Yüksek kolesterol, tıbbi olarak hiperkolesterolemi olarak bilinir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, yetişkinlerin üçte birinden fazlası yüksek kolesterole sahiptir. Bu, kalp hastalığı ve kalp krizi de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskini artırır. Kolesterol üç kategoriye ayrılır: Kötü kolesterol (LDL), iyi kolesterol ​​(HDL) ve genel kolesterol(VLDL). HDL sağlığınız için yararlıyken; LDL ve VLDL sağlığınız için zararlıdır.

 

Her yaştan, etnik gruptan ve cinsiyetten insanların yüksek kolesterolü olabilir. Sigara, obezite, bel çevresinin kalınlığı, kötü beslenme, egzersiz eksikliği, hipotiroidizm ve diyabet gibi bazı faktörler sizi, daha yüksek risk altına sokar. Bu faktörlerin çoğu sizin kontrolünüzdedir. Genetik, kontrolünüzün ötesinde bir risk faktörüdür. Yüksek kolesterol herhangi bir semptom göstermediğinden kolesterol seviyenizi zaman zaman kontrol ettirmeniz gerekir. Bir lipit panel testi, toplam LDL ve HDL kolesterolü ve trigliseritleri ölçer. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), aşağıdaki kan kolesterol seviyelerini sağlıklı olarak tanımlamaktadır:

  • Total kolesterol: 200 mg / dL’den daha az
  • LDL kolesterol: 100 mg / dL’den az
  • HDL kolesterol: 40 mg / dL veya daha yüksek
  • Trigliseritler: 150 mg / dL’den az

 

Yeterince erken kontrol edilmezse yüksek kolesterol; göğüs ağrısı, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyet ve yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak, kolesterolünüzü düşürebilirsiniz. Çeşitli yiyecekler kolesterolünüzü sağlıklı seviyelerde tutmanıza yardımcı olabilir.

Yulaf Ezmesi

Günlük kahvaltıda yulaf ezmesi tüketmek, yüksek kolesterol seviyesini düşürmenin sağlıklı bir yoludur. Yulaf ezmesinde bulunan yüksek çözünür lif içeriği, kötü kolesterolün azalmasına yardımcı olur. Kan dolaşımına kolesterol emilimini azaltır. Lif ayrıca sizi hızlı bir şekilde doyurur ve gereksiz yemek yemekten kaçınmanıza yardımcı olur. Ayrıca, kardiyovasküler hastalık ve Tip 2 diyabet riskini azaltmaktadır.

 

  • Kahvaltıda her gün bir kase yulaf ezmesi yiyin.
  • Ayrıca, yulaf ezmesini smoothie içeceklerine ekleyebilir veya fırında pişmiş ürünlerde kullanabilirsiniz.

Badem

Kalp sağlığını koruyan tekli doymamış yağlar, çoklu doymamış yağlar ve lifler, iyi (HDL) kolesterolü yükseltmeye ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Nutrition Review Dergisi’nde yayınlanan bir 2011 çalışmasında, badem gibi yemişlerin tüketilmesinin, koroner hastalıkların önlenmesi için birincil hedef olan LDL kolesterolü % 3 ila % 19 oranında azalttığı bulunmuştur.

 

Ayrıca, Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir 2015 araştırması, günlük badem tüketiminin, kalp-metabolik hastalıkların başlangıcını önlemek için basit bir diyet stratejisi olabileceğini belirtmektedir.

 

  • Günde bir avuç badem yiyin ve ancak ılımlı miktarda tüketmek gerektiğini unutmayın. Diğer fındık, ceviz ve keten tohumu gibi tohumlar da kan kolesterol seviyelerini düşürmek için faydalıdır.

Portakal Suyu

Tatlı, keskin ve sulu tadıyla portakal, kolesterol düşürücü özelliklere sahip başka bir süper besindir. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan 2000 çalışmasında, araştırmacılar portakal suyunun hiperkolesterolemisi olan kişilerde kan lipid profillerini geliştirdiğini bulmuştur. Hesperidin, C vitamini, folat ve flavonoid varlığı nedeniyle çok kıymetlidir.

 

  • Günde 2 ila 3 bardak portakal suyu için. Taze sıkılmış meyve suyu iyi bir seçenektir. Ayrıca sterol takviyeli portakal suyu içebilirsiniz. Fitosteroller, toplam kolesterolü düşürür.
  • Alternatif olarak, günde birkaç kez portakal yiyebilirsiniz.

Somon

Somonda bulunan EPA ve DHA adı verilen omega-3 yağ asitleri yüksek kolesterole karşı koruma sağlar. Trigliseritleri düşürmeye ve iyi (HDL) kolesterolü yükseltmeye yardımcı olur, böylece kalp hastalığı riskini azaltır. Ayrıca, somon kolesterol ve doymuş yağ bakımından düşüktür.

