Makrosefali (Büyük Kafa) Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • HASTALIKLAR
  • Makrosefali (Büyük Kafa) Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır? için yorumlar kapalı
  • 1.340 kez görüntülendi

Makrosefali (Büyük Kafa) Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

Makrosefali hastalığı özellikle bebeklerde görülen bir rahatsızlık olup kafa çapının normalden büyük olmasıdır. Normalden büyük kafa dediğimizde, bebeğin mensubu olduğu ırkın standart sapmasından 3-4 cm daha büyük bir kafaya sahip olmak demektir. Makrosefali hastalığı genellikle kalıtsal etkenlerden dolayı ortaya çıkan bir hastalıktır. Makrosefali, erkek bebeklerde görülme olasılığı kız bebeklerde görülme olasılığının 3 katıdır.

Makrosefali Çeşitleri

Makrosefali hastalığı iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılmaktadır.

  • İyi Huylu Makrosefali: Anne babanın kalıtsal etkenlerinden dolayı meydana gelmiş ve kendisini doğumdan itibaren göstermiş bir Makrosefali çeşididir. İyi huylu Makrosefali, gebeliğin 6. Ayından itibaren ultrasonografi ile tespit edilebilmektedir. Makrosefali sebebi ortaya koyulduğunda ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale ile tedavisi mümkün olabilmektedir.
  • Kötü Huylu Makrosefali: iltihaplar, apseler, tümörler vs. gibi nedenlerden dolayı meydana gelen Makrosefali’yedir. Bu Makrosefali’ye sebep olan nedenin ortaya çıkmasından sonra genellikle cerrahi müdahaleler ile tedavisi yapılabilmektedir.

Makrosefali Bulaşıcı Mıdır?

Makrosefali hastalığı bulaşıcı mıdır? Bu soru özellikle ikiz kardeşler arasında ve aileler arasında bu hastalığın bulaşıcı olup olmadığı konusunda sorulan sorulardan biridir. İyi huylu olan Makrosefali, doğuştan meydana gelen bir rahatsızlık olduğu için bulaşma riski yoktur. Kötü huylu Makrosefali rahatsızlığı virüs kaynaklı bir rahatsızlık olduğundan dolayı çok düşük de olsa bulaşma ihtimali vardır. Lakin bulaşmanın olması için hastalığın Makrosefali, üst solunum yolu hastalığından biri olan farenjit ile  birlitkte vücuda etki etrmesi gerekmektedir.

Makrosefali Olma İhtimalini Arttıran Risk Faktörleri

  • Kalıtsal özellikler: Anne ve babadan birinin Makrosefali olması, doğacak olan bebeğin de %30 oranından Makrosefali olma ihtimali doğurmaktadır. Eğer anne ve babanın her ikisinde de Makrosefali var ise doğacak çocuğunda Makrosefali olma olasılığı %60 civarındadır. Bu oranın kız bebeklere oranla erkek bebeklerde daha fazla olduğu söylenebilir.
  • Uyuşturucu bağımlılığı: Anne çocuğa hamile olduğu dönemlerde uyuşturucu kullanımına devam ediyorsa, bu dönemde çocuğun kafatasından ödem toplanabilir. Uyuşturucuya bağlı olarak oluşan bu ödem, bebek doğmadan önce Makrosefali’ye neden olmaktadır. Uyuşturucu bağımlılığı, Makrosefali haricinde kafa şekli anormalliklerine ve zekâ geriliğine de neden olmaktadır.

Makrosefali Belirtileri Nelerdir?

Makrosefali belirtileri iki şekilde kendini göstermektedir.

  • Normalden büyük kafa: Makrosefali hastalığının en büyük belirtisidir. Normalden büyük kafa doğumda normal kafadan 3 beden daha büyük olmasıdır.
  • Mide bulantısı: Mide bulantısı genellikle kötü huylu Makrosefali’de görülen bir belirtidir. Mide bulantısının sebebi ise kafa içindeki yüksek basınçtan kaynaklanmaktadır.

Makrosefali’nin Tedavisi

Makrosefali tedavisi hem ilaç ile hem de cerrahi müdahale ile mümkün olmaktadır. Makrosefali hastaları, genellikle ilaç tedavisi ile tedavi edilmektedir. Ancak Makrosefali hastalığının ilaç tedavisinde herhangi bir sonuç vermez ise, cerrahi yollar ile Makrosefali tedavisi daha doğru bir seçenek olacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.