Diyabet Belirtileri, Nedenleri, Diyet ve Önleme

  • Genel Sağlık
  • Diyabet Belirtileri, Nedenleri, Diyet ve Önleme için yorumlar kapalı
  • 981 kez görüntülendi

Diyabet Belirtileri, Nedenleri, Diyet ve Önleme

Şeker hastalığı, vücut şeker seviyenizin yükseldiği bir sağlık durumudur, çünkü glikozu enerjiye dönüştüren ve hücrelerinize gönderen hormon düzgün çalışmaz. Bu hormon insülin olarak adlandırılır ve pankreastan salınır. Diyabet, esas olarak vücudunuzun yeterince insülin yapmadığı ve kanında şeker bırakan tip 1 diyabetlerden oluşur. Tip 2 diyabet, hücrelerin üretilen insülini kullanmama direncini bariz sebepler olmadan içerir. Sadece hamile kadınlarda görülen başka bir diyabet türü vardır ve çoğu durumda doğumdan sonra şeker seviyeleri normale döner.

Diyabetin Nedenleri Nedir?

Tip 1 diyabette bağışıklık sisteminiz vücudunuzdaki enfeksiyonlarla savaşmak için sisteminize saldırır ve yok eder. Bilim adamları, tip 1 diyabetin arkasındaki ana nedenin hastalığı tetikleyebilecek virüsler gibi genetik ve çevresel faktörler olduğunu düşünüyorlar. Gıdalardan elde edilen kimyasal toksinler, otoimmün reaksiyona neden olan tanımlanamayan bileşen de tip 1 diyabet nedeni olabilir.

Tip 2 diyabette sağlıksız yaşam tarzı, faktörler ve genetik modülasyon içeren bazı baskın nedenler vardır.

  • Obezite:

Eğer obezseniz ve vücut ağırlığınızı korumazsanız, muhtemelen tip 2 diyabetten etkileneceksiniz. Ekstra ağırlık, özellikle yağ göbeğinizin yakınındaysa insülin direncine neden olur.

  • İnsülin direnci :

Tip 2 diyabetin arkasındaki en önemli neden. Bu, hücrelerinizin düzgün bir şekilde insülin kullanmadığı durum olarak tanımlanır. Sonuç olarak kanınızdaki şekeri parçalamak için harici insülin enjekte edilir.

  • Genetik modülasyon:

Diyabetli aile geçmişiniz, kaçınamayacağınız bir başka nedendir. Hastalık, Afrika kökenli Amerikalılar, Alaska yerlileri, Amerika yerlileri, Asya kökenli Amerikalılar, Latinler, Yerli Hawaililer ve Pasifik Adalıları gibi ırk gruplarından ailelerde kaçma eğilimindedir. Bu ailelerden gelen herkes aynı kaderden muzdarip değil, sağlıklı bir yaşam sürdürmeyenler.

Diyabet Belirtileri:

Diyabet semptomları genellikle susuzluk ve idrara çıkma, artan açlık, yorgunluk, bulanık görme, uyuşma, iyileşmeyen yaralar ve açıklanamayan kilo kaybını içerir.

Tip 1 diyabetin semptomları bir hafta içinde anında görünmeye başlayabilirken, tip 2 diyabetin semptomlarının yavaşça geliştiğinden gösterilmesi yıllar alabilir. Bazen semptomlar hafiftir ve ihmal edilebilir hale gelir.

Erken diyabet belirtileri sık idrara çıkma nedeniyle dehidratasyon içerir. Kilo kaybı bazı hastalarda iştahta artış olmasına rağmen görülebilir. Ayrıca vücutta yorgunluğa neden olacak enerjiye dönüşecek insülin yoktur, görme kaybı da bir belirtidir ve kan şekeri seviyesindeki dalgalanma nedeniyle oluşur.

Diyabet için Diyet:

Diyabetin arkasındaki ana neden aşırı kilo ve obezitedir . Beslenme ve fiziksel aktivite , sağlıklı bir yaşam tarzı sürmenin en önemli yoludur. Sağlıklı bir yemek planı ve aktif bir vücut, kan şekeri seviyenizi uygun aralıkta tutmanıza yardımcı olabilir. Bu tamamen size, ne yediğiniz veya içtiğinize ve fiziksel sağlığınızı ne kadar iyi koruduğunuza bağlıdır. Beslenme kazanıyorçok önemlidir ve çeşitli yiyecek gruplarından gelir. Bu yiyecek grupları arasında sebzeler, meyveler, tam tahıllar, protein ve süt ürünleri bulunur. Kızarmış yiyeceklerin kesilmesi; doymuş yağda yüksek gıda maddesi. Tuz tüketimi kontrol edilmelidir. Vücudunuz zaten şeker içeriği yüksek, o kadar tatlı ki, unlu mamuller, şeker veya dondurmalar tablo dışı. Eklenen şekerli içecekler şeker seviyesini yükseltir. Eğer varsa alkol , orta içilir. Küçük öğünler tüketerek ekstra kilo vermeniz ve şekerden uzak durmanız gerekir.

Diyabetin Önlenmesi:

  • Kesilmiş şeker, rafine yağ ve trans yağ:

Rafine karbonhidrat ve şekerli yiyeceklerin tüketimi insülin seviyesini artırabilir. Bu tür yiyeceklerden kaçınmak, diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Düzenli olarak çalışın:

Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivite vücudunuzdaki insülin üretimini artırabilir ve bu durum diyabetin diyabet öncesi ilerlemesini durdurabilir.

  • Birincil içecek olarak su:

Su hariç diğer tüm içeceklerin içinde bir miktar şeker bulunur. Ve şeker, diyabet hastası olan bir hastaya tavsiye edilmez.

  • Sigarayı bırakmak :

Ağır sigara içicileri sigara içmeyenlere kıyasla diyabet riskini artırabilir. Sigara içmek , diyabetin ilerlemesi ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır.

  • Yüksek lifli diyet yiyin:

Lif bakımından zengin gıdalar kan şekeri artışını önlemeye yardımcı olabilir.

  • Doğal otlar:   

Daha fazla yiyin Curcumin, Berberine.

Diyabet Tedavisi:

Diyabet tedavisinin temel amacı, kan şekeri seviyesini normal aralıkta kontrol etmektir. Tip 1 diyabet insülin, egzersiz ve uygun diyet ile tedavi edilir. Diğer taraftan, tip 2 diyabetin ağırlığının azaltılması gerekir. Diyabet ilaçları bundan sonra reçete edilir. İlaçlar pankreas tarafından insülin çıktısını artırmak, karaciğerden salınan glikoz miktarını azaltmak ve hücrelerin insüline duyarlılığını artırmak için tasarlanmıştır.

Diyabet vücudunuzda doğal bir oluşum olabilir, ancak en azından sağlıklı bir diyet yiyerek , egzersiz yaparak ve BMI’ye (vücut kitle indeksi) göre kilonuzu koruyarak diyabet komplikasyonlarının görülme sıklığını azaltmak mümkündür . Ayrıca diyabet ve pre-diyabetin erken tespit edilebilmesi için sıklıkla tanı koymak çok yararlıdır . İlaçların seyri ne kadar erken başlarsa, uzun vadeli problemler riskini o kadar azaltacaktır.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.