Kanal Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Vücut içerisindeki tepkimelerin ana kaynağı olarak gösterilen ağız, birçok hastalığın ilk oluşum merkezi olarak gösterilmektedir. Ağız sağlığının sağlanabilmesinin en büyük adımının diş sağlığı ile sağlanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ne yapılırsa yapılsın bazen çürümelerin önüne geçilemediği ifade etmektedir. Dişin çürümesi çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulanmasına olanak sağlamakta. Kanal Tedavisi son zamanlarda diş çürüklerine uygulanan en etkili tedavi yöntemlerden birisi olarak gösterilmektedir.

Dişlerin çürümesi basit bir sorun olarak görülmemelidir. İnsanlar diş çürükleri ile karşılaştıkları an hemen çektirme derdine girmektedir. Oysa bu alanda çalışma yapan uzmanların ise derdi ise dişleri olabildiğince ağız içerisinde tutmaktır. Diş çekmenin en son çare olarak gören uzmanlar alternatif yöntemler ile bu soruna kısa sürede çözüm üretmeye çalışmaktadır. Diş sağlığını koruyabilmenin en önemli aşamaları kanal tedavisi ile sağlanabildiği hatırlatmak istiyoruz. Normal olarak dişler bünyelerinde meydana gelen hasarları kendi başlarına tedavi edebilecek bir yapıya sahipler. Diş içerisinde meydana gelen hasarların tespiti yapılması ve diğer dişlere sıçrama girişimleri Kanal Tedavisinin büyük oranda önünü açmaktadır.

Kanal Tedavisi, diğer diş tedavi türlerine göre oldukça yoğun ve ağrılı bir şekilde geçmektedir. Uzmanlar, ilk olarak hasarlı bölgenin uyuşması için anestezi işlemleri başlatılmaktadır. Oldukça hassas olan bu işlemde dişlerin zarar görmemesi için dikkatli bir çalışma yürütüldüğünü bilmeniz gerekmekte. Çürük olan diş, ikinci aşama ile birlikte temizlenmeye başlamakta. Diş çürüğü tamamen alınarak diş özününü gün yüzüne çıkması sağlanır. Üçüncü aşamada yumuşak dokuyu tamamen dişten ayıran yetkililer artık olarak görünen sinir ve doku hücrelerinin temizliğini gerçekleştirirler.

Dişin dinlenebilmesi için belirli bir süre kapalı dolgu ile kapatılmak zorunda bırakılır. Seans olarak işleyen bu tedavi bir sonraki güne kadar hastanın dinlenmesini, kendini toparlayabilmesi için belirli bir sürenin tanımlanması ile belirlenir. Çürük temizlemesinin ardında dişte meydana gelen iltihapların iyileşmesi sürecin hızlanıp yavaşlaması için bir kriter olarak gösterilmekte. Tüm aşamalar gerçekleştikten sonra diş kanallarına uygulanacak olan dolgu tedavinin ana bölümünü oluşturmaktadır. Diş köklerine kadar yapılan işlemlerde dolgunun sağlam ve kalıcı olabilmesi için kanal sistemleri kullanılması nedeni ile işlemin adı kanal tedavisi olarak gösterilmiştir.

Ağrı ve sancı bu tedavi türünün genelinde olan bir durum olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Yapılan dolgunun geçici ya da kalıcı olması tedaviler sonrasında yapılacak işlemler listesini etkilememektedir. Doktorunuzun tavsiyesi ile günlük olarak bazı miktarlarda ağrı kesici kullanabilir, kısmı olarak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Dişlerdeki çürüğü temizlemek için yapılan işlemlerde kökler biraz fazla darbeye mazur kalır. Bu nedenle görülebilecek ağrılar kısa süreli olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Anestezi işlemi nedeni ile ağız bölgesinin genelinde bir uyuşma meydana gelebilmektedir. Hastaların bu aşama bitinceye kadar herhangi bir şekilde yemek yememeleri, sıcak bir içecek tüketmemeleri önerilmektedir.

Kanal Tedavisinin uygulanmaması durumunda diş çürüğündeki iltihapların çene içerisinde yayılmasına, çene yapısının gün geçtikte zarar görmesine neden olur. Zamanla diş etlerinin zayıflaması, mevcut dişlerin tamamının kaybedilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle hassas davranmanız ve en kısa sürede bakımlarınızı yerine getirmenizi öneriyoruz.

Bir önceki makalemiz olan Diş Sağlığı İle İlgili 5 Yanlış Bilgi başlıklı yazımızıda okumanızı öneririz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.