Lasik Göz Ameliyatı ve Bilinmesi Gerekenler

  • Genel Sağlık
  • Lasik Göz Ameliyatı ve Bilinmesi Gerekenler için yorumlar kapalı
  • 1.107 kez görüntülendi

Lasik Göz Ameliyatı ve Bilinmesi Gerekenler

Görme kusurlarının düzeltilmesi amacıyla uygulanan lasik göz ameliyatı, günümüzde hastaların gözlükten kurtulmak için sıkça tercih ettikleri bir tedavi yöntemi. Ancak bu yöntem hakkında hala yanlış ve eksik bilinen birçok konu var.

Göz kusurları içinde en sık görüleni miyopiler. Ancak artık günümüzde sadece miyoplar değil, miyopastigmatlar, hipermetroplar, hipermetropastigmatlar ve mikst astigmatlar da “lasik” ile tedavi edilebiliyor.

Lasik’ten önce iki yöntem geliştirilmişti. Bıçakla gözün çizildiği bir ameliyat tekniği olan “Radyal veya astigmatik keratotomi”, de saydam tabakaya derin kesiler atılıyordu. Ancak daha sonra hastalarda kötü yara iyileşmesi nedeniyle hipermetropi oluştuğu gözlendi. PRK denilen excimer laser, saydam tabakanın hücreden ve sinirden zengin üst tabakalarına uygulanıyor. Bu yöntem sonrasında hasta çok ağrı duyuyor, iki gün gözü kapalı kalıyor ve yaklaşık 3 ay ilaç kullanılıyor. Ayrıca hastalarda saydam tabaka bulanıklığı ve göz numarasının geri gelme riski de bulunuyor. Uzmanlar lasik göz ameliyatının avantajı ve dezavantajları hakkında şu bilgileri veriyor;

Lasik yönteminin avantajları nelerdir?
– Yüksek dereceli göz kusurlarında iyi bir yöntemdir. 16 numaraya kadar miyopi, -6.0’a kadar miyop astigmatizma veya 6’ya kadar mikst astigmatizma, 6 +6 numaraya kadar hipermetropi ve +6’ya kadar hipermetrop astigmatizma tedavi edilebiliyor.
– Ameliyat sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmiyor. Birkaç dakika sürüyor, iğne ve narkoz gerektirmiyor.
– Hastanın iki gözü ameliyat ediliyor ve bulanıklık gelişmeden her türlü işini görebilir hale geliyor.
– Başarı yüzde 100’e yakın. Uzun dönemde hastanın göz kusurunda geriye dönüş olmuyor.
– Lasik sonrasında uzun süre ilaç kullanmak gerekmiyor.

Lasik Tekniğinin Dezavantajları da var
– Zor bir cerrahi yöntemi olduğundan, ilave ekipman ve streril bir ortama ihtiyaç var.
– Kapakçık kopması ve kaybolması, kapakçık parçalanması, çok ince ve çok kalın kapakçık, kapakçık altında yabancı cisim kalması ve düzensiz astigmatizma gibi komplikasyonları olmakla birlikte, bunların çoğu görme keskinliğinde ciddi bir bozulmaya neden olmayacak şekilde giderilebiliyor.

Nasıl Uygulanıyor?
Gözün en üst bölümü olan saydam tabakanın eğriliği değiştirilerek kırma derecesi istenen ölçüde düzeltiliyor. Uygulamaya topikal anestezi (damlayla gözün uyuşturulması) ile başlanıyor. Mikroskop altında modern bir cihazın yardımıyla saydam tabakadan kapak şeklinde bir doku kaldırılıyor. Excimer laser ışınıyla göz kusuru düzeltildikten sonra kapakçık kapatılarak tekrar yerine kapatılıyor.

Hasta Neleri Bilmeli?
– Gözünüzün uygun olup olmadığını anlamak için bir dizi tetkik ve inceleme yapılacağından doktorunuzu iyi dinleyin. Aklınıza takılanları sorun.
– Kontakt lens kullananların yumuşak lenslerini bir hafta, sert lenslerini 2 hafta çıkarmış olmaları gerekiyor. Kullandığınız kozmetikleri de 3 gün önceden kesmeniz önemli.
– Lasik sonrasında gözünüze kirpik kaçmış gibi batmalar olabiliyorsa da, damlalar ile iyileşir. – Ameliyat için doktorunuzdan garanti istemeyin. Yüksek olasılıkla gözlüğe ihtiyaç duymayacağınızı bilmeniz gerekiyor.
– Lasik’ten sonra 2 hafta gözünüzü ovuşturmayın. Kapakçığın sıyrılıp yapışmasına mani olursunuz.
– Operasyon sonrası gözünüzü kapatıp banyo yapabilir, yüzünüzü yıkayabilirsiniz.
– Doktorun önerdiği kontrollere gelmeye özen gösterin.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.