Makattan Neden Kan Gelir ? 

  • HASTALIKLAR
  • Makattan Neden Kan Gelir ?  için yorumlar kapalı
  • 1.063 kez görüntülendi

Makattan Neden Kan Gelir ? 

Makatta kanama yaşanması makat kanserinden hemoroide kadar pek çok sebepten ötürü meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Makattan kan gelmesi rahatsızlığının yaşanmasının sebeplerinden bazıları şu şekildedir; hemoroid (basur, mayasıl), anal fistül, makat çatlakları ya da makat yırtıkları, kolon kanseri,  iltihaplanma, iltihabi bağırsak hastalığı, bağırsak sarkması ve dışkı kaçırma, kaşıntılı makat hastalığı, cinsel yoldan bulaşan hastalıklar, irrıtabil bağırsak sendromu ya da kalın bağırsak kanseridir.

Makat kanamalarının görülmesinin en yaygın nedeni makatın içinde gözle görülmeyen bir yerde basur olması ya da makatın dışında görünür bir şekilde basurun bulunmasıdır. Hemoroide neden olan şeyler; ishal ya da kabızlık gibi bağırsak hastalıklarının değişmesi, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak, ata binmek ya da bisiklet sürmek gibi spor etkinlikleri yapmak, gebelik ve doğum yapmak, aşırı miktarda alkol alışkanlığı, şoförlük ve pilotluk gibi bazı meslek grupları, kalın bağırsak kanseri, yaşlanmak, kalıcı öksürükler, tekrarlayan kusmalar, yeteri kadar lifli gıda tüketmemek, pelvik bölgede yerleşmiş olan tümörler ya da karında asit birikimidir.

Makat kanamalarının görülmesinin diğer bir nedeni ise anal fistüldür. Anal fistül kalın bağırsağın sonu ile makatın arasında ortaya çıkan alışılmadık bir kanal benzeri doku oluşumuna denilmektedir. Anal fistüsün oluşma nedeni tam olarak bilinememekle beraber pek çok etkenin fistüs oluşunda etkili olduğu görülmektedir. Makatta sık sık oluşan kronik hale gelmiş apseler, radyoterapi, iltihaplanmış sivilceler, fazla kilolu hastalarda, ameliyat sonrası hastalar anal fistüs rahatsızlığının oluşmasını etkileyen faktörlerdir.

Makat yırtıkları ve makat çatlakları da anal kanama yaşanmasının yaygın sebeplerinden bir tanesidir. Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilerde makat kanamasının yanı sıra makat bölgesinde cildin hassaslaşması ya da makat bölgesinde ağrı belirtileri de sıkça görülmektedir. Uzun süre devam eden ishal, gebelik, doğum yapma, kabızlık yaşanması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar da makat kanalarına yol açabilmektedir.

Kolon kanseri belirtisi olarak da makat kanamaları ile karşılaşılabilmektedir. İşlenmiş gıda tüketmek, kırmızı et tüketmek, sigarayı fazla kullanmak, hareketsiz bir yaşam sürdürmek, fazla kilo sahibi olmak ya da iltihaplı bağırsak hastalıkları kolon kanserine yakalanma riskini arttıran faktörlerdir.

Makat kanamalarının yaşanması şikayeti ile bir uzmana başvuran hastalara rektoskopi önerilmektedir. 40 yaşın üzerinde bulunan hastalarda kabızlık şikayeti var ise ve anal muayene yapıldığında hastada basur olduğuna karar verilirse muhakkak kolonoskopik tetkik tavsiye edilmektedir.

Makat kanamalarının yaşanmasında başvurulabilecek bir takım tedavi yöntemleri ya da alınacak önlemler mevcuttur. Bunlardan alınacak önlemler; bağırsağın işlevlerini düzene sokup altta yatan kabızlığın giderilmesi, bölgesel olarak krem, pomat ya da fitiller kullanılabilmektedir, günlük su tüketiminin arttırılması ve ortalama 1,5 – 2 litre su içilmesi gereklidir, bol lifli gıdaların kullanımının arttırılması önerilir. Cerrahi tedaviler ise; skleroterapi, bant ligasyon, lazer tedavisi, klasik cerrahi yöntemle hemoroidektomi operasyonunun yaptırılması şeklinde olur.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.