İshal Olmak Zayıflatırmı, İshal Oldum Zayıflarmıyım?

  • Genel Sağlık
  • İshal Olmak Zayıflatırmı, İshal Oldum Zayıflarmıyım? için yorumlar kapalı
  • 1.018 kez görüntülendi

İshal hepimizin her an yaşayabildiği sağlık sorunlarındandır. İshal zayıflatırmı, kilo verdirir mi? makalemizde ishalin zayıflama üzerine etkilerinden bahsettik. Kronik ishal 4 haftadan fazla süreyle sıvı veya yarı katı dışkılama hareketleri görülmesi şeklinde tanımlanır ve ishal pek çok nedenden kaynaklanabilir. Hızlı kilo kaybetmeniz gıdaların düzgün şekilde emilmeden sindirim sisteminden atılması anlamına gelir. İshal ve bunun neticesinde meydana gelen kilo kaybının; iltihaplı hastalıklar, ilaçların yan etkileri, enfeksiyon ya da gluten gibi bazı gıdalara karşı hassasiyet gibi belli nedenleri vardır. Sorunu ve uygun tedaviyi belirlemek için doktorunuza danışın.

Stres veya İltihaplı bağırsak hastalığı

Aşırı stres bazı insanlarda kronik ishal ve dolayısıyla zayıflamaya neden olabilir. Bundan sadece stresi suçlamak normal sindirim ve emilim sitemini etkileyen diğer sorunları görmezden gelmenize yol açabilir. Crohn hastalığı(ülseratif kolit)da ishal ve zayıflamanın bir nedeni olabilir. Bu hastalık İnce bağırsakta apse ve ülser şeklinde görülür karın ağrısı, kanlı ishal, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybına yol açabilir. Ülseratif kolit genellikle bağırsakta ani tuvalete çıkma isteği, dışkıda mukus ya da kan ve abdominal rahatsızlık şeklinde başlar. Ayrıca şiddetli ağrı, sulu veya kanlı ishal, ateş, halsizlik ve kilo kaybına da sebebiyet verebilir.

Kötü emilim veya sindirim bozukluğu

İshalle birlikte görülen kilo kaybı bazen gıdaların emiliminde ve sindirimindeki sorunlardan meydana gelebilir. Pankreas yeterince sindirim enzimi üretmiyorsa, yağlar bağırsaklardan geçer ve sulu ya da yağlı görünümlü dışkıya neden olur, kilo kaybı, beslenme bozukluğu ve kötü kokan gaz gibi durumlar görülür. Kötü emilim(malabsorpsiyon) kronik ishal ve kilo kaybına yol açabilir. Bazen malabsorpsiyon çölyak hastalığı gibi ince bağırsağın emici yüzey astarına  zarar gelmesinden  kaynaklanmaktadır. Zayıflama ameliyatları ve enfeksiyonlar malabsorpsiyona neden olabilir. Bu durumda bazı insanlarda yorgunluk ve kansızlık da görülebilir.

Gıdalar ve İlaçlar

Bazı gıdalar ve ilaçlar ishale ve kilo vermeye neden olabilir. Kabızlık veya kilo kaybı için çok laksatif almak ishale neden olabilir. Yüksek tansiyon, mide ekşimesi, gut, hazımsızlık, düzensiz kalp atışları veya ağrı için alınan ilaçlar da yan etki olarak ishale neden olabilir.

Antibiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilere zarar vererek zararlı olanların baskın çıkmasına neden olabilir ve buna bağlı da ishal görülür.

Diğer Nedenler

Giardiyaz; protozoanın neden olduğu bir hastalıktır. Kontamine olan gıda ya da su tüketildikten sonra 2 hafta içinde sulu ishal şeklinde başlar. Bazı insanlarda bu durum kronikleşerek kötü kokulu dışkı, kilo kaybı ve şişkinliğe de neden olabilir.

Uyarı

Eğer kronik ishal ve kilo kaybınız varsa hemen doktora başvurun. Ateşiniz 38in üzerine çıktıysa, dışkıya beraber kan geliyorsa, susuzluk, yorgunluk, baş dönmesi ve yetersiz idrara çıkma gibi dehidrasyon belirtileriniz varsa hemen doktorunuzu arayın.

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori, 1 Saat Yürürsem Ayda Kaç Kilo Veririm? Tıklayınız

Terlemek Zayıflatırmı, Terleyerek Kilo Verebilir miyim? Tıklayınız

Glifor Hapı Zayıflatırmı, Glifor İle Zayıflama Mümkün mü?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.