Cilt hastalıklarından birisi olan egzama, çeşitli kaşıntılı deri hastalıklarını kapsayan genel bir addır. Egzamanın en yaygın türleri; atopik egzama, kontakt dermatit, seboreik egzama ve çocuk bezi egzamasıdır. Kronik, yani çok uzun süre devam eden veya akut olarak seyredebilen egzama, pek çok kişide yazları iyileşmeye başlarken kışları da yeniden kötüleşir. Kronik egzama, daha çok kaşıntılı kızarıklık ile kendini göstermektedir. Bu egzamada sürekli kaşınma sonucunda genellikle ciltte çatlaklar ve deri kalınlaşması meydana gelişir.

Akut egzama ise kırmızı, şişkin ve kaşıntılı bir cilt ve genellikle sıvı dolu kabarcıklarla ortaya çıkmaktadır. Egzamalı kişilerin cildi, enfeksiyonlara karşı zayıf bir savunmaya sahiptir ve enfeksiyon oluşması durumunda egzama sorunu kolayca daha kötü bir hal alabilir.

Egzama için uygulanan tedavilerde temel amaç; egzamayı tamamen ortadan kaldırmaktan çok, egzama kaynaklı kuru cilt, kaşıntı ve enfeksiyon gibi semptomları hafifletebilmektir. Bu bağlamda egzama tedavisi egzamanın iniş çıkışlarını, dalgalanmalarını takip etmelidir. Egzamanın semptomlarının arttığı dönemlerde tedaviler de daha yoğun şekilde uygulanmalıdır. Egzamanın kötüleştiği bu dönemlerde normalden daha hızlı ve etkili bir tedavi uygulanması hastalığın ilerleyişini de önleyecektir.

Egzamada kuru cilt tedavisi

Egzama sorununda cilt kurur ve pütür pütür dökülür. Cildi daha yumuşak, pürüzsüz ve dayanıklı bir hale getirebilmek için uygulamalar yapmak gerekir. Bunun için yağlı nemlendiricili kremler kullanmak en doğrusudur. Egzamalı cilt ne kadar çok kuruyorsa, kullanılan kremler o kadar çok yağlı olmalıdır. Bunun yanında nemlendirme etkisinin artması için yulaf ekstresi içeren kremler veya cildin kendi nemini içinde tutabilmesini sağlayan karbamid (üre) kullanılabilir. Bu kremler biraz yanma hissi verebilir, ancak tamamen tehlikesizdir, güvenlidir. Egzama tedavisinde nemlendirici krem seçimi kesinlikle doktorun önerisi dahilinde yapılmalıdır. Herkesin cildi kendine has özellikler barındırdığı için birinin egzama sorununa iyi gelen krem, bir diğeri için yeterli olmayabilir. Bu konuda en doğrusu doktorun önerisi olacaktır.

Genellikle pahalı olanın daha etkili olduğu düşünülse de egzama tedavisinde bu hiç de geçerli değildir. Zira pahalı kremlerin en iyi etkiyi göstermesi gerekmiyor. Egzama tedavisinde özellikle parfüm içermeyen ürünler kullanmak çok daha faydalı olacaktır. Nemlendirici kremleri sabah, akşam günde iki kez uygulamak semptomları azaltmak için yeterli olabilir. Ancak egzamanın ileri aşamalarında cilt kaşıntılı, çok kuru olabildiği için daha sık uygulamak gerekebilir.

Egzama sorununda el, yüz yıkarken ve duş alırken sabun ve şampuan gibi kimyasal içerikli temizlik ürünleri kullanımı tavsiye edilmektedir. Cilt kuruluğu durumunda haftada ortalama 3 kez sıvı yağ ile banyo yapmak, küveti ılık su ile doldurup içine bitkisel yağlardan katıp içinde bir yarım saat kadar uzanıp beklemek iyi gelir. Ancak suyun kesinlikle çok fazla sıcak olmaması, ılık olması gerekir. Duş alırken de sabun değil de, besleyici doğal yağ içeren duş jeli veya nemlendirici krem kullanılması faydalı olur. Fakat ciltte enfeksiyon varsa ya da çocuğun, egzamalı kişinin ateşi varsa sıvı yağ banyosu kesinlikle önerilmez.

Islak bandaj egzamayı hafifletebilir!

