Menenjit Aşısı Nedir Ne Zaman Kaç Aylıkken Yapılır? Fiyatı Yan Etkileri

  • Genel Sağlık
  • Menenjit Aşısı Nedir Ne Zaman Kaç Aylıkken Yapılır? Fiyatı Yan Etkileri için yorumlar kapalı
  • 1.156 kez görüntülendi

Menenjit Aşısı Nedir Ne Zaman Kaç Aylıkken Yapılır? Fiyatı Yan Etkileri

Menenjit nedir? Konusunda Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Şafak Göktaş şu bilgileri veriyor; Menenjit en basit tanımıyla beyni saran beyin zarlarının iltihaplanmasına denir. Menenjit mortalitesi yani öldürme oranı oldukça yüksek bir enfeksiyon hastalığıdır. Menenjitte erken müdahale, erken tedavi çok önemlidir. Menenjite virüsler, bakteriler ve tüberküloz yani verem mikrobu neden olur.  Menenjit belirtileri ise yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, ense sertliği ensede katılaşma, konfüzyondur (şuur bulanıklığı). Menenjitin tanısı şöyle konulur; Hastanın belinden omurları arasından ince bir iğne ile beyin omurilik sıvısına girilip bu sıvı alınır. Daha sonra bu sıvı mikroskop altında incelenir. Bu inceleme süresince menenjitin sebebi bulunmaya çalışılır; Menenjit bakterilerden mi, virüsten mi yoksa tüberkülozdan mı kaynaklanıyor bunun ayrımı yapılır. Menenjit virüslerden kaynaklanıyorsa buna viral menenjit denir. Viral memenjite yol açan pek çok virüs vardır. Menenjit hastalığına hangi virüsün sebep olduğu “Multipleks pcr testi”ile tespit edilebilebilir. Günümüzde bu hastalığın tanısının konması için kullanılan en ileri yöntemdir.

Menenjit Belirtileri

Menenjit hastalığında grip, nezle gibi soğuk algınlığında meydana gelen belirtilerle karşılaşılaşılır. Menenjitin en sık görülen belirtileri şunlardır;

  1. Yüksek ateş
  2. Mide bulantısı
  3. Kusma
  4. Ensede, boyunda sertlik.
  5. Baş ağrısı
  6. İştahsızlık ve su içme isteğinin olmaması
  7. Havale geçirme
  8. Işığa karşı hassasiyet
  9. Kusma ve mide bulantısıyla birlikte seyreden baş ağrısı
  10. Halsizlik
  11. Uykuya aşırı düşkünlük
  12. Konsantrasyonda güçlük çekme
  13. Şuur bulanıklığı
  14. Ciltte çürüme gibi görünen morlaşma
  15. Eklem ve kas ağrısı
  16. Kol ve bacaklarda ciltte döküntü, lekeler (Viral menenjitte olabilir)

Menenjit Neden Olur?

Menenjit bakterilerden, virüslerden ve tübekülozdan dolayı meydana gelir. Nadiren de olsa mantarlar, kanser ve ilaç alerjisi de menenjite yol açabilir. Viral menenjit, en sık görülen menenjit türüdür. Enterovirus kategorisindeki virüsler menenjit hastalığının yüzde 85’ine neden olmaktadır.  Bakteriyel menenjit, Haemophilus influenzae tip b (Hib), Streptococcus pneumoniae veya Neisseria meningitid adı verilen bakterilerden kaynaklanmaktadır. Bu tehlikeli bakteriler hızla çoğalır ve tedavi edilmediğinde beyin hasarına ve ölüme neden olabilir. Menenjit, menenjit hastası ile yakın temasta olma, öksürme ya da hapşırma gibi solunum salgıları ile, öpüşme gibi tükürük salgısı bulaşmasıyla ya da aynı içeceği içmekle menenjit hastası olan kişiden sağlıklı kişilere bulaşabilir.

Menenjit Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Evet, menenjit bulaşıcıdır ve herhangi biri bu hastalığa yakalanabilir. Enfeksiyon genellikle en yaygın çocuklarda görülmesine rağmen, gençler, genç erişkinler ve yaşlılar da bu enfeksiyonu geçirebilir.

Menenjit Ölümcül müdür?

Menenjit zamanında tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Çocuklarda vaktinde tedavi edilmeyen menenjitten ölüm oranı %5-%40 iken, bu oran yetişkinlerde %20-%50 arasında değişir.

Menenjit Nasıl Teşhis Edilir?

Menenjitin teşhisinde ilk aşama doktor hastanın yaşadığı belirtileri dinler. Ardından teşhisini doğrulamak için çeşitli testler yapar; Multipleks pcr testi, tam kan sayımı testi, Göğüs röntgeni, Bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans (MR) menenjit hastalığının teşhisi için doktorların kullandığı yöntemlerdir.

Menenjit Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Menenjit hastalığının tedavisi için Enfeksiyon Hastalıkları doktoruna gidilir.

Menenjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bakteriyel menenjit antibiyotik ilaçlarla ve kortizon ile tedavi edilebilir. Kullanılacak antibiyotik veya antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterilerin türüne bağlı olarak değişir. Doktorunuz menenjitin kesin sebebini belirleyene kadar geniş spektrumlu bir antibiyotik reçete edebilir. Virüslerin neden olduğu menenjiti antibiyotikler tedavi edemez, virüs kaynaklı menenjit genellikle bir kaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Doktor yatak istirahati yapmayı, bol sıvı almayı ağrı kesici içmeyi önerebilir.  Doktor gerek görürse, virüs kaynaklı menenjitin tedavisi için asiklovir ve analjezikler gibi antiviral ilaçlar reçete edebilir.

Bakteriyel menenjit durumunda hastanın hemen hastaneye kaldırılması gerekir. Erken teşhis ve tedavi, beyin hasarını ve hastayı kaybetmeyi önleyecektir. Bakteriyel menenjit, intravenöz antibiyotiklerle tedavi edilir. Bakteriyel menenjit için spesifik bir antibiyotik yoktur. İlgili bakteriye bağlı tedavi değişir.Mantar menenjiti antifungal ilaçlar ile tedavi edilir.

Menenjit Aşısı Nedir?

Menenjite yakalanmayı önlemek amacıyla yapılan aşıya menenjit aşısı denir. Menenjit aşısının adı ACT-HİB veya Hiberix’dir. Meningokok Aşısı da ülkemizde menenjitten korunmak için yapılan aşı türüdür. Menenjit aşısı aşı programındaki zatürre ( pnömokok) aşısı ve karma aşı içinde yer alan menenjit (Hemophilus İnfluenza) aşısı ile birlikte yapılır. Menenjit aşısı H.İnfluenza tip b dediğimiz bakteri için geliştirilmiş bir aşı türüdür. Sağlık ocakları bu aşıyı ücretsiz olarak yapılır. Bu aşı 2-6 ay arası çocuklarda 4-8 hafta ile arayla 3 doz yapılır.

Menenjit Aşısı Fiyatı Ne Kadardır?

Menenjit aşısının fiyatı 160 TL’dir.

Menenjit Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Halsizlik, özellikle kol ve bacaklarda güçsüzlük
  2. Yüksek ateş titreme
  3. Baş ağrısı
  4. Ekkem ağrısı
  5. İshal
  6. Kusma
  7. İştahsızlık
  8. Ciltte deri döküntüleri
  9. Aşı yapılan yerde kızarıklık, şişme,yumru oluşumu. Bu durumda temiz bir beze buz küpü koyup aşı yapılan yere 20 dk boyunca tutun. 20 dk bekleyin, gerekirse tekrar soğuk uygulama yapın.

Menenjit Aşısı Etkili midir, Kişiyi Menenjitten Korur mu?

Menenjit aşısı uygun zamanda ve uygun dozlarda yapıldığı takdirde, menenjite karşı en az %95 koruma sağlar.

Meningokok Menenjit Aşısını Kimler Vurdurmalı?

  1. Bebekler
  2. Dalağı işlevini kaybetmiş olan yetişkinler
  3. Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar
  4. HIV virüsü taşıyan yetişkinler

Menenjit Aşısı Kimlere Yapılamaz?

  1. Menenjit aşısının içeriğindeki maddelere karşı alerjisi olanlar
  2. Menenjit aşısı yaptıracak kişinin daha önce Gullian Barre Sendromu ismindeki sinirsel hastalığı geçirmişse
  3. Menenjit aşısı yapılacak kişide enjektörde bulunan latekse karşı alerji olanlar
  4. Menenjit aşısı yapılacak kişinin ateşli hastalığının olmasında ya da bağışıklık sistemini zayıflatan başka bir hastalığını olması halinde yine aşı uygulanmamalıdır.

Menenjit Aşısı İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Benim bebeğim 5 ay 10 günlük bebeğime menenjit aşı yaptırmak istiyorum ne zaman yaptırmam uygun olur ve bana önere bileceğiniz aşı ismi var mı?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (Sağlık ocaklarında karma aşılarla birlikte yapılıyor zaten.)

Çocuk Doktoru Asaf Güven’in cevabı: (Menenjit aşısı sağlık ocağında yapılan karma içerisinde var.Çocuğunuza yapılmış olması gerekir. Aşı kartını inceletin.)

Sual: 7 yaşında kızım var, biz ona menenjit aşısı yaptırmadık bende bunu sorun yaptım bu yaşta aşı yapılması mümkün mü? Yada ne yapabilirim

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (5 yaşına kadar yapılabilirdi. geç kalındı,zaten menenjit aşısının etkili olduğu menenjit etkeni mikrop ta 5 yaşına kadar sık görülüyor)

Sual: Meningokok (menenjit) aşısı ne zaman yaptırılır?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Sürücü’nün cevabı: (Merhaba, menenjitin nedenlerinden birise ve belki de en tehlikeli olanı olan meningokoksemiye karşı koumak için bu özel meningokok (menenjit) aşısı önerilmektedir. Ülkemize konjuge aşı bu yıl gelmiş olup 9. ay itibariyle uygulanabilir. aşı 2 yaşa kadar en az 3 ay ara ie iki doz yapılır. Amerika da 6 yıldır uygulanan bu aşıyla ilgili ciddi yan etki bildirimi bulunmamaktadır.)

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.