 

  • Her hafta en az 2 porsiyon somon yiyin. Fırında ve ızgara somon en iyi seçeneklerdir.
  • Doktorunuza danıştıktan sonra balık yağı takviyeleri alabilirsiniz.

Soya Fasulyesi ve Soya Ürünleri

Soya fasulyesi ve diğer soya ürünleri, yüksek kolesterolden muzdarip olanlar için harika bir bitki bazlı proteindir. Soya toplam kolesterolü büyük oranda düşüremese de, kötü (LDL) kolesterolü düşürebilir. Bu yüksek proteinli gıda, yüksek seviyelerde çoklu doymamış yağlar, lif, vitaminler ve mineraller ile düşük seviyelerde doymuş yağ içerir.

 

American College of Nutrition Dergisi’nde 2011 yılında yayınlanan bir çalışmada, günde 1 ila 2 porsiyon (15 ila 30 gram) soya proteini tüketmenin, koroner kalp hastalığı için serum lipoprotein risk faktörleri üzerinde önemli bir etkisi olduğu bulunmuştur.

 

  • Kolesterolünü düşürmek için diyetinize daha fazla soya, tofu, soya unu, edamame ve zenginleştirilmiş soya sütü ekleyin.

Yeşil Çay

Her gün birkaç bardak yeşil çay içmek, toplam ve kötü (LDL) kolesterol seviyelerini azaltmanın en kolay yollarından biridir. Amerikan Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan 14 kontrollü çalışmanın analizine göre, yeşil çay alımı yetişkinlerde açlık serum total ve LDL kolesterolü düşürmektedir. Yeşil çayda sindirim sisteminde kolesterol emilimini engelleyen ve atılımına yardımcı olan çeşitli bileşikler vardır. Ek olarak, bu sağlıklı içecek arterlerdeki plak birikimini önler ve kalp krizi veya felç geçirme riskini azaltır.

 

  • Günde 3 ila 4 bardak yeşil çay (sıcak veya buzlu) içebilirsiniz.
  • Doktorunuza danıştıktan sonra yeşil çay takviyeleri de alabilirsiniz.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, kötü (LDL) kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan tekli doymamış yağlar bakımından yüksektir. Bu kalp hastalığı ve inme riskini azaltır. Buna ek olarak, kalbiniz ve genel sağlığınız için iyi olan E vitamini açısından zengindir.

 

  • Yemeklerde 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı kullanın. Bu yağı sebzeleri sote etmek, salata sosu yapmak ya da ekmek batırmak için kullanabilirsiniz.

 

Not: Zeytinyağı kalori bakımından yüksek olduğundan, aşırı kullanımdan kaçının.

Avokado

Avokado, aşırı kilolu veya obez olan kişilerde kötü (LDL) kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilecek iyi bir tekli doymamış yağ kaynağıdır. Tekli doymamış yağlar ayrıca iyi (HDL) kolesterol seviyelerini yükseltmeye yardımcı olur. Avokado ayrıca kolesterol düşürücü özelliklere sahip bitki sterolleri de içerir. Ayrıca, genel sağlığınız için iyi olan protein, lif, B kompleks vitaminleri, K vitamini ve çeşitli mineraller açısından zengindir.

 

  • Her gün bir avokado yiyin. Salata ve sandviçlere avokado dilimleri ekleyebilir veya bir garnitür olarak yiyebilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak, yüksek kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilecek başka bir süper besindir. Ayrıca kan basıncını düşürür ve kalp hastalığına karşı korur. Ulusal Entegratif Tıp Enstitüsü’nden yapılan bir basın açıklamasına göre, sarımsak ekstresi birçok insan için tansiyon ve kolesterol düşürücü ilaçlar için güvenli ve etkili bir alternatiftir.

 

  • Her gün aç karnına 2 ila 3 diş sarımsak yiyin.
  • Salata soslarında taze sarımsak kullanın ve birçok yemek ve çorbaya ekleyebilirsiniz.
  • Doğru dozaj için doktorunuza danıştıktan sonra sarımsak takviyeleri alabilirsiniz.

 

Bitter Çikolata

Kötü kolesterolü etkili bir şekilde azaltabilir ve kandaki iyi kolesterol düzeyini artırabilir. Amerikan Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir 2013 araştırmasına göre, bitter çikolatanın içindeki teobromin, esas olarak iyi (HDL) kolesterol artırma etkisinden sorumludur. Bitter çikolatada bulunan yüksek seviyeli antioksidanlar ve flavonoidler, kan trombositlerinin birbirine yapışmasını ve arterlerin tıkanmasını önler. Bu da kalp krizi veya felç riskini azaltır.

 

  • Düzenli olarak en az % 60 kakao içeren 1 veya 2 küçük parça bitter çikolata yiyebilirsiniz.