Egzama ciltte aşırı şiddetli kaşıntı, kuruluk yaratmaktadır. Bunu önlemek adına egzamalı alana ıslak bandaj uygulamak önerilir. Özellikle de geceleri nöbetler şeklinde ortaya çıkan kaşıntı için ıslak bandaj iyi gelebilir. Kuruyan, kaşınan cildi yatıştırmak için cilde nemlendirici ve bitkisel yağlar sürmek tavsiye edilir. Bu cildi yağlama işleminden önce bir süreliğine ıslak bandaj uygulamak gerekir. Ancak bunun için hazırlanmış olan ıslak bandajlar kullanılmalıdır. Aksi halde normal pansuman bezleri nemi koruyamayacağı için ciltte yumuşatıcı etki yaratmaz.

Egzamada kırmızı, kızgın cilde kortizon krem iyi gelir!

Egzama sebebiyle hissedilen kaşıntı, bir zaman sonra ciltte kıpkırmızı bir görüntü oluşur. Bunlar genellikle egzama lekeleri şeklinde adlandırılır. Egzamadan kaynaklı bu kızarıklıklar için kortizon kremi kullanılması doğru olur. Kortizon içeren egzama kremlerinin pek çoğu mantar ve bakterilere karşı antimikrobiyal maddeler içermektedir. Bu kremlerin daha hafif egzama gruplarında kullanılanları günde 1-2 kez sürülerek kullanılır. Egzama tedavisinde krem kullanmak için öncelikle egzamanın derecesi doktor tarafından belirlenmeli, ardından hangi kremin ne sıklıkta kullanılacağı konusunda doktorun önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. Zira ileri egzama vakalarında hafif kortizon kremleri, çok hafif egzama hastalarında yüksek kortizonlu krem kullanmak bazı sorunlara sebep olabilir. Özellikle de çok hafif kortizon kremi kullananlarda egzama üzerinde kontrol eksikliği riski bulunur ve egzama nöbetler daha sık yaşanır.

Egzamanın çocuklarda versiyonunda durumun ciddileşmesi durumunda 1. grup değil de, grup 2 veya 3 kortizonlu kremler ile tedaviye başlanması gerekiyor. Bu bağlamda öncelikle kaşıntı sorunu kontrol alınır ve sonrasında nadir olarak, her 2 – 3 günde bir yağlama yapılabilir. Tedavinin ilerlediği, biraz iyileşme kaydedildiği durumda daha hafif bir kremle uygulama yapılabilir, sonrasında ise tedavi her 2 – 3 günde bir yapılır. Cilt iyileştiğinde ise, yağlamaya haftada 1-2 kez olmak üzere en az 3 hafta uygulanır. Tedaviden mümkün olan en iyi sonucu alıncaya kadar tedaviye devam edilir.

Egzama tedavisinde sabah ve akşam, ayrıca duş ya da banyo sonrasında, cildin sağlam olduğu dönemlerde bile, bol nemlendirici krem uygulanması tavsiye edilir. Doktorun tavsiye ettiği üzere genellikle kortizon kremini günde 1-2 kez aktif tahriş üzerine, iyice içine çekmesi için iyice uygulanır. Uygulamanın ardından yaklaşık 10 dakika kadar tüm kuru cilde nemlendirici krem sürülmelidir. Burada önemli olan cildin ihtiyacı, genel durumudur. Cilt gereksinim duyuyorsa gün içinde bir kez daha yeniden nemlendirici krem sürülür. Egzama tedavisinde doktorun tavsiye ettiği doğru kortizon kremi,  uygun zaman aralığı ile doğru yerde doğru kullanılırsa gayet güvenlidir ve olumlu sonuçlar verir. Kortizon kremi kullanımı ile kaşıntı kontrol altına alındıktan sonra kortizon kremi kullanmadan cilde mola verdirmek, sadece yağlama yapmak doğru olur. Zira gereksiz ve fazladan kortizon kremi kullanmak da ciltte bazı yan etkilere sebep olabilir.

