Kalp Krizi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

  • KARDİYOLOJİ
  • Kalp Krizi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.411 kez görüntülendi

Kalp Krizi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kalbinizde belirli bir bölgeye kan alan bir arterin ani tıkanması olduğunda kalp krizi gerçekleşir. Kalbiniz, uygun işlevsellik için her zaman tam kan temini gerektiren bir kastır.

Kalp krizinin arkasındaki en büyük sebep, plak birikimidir.

Plak, kalbe kan sağlayan arterlerin pürüzsüz iç duvarlarının yaşla birlikte yağlı materyallerin birikmesi nedeniyle zarar görebileceği ve daralabileceği bir süreçtir. Çoğu durumda yağ, kolesterol ve diğer maddelerin yapımı, plakların toplanmasına yol açar. Bir arterin alanı plaktan etkilendiğinde, kan hücreleri hasar alanına yapışarak kan pıhtısı oluşturur. Bundan sonra, bir arter tamamen pıhtılaşmışsa, o zaman kalbe kan akışını o taraftan tamamen bloke eder. Kan akışındaki ani azalma, kalp krizinden önce yaşanan göğüs ağrısını oluşturur. Bu tıkanıklık tedavi edilmezse, sonunda kalp kasları etkilenmeye başlar.

Kalp krizi aynı zamanda miyokard enfarktüsü veya MI olarak da bilinir.

Kalp krizi belirtileri:

  • Göğüs rahatsızlığı:

En sık görülen kalp krizi belirtilerinden biridir. Bir filmde, bir kalp krizi geçirirken göğsüne sıkıca oturdukları ve aniden düştüğü birçok filmde görmüş olabilirsiniz. Bu kalp krizinin gerçek taklididir, çünkü tıkanmış bir arter göğüste ağrı, gerginlik veya baskıyı ortadan kaldırabilir. Bazı insanlar sanki göğsünüzde bir fil oturuyormuş gibi hissettiğini iddia ederken, diğerleri bunun kısma ya da yanma gibi olduğunu söylüyor. Kronik bir kalp krizi durumunda ağrı bir dakikadan daha uzun sürebilir.

Akılda tutulması gereken önemli bir ipucu, kalp krizinin herhangi bir göğüs tıkanıklığı veya acısı olmadan da saldırabileceği ve çoğunlukla kadınlar arasında görüleceğidir.

  • Mide bulantısı, Hazımsızlık, Mide ekşimesi veya Mide ağrısı:

Bunlar kadınlarda erkeklerden daha fazla görülen belirtilerdir. Birçok kadın kalp krizi geçirmeden önce kusma hissettiğini ifade etmişlerdir. Açıkçası, bu semptomların arkasında başka nedenler olabilir, ancak kalp probleminiz varsa ve tüm bu semptomları yaşıyorsanız, doktorunuza tavsiye etmek zarar vermeyecektir.

  • Zararlara yayılan ağrı:

Birçok doktor, kalpten başlayan ağrının kolunuza doğru yayılabileceğini ve vücudun bu tarafının hareket etmesini imkansız hale getirdiğini onaylamıştır. Ayrıca, bu bir kalp krizi vakasının çoğunda, hasta bir taraftan geçici veya kalıcı bir felce yol açar.

  • Baş dönmesi ya da açık tenli:

Kalp krizi dengesini kaybetmeni sağlayabilir ve bilinçsiz bırakabilir. Bunun arkasındaki neden vücudunuzdaki kan basıncının aniden düşmesi çünkü kalbiniz kanı düzgün şekilde pompalayamıyor.

  • Yorgunluk:

Günlerce süren sürekli bir yorgunluk, kalp krizinin en erken belirtilerinden biridir. Biraz sıkı bir çalışma yaptıktan sonra kolayca yorulmanız veya sarılmanız kalbinizin zayıfladığının ve derhal ilgilenilmesi gerektiğinin bir göstergesi olabilir. Bu bir kalp krizini gerçekten size çarpmadan önce tespit etmek için çok önemli bir detay.

  • Horlama :

Birçok insan horlar, kalp krizi ile bağlantılı olamaz. Ancak soluk aldırma veya boğulma gibi ses çıkaran yüksek sesle horlama, uyku kaynaklı kalp krizi belirtisi olabilir. Horladığınızda bir süre nefes almayı bırakırsınız ve kalbinizin kan pompalaması için ekstra bir çaba harcarsınız. Son on yılda insanlar uyurken kalp krizi geçiriyorlar.

  • Terlemek :

Başka küçük ama önemli bir detay da son dakika hatırlatması. Birisi aniden yoğun bir şekilde terlemeye başlarsa, bariz bir sebep olmadan kalp krizi için bir sinyal olabilir. Ve sizi böyle bir durumda hastaneye götürmemeniz önerilir.

