Mastit Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir?

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • Mastit Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir? için yorumlar kapalı
  • 1.395 kez görüntülendi

Mastit Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Mastit ya da meme iltihabi emziren annelerin karşılaştığı sorunlardan biridir. Memedeki süt kanallarındaki tıkanıklık, apse oluşumu, sütle dolan memelerin zamanında boşaltılamaması gibi sebepleri olabilen mastit bazen tek bazen de her iki memede oluşan kızarıklık, acı ve hassasiyetle kendini belirten bir meme rahatsızlığıdır. Memesinde mastit görülen bir anne emzirmeye devam ederse apse oluşumu azalabilmektedir. Kanayan ve çatlayan meme uçları mastitin en önemli belirtilerindendir. Mastiti olan bir anne önce bebeği o memeyle emzirmelidir. Bebek bazen sütün tadında hafif değişme olabileceği için memeyi almak istemese de kucakta farklı pozisyonlarda tutularak ve ısrar ederek emmesi sağlanmalıdır. Kanallarda süt kalmaması için emzirme işlemi bittikten sonra meme biraz sağılmalı, kanallarda kalan süt boşaltılmalıdır. Bebeğin emmemekte ısrarcı olduğu durumlarda da anne memesini yine sağarak boşaltmalıdır.

Mastite Sebep Olan Durumlar

Süt veren annelerin memesinde gelişen enfeksiyonlar mastit oluşmasıyla sonuçlanabilir. Meme iltihabı genellikle tek yanlı olup memede kızarıklık, şişlik ve ısınma gözlenecektir. Memeleri bu haldeyken emzirmeye çalışan annelerin canı yanmakta, süt tam boşalamamaktadır. Enfeksiyon koltuk altındaki bezlerin şişmesine, kişinin halsiz hissetmesine, ateşinin yükselmesine de neden olabilmektedir. Doğumdan sonraki birkaç hafta içinde bu sorunlara daha sık rastlanmaktadır. Mastit doğumdan sonraki 40 günlük süre içerisinde gelişirse lohusa mastiti olarak isimlendirilmektedir. Memedeki enfeksiyonlar ilerleyerek çıban çımasına da neden olabileceği için fark edildikten sonra en kısa sürede doktora ulaşarak tedavi ettirilmelidir. Tedavinin yöntemine doktor karar verecektir.

Mastit Oluşması Nasıl Engellenebilir?

Emziren bir anne bebeğini aniden sütten kesmemeli ya da düzensiz emzirmemelidir. Her iki durumda da süt kanalları tıkanabilmekte ve mastite yol açabilmektedir. Memeye baskı yapan dar giysiler ve sıkan iç çamaşırlar bebeğin memeyi doğru kavrayamaması, meme ucunda çatlak varsa, yara oluştuysa emzirmekten vazgeçilmesi mastite neden olacağı için kaçınılması gereken durumlardır. Doğum yapan annelere doğru emzirme teknikleri öğretilmeli bebeğini bol bol emzirmesi ve memelerini boşaltması sağlanmalıdır. Bunlar meme iltihabını önlemenin en iyi yollarıdır. Mastit olsa da çok ileri durumlar dışında bebek emzirilmeye devam edilmeli, kanallardaki sütün dışarı çıkmasına izin verilmelidir. Yorgun ve bitkin bir annenin bağışıklık sistemi zayıflayacak, enfeksiyonlara daha açık hale gelecektir.  Bu yüzden annenin iyi beslenmesi, yeterince uyuması ve dinlenmesi için çevresindekiler de destek olmalıdır.

Mastit Belirtileri Ve Sebepleri

Başlangıçta ağrı ve kızarıklıkla, meme dokusunun sıcaklığının artmasıyla ve sertleşmesiyle kendini gösteren meme iltihabı ilerleyen evrelerde genel vücut sıcaklığının yükselmesine, yorgunluk hissine yol açabilmektedir. Belirtileri fark eden kadınlar nasılsa geçer diye beklememeli ve doktora giderek ne yapabileceklerini öğrenmeli, verilen ilaçları belirtilen şekilde kullanmalıdır.

Mastit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorlar genellikle mastitin tedavisi için antibiyotik verecektir. Emzirme öncesi memeye yapılacak masajlar ve ılık su kompresleriyle süt kanalları tıkanmaktan korunabilir. Meme başı çatlakları da kremlerle tedavi edilebilmektedir. İltihaplı memenin sütü bulanıksa,  rengi normal haline gelinceye kadar özel meme pompalarıyla sağılarak boşaltılmalı bebeğe bu süt verilmemelidir.

 

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.