Enfeksiyonlu egzama tedavisi

Egzama hafif seyrediyorsa yağ ve nemlendirici kremler sürmek, kortizonlu kremler uygulamak çok faydalı olur ve egzamayı hafifletir. Ancak egzamalı bölge her zamankinden daha kırmızı ve kızarmış durumda ise daha tehlikelidir. Kızarık bir egzama görüntüsü enfeksiyona işaret olabilir. Enfekte olmuş egzamalar çoğu zaman bir sıvı akıtabilir ve bir süre sonunda üzerinde kabuklar oluşur. Egzamada enfeksiyon oluşmasının sebebi bu bölgeye bakteriler veya virüslerin gelmiş olmasıdır. Bu durumda tedavinin başarılı olması için, egzamanın yanı sıra enfeksiyonun da tedavi edilmesi gerekiyor.

Enfekte olmuş egzamada potasyum permanganat 3 % banyosu sıvı akıtan tahrişi kurutma ve o bölgedeki bakterileri öldürme etkisine sahiptir. Bunun için tam bir küvet banyosu veya eller ve ayaklar için bölgesel banyo yapılabilir.

Egzamalı bölgenin enfekte olup olmadığı hakkında herhangi bir şüphe olması durumunda öncelikle doktordan bilgi alınmalı ve ardından böyle bir banyo yapılmalıdır. Bu banyo cildin rengini kahverengiye dönüştürür ve bu boya elbiseye de bulaşabilir. Bu uygulamada küvetin renginin değişip ekstra uğraş gerekmemesi için küveti plastik ile kaplamak önerilir. Bununla birlikte potasyum, tırnakların rengini de değiştirebileceğinden uygulama öncesinde tırnakları vazelinle yağlamak ya da oje ile boyamak önerilir.

Enfekte olmuş egzama tedavisinde bakteri engelleyici, öldürücü kremler etkili olabilir. Çoğu zaman egzama döküntüsü sakinleştiği zaman ya da akıntılı egzama oluştuğunda bu bakteri önleyici kremler kullanılabilir.

Egzama çok şiddetli seyrettiği durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Genelde öncelikle kortizonlu kremler, ardından da iyileşmemesi durumunda antibiyotik kullanımı uygun olur. Ancak her durumda her hangi bir krem veya ilaç kullanımı için doktorun reçete etmesi gerekir.

Egzamada ileri tedavi yöntemleri

Uzun süreli ve şiddetli egzama vakalarında tıbbi ışık tedavisi (UVA + UVB) uygulanmakta ve faydalı sonuçlar alınabilmektedir. Tıbbi ışık tedavisi her egzamada kullanılmaz, bazılarında muhtemelen terlemeden kaynaklı olarak tahriş olur, durum dada da kötü olabilir. Bununla birlikte tıbbi ışık tedavisi diğer egzama tedavi yöntemlerine göre çok daha fazla zaman ve maddi imkan gerektirmektedir. Ayrıca bazı yan etkileri de olabildiği için tıbbi ışık tedavisi okul çağındaki çocuklara nadiren uygulanmaktadır. Bu tedavinin yan etkileri de göz önünde bulundurularak sadece dermatologlar tarafından uygulandığının da altını çizmekte fayda var.

Egzama ve beslenme

Egzamalı çocuklarda ve yetişkinlerde bazı gıda türlerini bırakmak sadece o gıda türüne karşı bir direnç olduğunda, vücut o gıdayı tolere edemediğinde tavsiye edilir. Bunun dışında egzama ve her hangi bir gıda grubunun ilişkisi bulunmamaktadır. Bu sebeple de bazı testler yapılmadan ve doktora danışmadan çocuklara ya da egzamalı yetişkinlere belli bir diyet uygulanmamalıdır.

Uygulanan bazı testler sonucunda doktor önerisiyle özel bir beslenme programı uygulanabilir. Zira bazı egzamalı kişiler için bazı gıda türleri egzamayı ağırlaştırabiliyor. Bu gibi bir durumda gıdaya karşı aşırı bir hassasiyet reaksiyonu gelişir ve nadiren de alerji olur. Ancak gıdanın tüketiminde egzama ne kadar etkilenir ve gıdanın tüketilen miktarının ne olacağı sorunsalı bireysel özelliklere göre değişir. Genel olarak bakıldığında egzama aktif bir aşamadayken bazı gıda türleri ciltte tahriş yaratır. Örneğin domates, ketçap, salça, çilek, narenciye ve bazı koruyucu maddeler içeren gıdalar ve meşrubat, şeker, reçel, gazoz gibi besin maddeleri egzamada tolere edilmeyenlerdendir.

