Kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp durması birbirinden nasıl farklıdır?

  • KARDİYOLOJİ
  • Kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp durması birbirinden nasıl farklıdır? için yorumlar kapalı
  • 1.375 kez görüntülendi

Kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp durması birbirinden nasıl farklıdır?

Kalbiniz, vücudunuzun merkezinde bulunan ve kan damarlarından kan pompalayan en önemli kaslı organdır. Aynı zamanda dolaşım sisteminin en önemli kısmıdır.Damarlardan saf kan alan ve ardından arıtılmış kanı damarlardan gönderen dört haznesi vardır. Kan dolaşımını düzgün yapmadan, vücut kısımlarınız düzgün çalışamaz. Kötü alışkanlıklar veya yaşlılık nedeniyle kalbiniz zayıflaştığında, kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp durması gibi bazı ciddi tıbbi durumları doğurabilir. Çoğu insan, tüm bu koşulların birbirinin eş anlamlısı olduğu ve birbirinin yerine kullanılabileceği yanılsaması içindedir. Gerçek şeylerin bilgisi olmadan çok fazla kafa karışıklığına neden olabilir. Bu tıbbi acil durumların doğru şekilde anlaşılması, hayatınızı kurtarmanıza yardımcı olabilir, böylece her bir hastaneyi işletebilir ve kendinizi ameliyat ettirebilirsiniz.

Kalp krizi, kalp yetmezliği ve kalp durması, ilerleme açısından birbiriyle bağlantılı farklı kalp durumlarıdır. Kalp yetmezliği gibi kalp krizine ve sonra kalp durmasına yol açabilir.

Kalp krizi :

Tıbbi açıdan, kalp krizi, tıkalı bir arter, oksijen bakımından zengin kanın kalbin bir bölümüne ulaşmasını önlediğinde gerçekleşir. Eğer o arter hemen açılmazsa, o zaman kan kaynağı kaybından kaynaklanan kalp kası bölümünün ölümüdür.

Kanın pıhtılaşması bu atardamar blokajının arkasındaki çok büyük bir nedendir. Bir kişi kalp krizi sırasında ciddi göğüs ağrısı ve kalp kası dokusunun elektriksel dengesizliği yaşayacak. Bir araştırma, bir erkeğin 45 yaşın üzerinde ve bir kadının 55 yaşın üzerinde olması durumunda kalp krizi riskinin arttığı sonucuna varmıştır.

Kalp krizi belirtileri ani ve acı vericidir; Ayrıca kadın ve erkeklerde belirtiler farklıdır. Kalp krizi semptomları arasında öksürük, bulantı, göğüs ağrısı ve ani nefes darlığı vardır. Sigaraya ve diyabetin, özellikle yaşa bağlı kalp krizi söz konusu olduğunda en büyük etken olduğu söylenir.

Kalp krizi geçiriyorsanız hemen bir doktora başvurun veya hastaneye gidin. Kalp krizi sırasında her saniye önemlidir. Bir kalp krizi çoğu zaman kalp durması ile karışır, ancak bunlar çok farklıdır. Önleme önlemleri sigara içmek, sağlıklı beslenme, egzersiz, iyi uyku ve düşük kolesterol ve kan basıncını güvenli bir seviyede tutmak değildir.

Kalp DURMASI :

Kalp durması kalbin ani disfonksiyonudur ve kalp rahatsızlığı tanısı almış ya da tanımamış herkesi etkileyebilir. Kalp arızalanır ve beklenmedik şekilde aniden durur. Çok ölümcüldür ve kalp krizinden veya kalp yetmezliğinden daha fazla yaşam alır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 350.000 kişi hastane ortamı önünde kalp durması nedeniyle hayatını kaybetti.

Kalp durmasında gerçekleşen şey, kalbin elektrik sisteminin tehlikeye girmesidir, bu da sonunda çarpmasını engeller.

Tıp dilinde kalp durması kalbin pompalama sistemi tutuklandığı zaman bir durum olarak tanımlanmaktadır. Kalbinizin elektrik sistemi, kalp atışınızın hızını ve ritmini kontrol eder. Usulsüzlük gelirse kalp durmasına yol açabilir.

Bir kalp durmasının belirtileri ani çöküş, nabız yok, nefes almıyor ve bilinç kaybı. Tutuklanmadan önceki diğer semptomlar göğüs tıkanıklığı, nefes darlığı ve halsizliktir.

Bu tür belirtiler hissediyorsanız, doktorunuzla temas halinde olmak çok iyi bir fikirdir. CPR ve taşınabilir bir defibrilatör bilgisi de bazı hayatları kurtarabilir. Bu arada, bildiğiniz gibi önleme tedaviden daha iyidir.

Sigara içmek, yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, diyabet ve hareketsiz yaşam tarzı kalp durması riskini artırabilir. Düzenli check-up’lar kalp hastalığı açısından taranmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı kalp durması riskini azaltacaktır.

Kalp Yetersizliği (Konjestif Kalp Yetersizliği):

Kalp yetmezliği, kalbinizin vücudun diğer bölgelerine kan pompalamamasıdır.

Konjestif kalp yetmezliği olarak da bilinir.

Kalbinizin küçülmüş arter ve zayıf kalp kasları nedeniyle kan pompalayamaması bu tür kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Her yaştan insanı etkileyebilir. Hayatı tehdit edici bir kalp problemini önlemek için bu tıbbi durumu tedavi etmeniz gerekir.

Semptomlar kalp krizi ve kalp durması ile aynı olup, bazı bacaklarda ve karnınızda şişlik vardır.

Konjestif kalp yetmezliğinin arkasındaki ana neden, kalp çok sert hale geldiğinde ve kalbinizin ana pompalama odası kalp atışları arasında doğru şekilde dolmayabilir. Durum onarılamayacak kadar düştüğünde, kalbiniz artık vücudunuzda etkili bir şekilde kan pompalayamaz. Kalbin sertliği yüksek tansiyonun bir sonucu olabilir. Genellikle soldan itibaren bir kalp yetmezliği başlar ve daha sonra ana pompalama sisteminin kesintisinden sonra sona erer.

Genellikle böbrek hasarı, kalp kapağı sorunları, kalp ritmi sorunları ve karaciğer hasarı gibi kalp yetmezliğinin ardından ortaya çıkan spesifik komplikasyonlar vardır. Konjestif kalp yetmezliğinin önlenmesi ayrıca kalp krizi ve kalp durması ile aynı önleme önlemlerini içerir.

Ailenizde birinin kalp krizi geçirmiş bir öyküsü varsa, nasıl CPR yapılacağını bilmek zarar vermez. Bazen böyle bir kalp rahatsızlığı olan insanlar; aniden nefes almayı keser, o zaman CPR hayatlarını kurtarabilir. Bu önemli tıbbi durumları önlemenin anahtarı risk faktörlerini azaltmaktır. Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yaparak ve düzenli kontroller yaparak bu kalp hastalıkları için birçok risk faktörünü kontrol edebilir ya da ortadan kaldırabilirsiniz. Kalp rahatsızlığınızla doğmanız sizin suçunuz değil, ancak sağlıklı bir hayat sürerek bu kronik koşulları kontrol altında tutabilirsiniz.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.