlar) içeren reçetesiz bir ilaç kullanın.
– Ilık su tatbik edin. 20 derece altındaki banyo suyu ateşi düşürür ve çok soğuk sudan daha az sıkıntı verir. Hafif giysiler giyin, giysilerinizi gevşetin ve ince örtünün.
– Bol sıvı alın, su, meyve suyu, çay, et suyu içerek sıvı kaybını önleyin. Acıktığınızda yiyin, ama kendinizi zorlamayın.

Önlem
Güneşte aşırı kalmamak veya ateşi yüksek olanlarla temasta bulunmamak gibi önlemlerle ateşlenmeye karşı korunabilirsiniz.

Çocuğunuzun Tedavisi
Çocuklarda ani ateş çıkması sık görülür ve genellikle 1 dakika (ender olarak 5 dakika) sürer ve zararsızdır. Ancak ateş daha uzun sürerse, hem doktora başvurun hem de şunları yapın:
1- Ateşi ılık su tatbik ederek veya banyoyla düşürün. Ateş 39 derecenin altına ininceye kadar yarım saatte bir ölçün, sonra su tatbik etmeyi bırakın. Çocuğu yatırın.
2- Çocuğun nefes alıp almadığına dikkat edin. Çocuğun nefes alıp almadığına dikkat edin. Çocuğun ağzındaki yiyecekleri ve kusmukları temizleyin, boynunu hafifçe eğin ve başını yana çevirin.
3- Birkaç gün ateşi ve öteki havale belirtilerini dikkatle izleyin.

MESS’in Katkılarıyla

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.