Egzama ve kıyafet seçimi

Egzama bir cilt sorunu olduğu için cildi tahriş edecek tüm kıyafetlerden kaçınmak gerekiyor. Bu bağlamda kaba yün ve sentetik maddelerden yapılan kıyafetlerin ciltte tahriş yaratması muhtemeldir. Bu tür maddelerden yapılan kıyafetin cilde doğrudan temas etmesi sorun yaratır. Egzama varlığında yumuşak tüylü kumaş ve ince lifli yüksek kaliteli yünlü kıyafetler genellikle tolere edilebilir ve tercih edilmelidir. Egzamada pamuklu kıyafetler de çoğu tarafından iyi tolere edilir. Bunun için beyaz ya da ağartılmamış, kaliteli temizleyicilerle iyi
yıkanmış kıyafetler giyilmelidir. Egzamalı bölgelerde kullanılan kıyafetlerin de vücudu sıkmayan salaş olanlardan seçilmesi iyi olur.

Egzamalı ciltte, kalitesiz boyalarla üretilmiş renkli giyecekler, sağlıksız boyalar ve kimyasallar içeren kıyafetler alerjik sorunlar yaratabiliyor. Bu bakımdan giysilerin pamuklu, kaliteli boyanmış olanlardan seçilmesi önemlidir. Özellikle de mağazadan yeni alınan giysiler yıkanmadan giyilmemelidir.

Egzamalı ciltte, tüm yapay maddeler, doğal olmayan ürünler sorun yaratabildiği için kıyafetleri yıkarken de parfüm içermeyen deterjanlar ve yumuşatıcılar kullanılmalıdır. Özellikle de kıyafet yıkamada deterjan miktarını önemli ölçüde azaltmak gerekiyor. Bu bağlamda yıkanan kıyafetleri standart durulamaya ek olarak bir de ilave durulama işlemine tabi tutmak önerilir. Bu sayede yıkama esnasında kıyafete bulaşan kimyasalların tamamından kurtulmak mümkün olabilir.

Egzamalı ciltte kıyafetlerin kurtulduktan sonra ütülenmesi de daha yumuşak olmalarını ve kimyasal kalıntılarını yok etmeyi sağlayacağı için tercih edilmelidir. Bu bağlamda kıyafetlerin açık havada değil de kurutma makinasında kurutulması da faydalı olur.

Bazı kıyafetlerin iç taraflarında çok sert dikişler bulunmakta ve bunlar egzamalı ciltte tahrişe sebep olmaktadır. Bu tahrişi önlemek için de dikişsiz ya da az dikişli kıyafetler giyilmeli, özellikle geceleri dikişler dışa gelecek şekilde ters giymeye özen gösterilmelidir.

Egzamalı ciltte aşırı kaşıntı ve tahrişi önlemek adına sert yünlü değil, pamuklu yumuşak eldivenler kullanılmalı, özellikle tırnaklar kısa tutulmalıdır.

Egzamanın etkilerini hafifletmek ve daha ileri bir reaksiyonu önlemek adına çok fazla terleten kıyafetlerden, sıcak ortamlardan uzak durmak gerekir. Dar, sıkı, vücudu saran ve terleten kıyafetler yerine, bol, salaş, seyrek dokulu kıyafetler tercih edilmelidir. Özellikle de ayakkabılar ayağı çok sıkan, rahatsız eden sert yapılılardan, yüksek topuklulardan değil de, deri ya da keten gibi doğal yumuşak ve ayağı rahatsız etmeyen alçak topuklulardan seçilmelidir.

