Cinsel Yollarla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

  • CİNSEL SAĞLIK
  • Cinsel Yollarla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? için yorumlar kapalı
  • 2.682 kez görüntülendi

Cinsel Yollarla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Bu konumuzda sizlere önüne geçilmeyince son derece önemli hastalıklar meydana getiren cinsel yollarla bulaşan hastalıklar nelerdir ve ne gibi türevlere sahip üzerine bilgiler sunacağız. Birçok erkek ve kadın cinsel birliktelik sonucu meydana gelecek olan hastalıklardan korkmaktadır. Bu hastalıklar çeşitli alerjiler doğuracağı gibi, bir kısmı ise tamamen ölümcül vakaları doğurmaktadır. Bu nedenle cinsel sağlığınıza dikkat etmeniz hem sizin, hem de partneriniz için oldukça önemli olmaktadır. Daha kapsamlı bilgi edinmek adına konumuzu sonuna kadar okuyarak bu tür hastalıkların neler olduğunu öğrenebilirsiniz. Cinsel yolla bulaşan birçok protozon, bakteri, virüs ve ektoparazit bulunur. Bunların yol açtığı başlıca hastalıklar şunlardır;

GENİTAL HERPES VİRÜS ENFEKSİYONU

Bu hastalık tekrarlanan ve tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Genital bölgede içi su dolu kesecikler ve ağrılı şişlikler şeklinde kendini gösterir. Daha sonrasında iltihapla beraber seyrederek yaralara sebep olur. Tedavisinde sistemik antiviraller kullanılır ve cinsel bulaşma yolları hastaya anlatılmalıdır.

BEL SOĞUKLUĞU (Gonore)

Bu hastalığa Neisseria gonorrhoeae bakterisi yol açmaktadır. Yanma ve üretral akıntılarla kendini gösterir. Testler yapılamıyorsa hem C. Trachomatise hem de N. Gonorrhoeae yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Çift halinde tedavi edilir.

SİFİLİZ HASTALIĞI

Genel enfeksiyon hastalıları arasında en karanlık ve derin hastalıktır. Bu karmaşık hastalık T.pallidum adında bir spiroket sebebiyle oluşur ve tarih boyunca birçok ünlü isim bu hastalığa yakalanmıştır. Sistemik bir hastalık olduğu için enfeksiyon yerinde yara ve ülser ile karakterizedir. Kalp, göz, sinir sistemi ve işitme duyularına etki edebilir. Tedavisi penisilin ile mümkündür.

GENİTAL SİĞİLLER

Bu hastalık, papilloma virüsünden kaynaklı oluşur. Gözle görünmesi mümkün dış siğiller ağrılı, kaşıntılı ve kolay parçalanabilir. Hastalığın tanısı göz ile konur ve kendiliğinden iyileşir. Cerrahi açıdan küretaj, makas, elektro cerrahi, kriyo ve lazer gibi yöntemler uygulanmaktadır.

AIDS (HIV ENFEKSİYONU)

Enfeksiyondan başlayıp AIDS’e kadar geçen zaman genellikle 10 senedir. Erken teşhis her zaman hastanın bilgilendirilmesini sağlayarak bulaşma riskini en aza indirir. HIV testi yapılarak kolayca anlaşılabilir. Ayrıca cinsel temasta bulunduğu eşi veya partneri de aynı tedaviyi görmelidir. Kısacası tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda, erken teşhis çok önemlidir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.