Kulak Neden Kanar? Kulağım Kanadı, Kulak İçi, Zarı Kanaması

  • Genel Sağlık
  • Kulak Neden Kanar? Kulağım Kanadı, Kulak İçi, Zarı Kanaması için yorumlar kapalı
  • 1.004 kez görüntülendi

Kulak Neden Kanar? Kulağım Kanadı, Kulak İçi, Zarı Kanaması

Kulak kanaması, kulak delinmesinden beyin kanamasına, kulak kanalı kanserine kadar pek çok nedenden meydana gelebilen bir sağlık sorunudur. İşte kulaktan kan gelmesinin nedenleri ve tedavisi; 

Kulak zarı delinmesi

Kulak zarının delinmesi kulaktan kan gelmesinin en sık karşılaşılan nedenidir. Çok yüksek sese maruz kalma, vücuttaki enfeksiyon, kulağa yabancı cisim kaçması, hava basıncındaki ani değişiklikler gibi çeşitli nedenler kulak delinmesine yol açabilir. Kulak zarı delinmesine kulaktan kan gelmesiyle beraber, kulakta ağrı, sarı iltihap akıntısı gibi çeşitli belirtiler de eşlik edebilir.

Kulak iltihabı

Dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı veya kulakta bulunan mastoid kemik iltihabı da, bu bölgelerdeki enfeksiyon da kulaktan kan gelmesine neden olabilmektedir. Dış kulak iltihabı genellikle yüzmeyi seven sık yüzen kişilerde, çok sık duş alanlarda, görülürken, orta kulak iltihabı ise, kulak zarının arkasında kalan alanın bakteri veya virüslere maruz kalmasıyla ortaya çıkar. Kulak iltihabı antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

Kulak polibi

Kulaktaki polip de kulak kanamasına neden olan faktörlerdendir. Kulak polibi dış kulak kanalının veya kulak zarının derisinde meydana gelen et beni şeklinde bir büyümedir. Genellikle sık sık kulak enfeksiyonu geçiren kişilerde görülür. Ameliyatla alınması gerekebilir.

Kafatası Kırılması

Kafatasının tabanında meydana gelen bir kırık da kulakta kanamaya neden olabilir. . Nadir görülen bir durumdur ve genellikle kafaya alınan şiddetli darbe ile ortaya çıkar.

Kulaktan kan gelmesinin diğer nedenleri

  1. Kulak kanalı veya orta kulak kanseri
  2. Mantar enfeksiyonları, kulak kanalındaki egzema gibi cilt enfeksiyonu
  3. Orta kulak kisti (cholesteatoma)
  4. Beyin travması
  5. Dış kulakta ortaya çıkan bir sivilcenin patlaması
  6. Böcek ısırıkları
  7. Hemorajik ateş
  8. Kulağa yabancı cisim kaçması
  9. Kulak kanalına veya orta kulağa alınan travma, örneğin sert bir tokat yemek
  10. Çok yüksek sese maruz kalma
  11. Kolesteatoma

Kulak kanaması ile birlikte görülebilen belirtiler

  1. Kulak ağrısı
  2. Baş dönmesi hissi
  3. İşitme kaybı
  4. Baş ağrısı
  5. Denge problemi yaşama
  6. Kulak çınlaması

Kulaktan kan gelmesi nasıl geçer?

  1. Kulağınız kanıyorsa ilk yapmanız gereken kulaktan gelen kanı durdurmak için pamuk kullanabilir veya kanamanın geldiği yer belirlenemiyorsa kulak gazlı bez ile kapatılabilir ve hastanın başı kanayan kulak tarafına yatırılmalıdır.
  2. Kulak kanamasından muzdaripseniz bir Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurmalısınız. Doktor size çeşitli tetkiklerde bulunup durumun nedenini tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.
  3. Kulak kanaması enfeksiyondan kaynaklanıyorsa antibiyotik, mantar kaynaklıysa antifungal ilaç reçete edecektir.
  4. Kulak kanamasının nedeni kulak zarının delik olması ise delik zamanla kendiliğinden kapanabilir yahut ameliyatla deliğin kapatılması gerekebilir.
  5. Kulak kanamasının sebebi kulakta yabancı cisim bulunmasıysa  kulak doktoru bu cismi çıkaracaktır.
  6. Sarımsak antibakteriyel, antibiyotik özelliklere sahip olduğundan kulaktaki enfeksiyonları tedavi etmek için doğal çözümdür. Bir diş sarımsağı dilimler halinde kesip zeytinyağında ısıtın ve süzgeçte süzün. Ardından, doktorunuza danışıp kulağınıza bu yağdan bir kaç damla damlatın.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.