Egzamalı kişinin yatak odası

Egzamalı cilt genelde kızarık ve kaşıntılıdır. Bu bakımdan özellikle yattığı, uyduğu oda ılık, hatta serin ve ferah olmalıdır. Isının yüksek olduğu ortamlarda uzun saatler geçirmek kaşıntılı cildi daha da kötüleştirir. Egzamalı kişilerin yatak odası için tavsiye edilen sıcaklık genellikle 18 °C’nin altındadır. Bununla birlikte uyku halinde odanın nem oranı da 40 RF’nin altında olmalıdır. Özellikle de atopik egzamalı çocuklar, ebeveynleriyle aynı yatakta yatmamalılar. Çünkü aynı yatakta olunca ortam normalden daha sıcak olabileceği için rahatsız edebilir, terlemeye sebep olabilir. Bu bağlamda çocukların kendi yataklarında uyumaları önerilir. Ayrıca yatakta saf pamuktan yapılmış çarşaflar ve yastıklar kullanılmalı, yastık ve çarşaflar haftada bir değiştirilmelidir. Bununla birlikte egzamalı kişilerin uyudukları ortam gün içinde iyice havalandırılmalıdır.

Alerjiye bağlı egzama durumunda nelere dikkat edilmeli?

Egzamalı kişilerde çoğunlukla alerjik reaksiyonlar da gözlenmektedir. Bu kişide böyle bir durumun henüz gözlenmemesi de alerji olmadığı anlamına gelmeyebilir. Bu bağlamda aileden her hangi bir kişide tüylü hayvanlara karşı alerji olduğu kanıtlanmışsa ya da egzamalı kişide tüylü hayvanlarla temas edildiğinde egzama şikayetlerinin arttığı gözlenmişse, evde hayvan beslenmesi, dışarıda da bu hayvanlarla temas edilmesi önerilmez. Aslında her hangi bir belirti olmasa bile egzamalı kişilerin evde ya da başka bir ortamda bir hayvanla birlikte bulunmaları uygun olmaz.

Tüm egzamalı kişiler için hijyen ekstra önemlidir. Ancak alerjiye bağlı egzama vakalarında temizlik ekstra önem taşımaktadır. Kirli, tozlu halılar ve koltuklar egzamanın şiddetlenmesi bağlamında büyük risk taşır. Evin temizliğinde merkezi elektrik süpürge, hepa ya da mikrofiltreli elektrik süpürge kullanılması, halıların sık sık dışarıda özel yıkanması önerilir. Evdeki küçük eşyalarda ya da oyuncaklarda toz birikimi olmaması için kapağı kapalı dolaplarda ya da raflarda saklanması daha doğru olur. Bu amaçla kapaklı oyuncak kutuları, açık kutular ve raflar yerine, kitaplık tarzı dolap ve raflar kullanılması uygun olur. Tüm bunların yanında alerjik egzamalı kişilerin kendileri zaten sigara kullanmalı, bir de bu kişiler sigara içilen kapalı ortamdan uzak durarak pasif içicilikten de kaçınmalıdır.

Egzamalı kişiler nasıl spor yapmalı?

Egzamalı kişilerin çok fazla terlememeleri önem taşımaktadır. Spor yapıldığında ise vücut ısısının artması ve terlemek kaçınılmaz, dolayısıyla da kaşıntı sorunu artar. Aynı bağlamda havuzda yüzme şeklinde bir spor aktivitesi de cildin doğal pH dengesini bozup cildi kurutabilir, havuzdaki klorlu su cildi tahriş edebilir ve kaçınılmaz son olarak kaşıntı artar. Tüm bunlardan yola çıkarak egzamalı kişilerin çok ağır sportif etkinliklerden kaçınmalar, spor öncesinde ve sonrasında cildin bolca nemlendirilmesi ve serinletici bir duş alarak cildin rahatlatılması önerilir.

Güneş ve tuzlu su egzamaya iyi gelir mi?

Egzamanın doğal yoldan tedavisinde ya da semptomların hafifletilmesinde güneş ve tuzlu suyun etkili olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan egzama olan kişilere tuzlu suda banyo yapmaları, tuzlu su dolu küvette 15 – 20 dakika kalmaları ve bol güneşli yerde kalmaları önerilir. Ancak egzamalı kişiler güneşe çıkmadan önce UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu özelliği yüksek güneş kremi kullanmalılar. Aksi halde egzamalı cildin direkt olarak güneş ışığına maruz kalması güneş yanığı riskini ve kaşıntıyı arttırmaktadır. Egzamalı kişiler sadece yazın değil kışın ve baharda güneşli günlerde de mutlaka güneşten koruyucu krem kullanmalılar. Bu bağlamda kullanılan güneş kremleri bol nemlendiricili, yağlı olmalıdır.

Egzamalı kişiler kışın nelere dikkat etmeli?