  • Öksürük :

Bu soğuk algınlığı semptomudur, ancak öksürük devam ederse daha dikkatli olmalısınız. Öksürüğünüz beyaz ve pembemsi sümük sağlıyorsa, kalp yetmezliğinin bir işareti olabilir . Bu, kalp kan dolaşımını sürdüremediğinde gerçekleşir ve bu da ciğerlerinize kan sızıntısına neden olur.

  • Bacaklarda, ayaklarda ve ayak bileklerinde şişlik:

Yine tansiyon için temel bir belirtidir ve tansiyonun tamamen kalbinizin işlevselliği ile ilişkili olduğunu bilirsiniz. Bu kan parçaları şişmeye başladığında göğsünüzün gerektiği gibi kan pompalamadığını gösterir. Ve bu kan yüzünden şişkinliğe neden olan damarlara geri döner.

  • Düzensiz kalp atışı :

Kalbinizdeki ritim veya ritimdeki düzensizlik, korku veya gerginlik olabilir, ancak bir süre boyunca uzun süreli bir düzensizlik tehlikelidir. Sorun devam ederse, acil tedavi gerektiren atriyal fibrilasyon için bir semptom olabilir.

Kalp krizi nedenleri:

Arteri tıkayan ve oksijen alımını durduran yağ ve kolesterol nedeniyle oluşan plak birikmesi kalp krizinin ardındaki en büyük nedendir. Bir kişi kalp krizi geçirdiğinde, plaklar kopar ve kolesterolü ve diğer maddeleri kan dolaşımına döker. Bu bir kan pıhtısına yol açacak ve bu pıhtı büyüklüğünde artacağı zaman, kalp kasını oksijen ve besinlerden aç bırakarak koroner arterden kan akışını engelleyecektir.

Kalbin tıkanması iki tipte olabilir: STEMI ve NSTEMI. STEMI (ST yükselmesi miyokard enfarktüsü) kanın tamamen tıkanması iken, NSTEMI (ST yükselmesi olmayan miyokard enfarktüsü) kalbe giden kanın kısmi tıkanmasıdır. Tedavi ve tanı, hangi tip bir tıkanıklık durumundan geçtiğine bağlıdır.

Kalp krizinin diğer bir nedeni, kokain gibi yasadışı uyuşturucu kullanımı nedeniyle aniden kan akışını kapatan ve yaşamı devam ettiren bir durum yaratabilen bir koroner arterin spazmı olabilir.

Diğer risk faktörleri tütün kullanımı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, obezite , diyabet, metabolik sendrom, ailede kalp krizi öyküsü, fiziksel aktivite eksikliği ve stresdir.

Kalp krizi tedavisi:

Saldırıdan hemen sonra tedavi olmak, kendinizi kurtarmak için tek yoldur çünkü her saniye değerlidir. Kalp krizinden sonra her dakika, daha fazla kalp dokusu bozulur veya zarar görür. Kan akışını hızlı bir şekilde durdurmak, daha fazla kalp hasarını önlemeye yardımcı olabilir.

Bazı olası kalp krizi tedavisinden bahsettik –

  • Birincil Anjiyoplasti:

Bu, doktorların belirli blok koroner arteri tekrar açabilecekleri bir işlemdir. Daralmış atardamarı açık tutmaya yardımcı olmak için bir veya daha fazla stent kullanırlar.

  • Tromboliz:

Koroner arteri eritmek için size ‘pıhtılaşan’ bir ilaç verildiği bir ilaç verme işlemidir. Ne kadar erken bir trombolitik ilaç alırsanız, yaşama şansınız o kadar artar.

  • Antiplatelet ajanları:

Bunlar yeni pıhtıların önlenmesine yardımcı olmak veya mevcut pıhtıların büyümesinin büyümesini ve sorun yaratmasını önlemek için trombosit agregasyon inhibitörü olarak bilinen acil ilaçlardır.

  • Beta blokerler:

Bu ilaçlar, kalp atışlarınızı yavaşlatarak kalp kaslarınızı serbest bırakabilir ve kan basıncını düşürerek kalpteki stresin giderilmesini sağlar.

  • Koroner bypass ameliyatı

Bu kronik kalp krizine son cevaptır ve ameliyat gerektirir. Bu ameliyat, kanın daralmış bölümden geçmesine izin veren, damarları tıkalı veya daralmış koroner arterdeki arterleri içerir. Bu, vücudunuzdaki kan akışını geri yükler ve daha ileri atakları durdurabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.