Kışın soğuk ve kuru hava elbette ki egzamalı ciltteki sorunları arttırmaktadır. Bu bağlamda kışın da cilt hem yağlanmalı hem de nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Özellikle de aşırı soğuklarda oluşan don yaraları için koruma sağlayacak kadar etkili bir krem henüz yok. Bu bakımdan özellikle de egzamalı çocuklar, kışın tahriş etmeyen ve kaşındırmayan çok sağlam kışlık giysilere korunmalıdır. Zira çok ağır soğuğun cilde teması çok ciddi sorunlara yol açıyor.

Yukarıda verilen detaylı bilgilerle birlikte egzamanın kaşıntılı ve rahatsızlık veren bir cilt hastalığı olduğu, ancak asla bulaşıcı bir hastalık olmadığının altını çizmekte fayda var. Yani egzamalı kişilerin başkalarıyla temas etmeleri her hangi bir soruna sebep olmaz. Genel olarak egzama stres, hava kirliliği, sigara ve alkol gibi etkenler dolayısıyla ciltte daha çabuk yaygınlaşmakta, cildi korumak ve sağlıklı yaşam koşullarına dikkat etmek durumunda ise hafiflemektedir. Ciddi bir cilt sorunu olan egzama; vücutta genital bölge de dahil olmak üzere, eller, ayaklar, kol, yüz gibi vücudun her yerinde çıkabiliyor. Egzama hem tıbbi tedavi hem de bitkisel kürler, uygulamalar sayesinde hafifletilebiliyor.

Egzamaya iyi gelen bitkisel tedaviler

  1. Papatya

Papatya sindirim hem de solunum hastalıkları için doğal bir tedavi sağlamakta, papatya çayı ile bazı hastalıkları hafifletmek mümkün olmaktadır. Söz konusu olan egzama gibi cilt sorunları olduğunda ise yine papatyanın iyileştirici etkisinden bahsetmek mümkündür. Bu bağlamda papatya içeren kremler, papatyanın demlenmesiyle elde edilen papatya çayı ya da papatya özleri içeren tüm ürünler egzamalı bölgeye uygulanabilir. Bunun için öncelikle doktora danışıp ardından semptomları hafifletmek için papatyadan faydalanmak önerilir. Zira papatya özleri içeren kremin egzama tedavisinde hidrokortizonlu kremler kadar etkili olduğunu gösteren araştırmalar var.

Papatyanın egzama tedavisinde çok etkili olduğu bilinen bir gerçekken, papatya alerjisinin de aslında sık karşılaşılan bir alerji türü olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan egzamalı kişiler öncelikle egzamasız bir bölgede papatya alerjisi olup olmadığının testini yapmalı, alerji olmuyorsa papatyadan yararlanmalıdır.

  1. Meyan kökü

Atopik egzama semptomlarını hafifletmek için kullanılan doğal tedavi ürünlerinden birisi de meyan köküdür. Egzamadan kaynaklanan kaşıntı, kızarıklık ve su toplaması sorununun kısa bir süre içinde hafiflemesi için meyan kökü içeren kremler ya da meyan kökü jelinin egzamalı bölgeye sürülmesi önerilir. Bunun için meyan kökü evde kaynatarak suyu cilde sürülebilir ya da bu bitkinin özlerini içeren kremler egzamalı bölgeye uygulanabilir.

  1. Aloe Vera

Doğanın her derde deva bitkilerinden birisi olan aloe vera neredeyse tüm cilt rahatsızlıkları için güvenle uygulanmakta ve başarılı sonuçlar vermektedir. Ciltte yara ve yanıkların, güneşten ya da hamilelikten kaynaklı cilt lekelerinin, enfeksiyonların tedavisinde en doğal ve etkili bitkilerin başında aloe vera geliyor. Aloe vera bitkisinin içindeki jel, cilt sorunu olan bölgeye ince bir kat halinde sürülür ve bekletilir. Bu sayede hem cilt sorunlardan kurtulur hem de ekstra olarak beslenmiş olur. Özellikle de aloe veranın içindeki bağışıklık sistemini güçlendiren etken maddeler, egzamadan kaynaklı tahrişleri ve kızarıklıkları da onarmaktadır. Bunun için egzamalı bölge yıkanır ve kurulanır ardından aloe vera bitkisinin içindeki jel yumuşak bir şekilde cilde sürülür. Bunun için balkonda küçük bir saksıda aloe vera bitkisi yetiştirip her gün doğal bir şekilde kullanmak, eczanelerde satılan aloe vera jelleri ve kremlerini kullanmak mümkündür. Ayrıca aloe vera içeren duş jelleriyle de duş almak egzamalı cilde iyi gelir.

  1. Lavanta

Lavanta hem saç hem de cilt sorunlarının doğal tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Lavanta yağı ve lavanta çiçeklerinin demlenmesiyle elde edilen lavanta suyu cilt sağlığını korumaya yardımcıdır. Zira lavantanın antiseptik, antibakteriyel ve yumuşatıcı özellikleri vardır. Bu bakımdan egzamanın ciltteki olumsuz etkilerini hafifletmek için sorunlu cilt bölgesine lavanta çayı, lavanta özü içeren kremler sürülebilir. Bir de lavanta içeren duş jelleriyle duş almak cilde iyi gelir.

  1. Sarı Kantaron

Sarı kantaron bitkisi ciltteki ve vücuttaki enfeksiyonel,  iltihaplı durumların tedavisinde çok uzun yıllardır kullanılmakta, bu bitkinin nemlendirici özelliği de bilinmektedir. Egzama tedavisinde de sarı kantarondan faydalanmak için bu bitki demlenerek suyu cilde sürülebilir ya da sarı kantaron çiçeği kremleri uygulanabilir. Bu sayede cilt nemlenir ve kızarıklıklar, kaşıntılar hafifler.

  1. Beyaz dut

Egzama tedavisinde beyaz dutun tedavi edici etkisi bilinmektedir. Bunun için beyaz dut ezilerek direkt olarak egzamalı bölgeye uygulanabileceği gibi, yine ezilmiş beyaz duta yumurtanın sarısı katılarak da cilde uygulamak mümkündür. Cilde uygulandıktan sonra 15 – 20 dakika bekleyip ardından ılık su ile cildi yıkamak önerilir. Her gün bir kez bu uygulamanın yapılması ciltte egzama semptomlarını azaltmaktadır.

  1. Adaçayı

Egzama ve diğer pek çok cilt sorunun doğal tedavisinde kullanılan adaçayı, cilt sağlığını koruyan bir bitkidir. Egzamalı cilt için de 1 tutam adaçayı 1bardak sütün içinde kaynatılır ve süzülür. Elde edilen karışım egzamalı bölgeye sürülür. Bu uygulama günde 1 kez yapılarak egzama yaralarının yavaş yavaş hafiflediği gözlenir.

  1. Süpürge Otu

Süt ve zeytinyağı cilt sağlığını koruyan doğal ürünlerdir. Bir de buna süpürge otunun cildi nemlendirici ve tahrişi önleyici etkisi eklenince çok etkili bir egzama ilacı ortaya çıkıyor. Bunun için 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı zeytinyağı ve bir miktar süpürge otu küçük bir tencerede ya da çaydanlıkta kaynatılır. Ardından demlenip soğuması için 10 – 15 dakika beklenir. Yeterince soğuduğunda süzülerek elde edilen karışım egzamalı bölgeye sürülür.

  1. Kına

Çok eski çağlardan beri köylerde, kırsal kesimlerde cilt sorunlarını hafifletmek için kına kullanılmaktadır. Egzama için de küçük bir kaba 2 yemek kaşığı kına ve 1 yemek kaşığı tuzsuz  tereyağı konur ve iyice karıştırılır. Egzamalı bölgeye sürülüp 15 – 20 dakika bekledikten sonra yıkanır. Haftada iki kez uygulanması önerilen bu karışım egzama tedavisinde çok etkilidir.

Önemli uyarılar

  • Egzama önemli bir cilt sorunudur ve kesinlikle doktordan tıbbi bir yardım almak gerekir.
  • Doktorun önerdiği ilaç tedavisinin beraberinde yine doktora danışarak bitkisel tedaviler de uygulanabilir.
  • Yukarıda sayılan bitkilerden bazıları ciltte alerjik sorunlar yaratabilir. Bu sebeple öncelikle egzamalı olmayan ciltte bir alerji testi yapmak önerilir.