Bağırsakları Temizlemenin Doğal Yolları ve Tedavisi

  • ALTERNATİFTIP
  • Bağırsakları Temizlemenin Doğal Yolları ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 1.005 kez görüntülendi

Bağırsakları Temizlemenin Doğal  Yolları ve Tedavisi

Sağlık uzmanları bağışıklık sisteminizin korunmasını sağladığı için bağırsağın sağlığının iyi olması gerektiğine inanmaktadırlar. Aynı zamanda, bağırsak doğrudan beyninize, sağlıklı ruh halinize, hormonlarınıza , genel kilonuza ve sağlığınıza doğrudan bağlantılıdır.

Bağırsakta oluşan sindirim sorunları bazı rahatsızlıkların oluşmasına zemin hazırlar. Bu rahatsızlıklar ise  (şişme, gaz, ishal), besin alerjilerine veya hassasiyetlerine, kaygı, depresyon, ruh hali değişiklikleri, sinirlilik, cilt problemleri (egzema), şeker hastalığı, otoimmün hastalıklar, sık enfeksiyonlar ve ayrıca zayıf hafıza ve yoğunlaşma, dikkat eksikliği bozukluğu (ADD) ya da dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğudur.

Ayrıca birçok şey bağırsak sağlığını etkileyebilir , faydalı bağırsak florasını yok edebilir ve bağırsak bariyerine zarar verebilir. Diyetteki dengesizlikler, aşırı ilaç kullanımı, mineral eksiklikleri ve hatta stres, sindirim sisteminizdeki bakteri dengesini değiştirebilir .Bağırsağınızı sağlıklı tutmak  zor değildir. Bazı temel beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bunu yapabilirsiniz.

Bağırsağın çevresini olumsuz etkileyen kötü alışkanlıklardan vazgeçip seçiminizi iyi gelen şeylerle değiştirebilirsiniz. İyi bakterilerin dengesini yeniden kurabilir ve bağırsağın onarımına yardımcı olmak için gerekli olan besin maddelerini tüketmeye çalışabilirsiniz.

Bağırsaklarınızı doğal olarak iyileştirmenin en iyi yolları ise ;

1.Probiyotik  tüketimi:

Probiyotikler  bağırsak sağlığının ve iyileştirilmesi için önemli bir adımdır. Probiyotikler, bağırsağınızdaki sağlıklı bakteri seviyelerini arttırmaya yardımcı olurken, sindirim ve besin emilimini de geliştirir. Ayrıca toksinlerin yok edilmesini destekleyen vücuttaki kötü bakteri seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olurlar.Probiyotiklerin, bağırsak mikrobiyomunun sağlıklı kompozisyonu ve işleyişini düzeltmek için koruyucu ve tedavi edici önlemler olarak çalıştığı açıklanmıştır.

Probiyotikler söz konusu olduğunda , optimum sonuçlar için glutensiz seçenekleri seçin. Bazı iyi kaynaklar, lahana, turşu, kimçive kefir’dir.  Buna ek olarak, sindirime daha fazla yardımcı olması için probiyotiklerle bir sindirim enzimi alabilirsin. Eğer probiyotik takviyeleri almak isterseniz  doktorunuza danışınız.

2.Su  ve Sıvı tüketimini artırın;

Yeterli miktarda su içmeyen insanlar genellikle sindirim sorunları çekerler. Su, sindirim sisteminin düzgün çalışması için gereklidir. Su, vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturur ve gastrointestinal sistemi hareket ettirmede , idrar ve dışkılar yoluyla toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Su ve diğer sıvılar yiyecekleri parçalamaya yardımcı olur, böylece vücudunuz besin maddelerini emebilir ve vücudun pH dengesini korumaya yardımcı olur. Terleme ve idrar yaparak yaşamsal sıvıları kaybettiğinizde, gün boyunca vücudunuza temiz ve güvenli su temini önemlidir. Su tüketimi için alternatif olarak biraz limon suyu ekleyebilir veya farklı tatlandırılmış suları deneyebilirsiniz. Not: Her gün ihtiyacınız olan su miktarı, sağlık durumunuz da dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Bir günde ne kadar su içmeniz gerektiği konusunda doktorunuza danışın.


3.Zencefil veya Yeşil Çay için;

Fazla kahve içme  alışkanlığınız varsa hemen bu hatadan vazgeçin.Çünkü kahve ve diğer kafein içerikli çaylar , sindirim sistemini tahriş edebilir. Daha sağlıklı bir bağırsak için yeşil çay veya zencefil çayı tercih edin.

Yeşil çay, bağırsak sağlığınız için çok iyi. Polifenoller olarak adlandırılan, bağırsağınızdaki iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olan harika mikro besin maddeleri içerir. Ayrıca, vücudun genel inflamasyonuyla mücadelede yardımcı olur.Zencefilin sindirim sağlığı için iyi olduğu bilinmektedir. Bağırsakların düz kaslarını rahatlatarak gaz ve kramp semptomlarını hafifletir. Aynı zamanda, mideden ince bağırsağa giden yiyecek hareketini hızlandırarak sindirimi uyarır. Artı, zencefil tükürük, safra ve gastrik enzimleri yiyecek sindirmede yardımcı olur. Günde iki veya üç kez kafeinsiz yeşil çay veya zencefil çayı tüketin.

4.Stres Seviyenizi Azaltın

Vücuttaki yangı sadece besin kaynağı değildir. Yüksek stres seviyesi vücudunuzun iltihaplanma tepkisini ayarlama yeteneğini bozabilir, bu da vücudunuzda Merkezi Sinir Sistemi   yolu da dahil olmak üzere iltihaplanmaya neden olur. Kısacası, stres ve inflamasyon bağırsak sağlığını etkiler .Devam eden stres, bağırsakta sağlıklı bakteri olumsuz etkileyebilir ve bağırsak rahatsızlığının sağlığı, tüm sisteminiz üzerinde olumsuz etkiye neden olabilir. Bir çalışmada stres ve bağırsak sağlığı arasındaki bağlantı vurgulanıyor. Stres yönetmek için meditasyon, nefes alma egzersizleri, yoga, yürüyüş, müzik dinleme ve uygun uyku gibi aktiviteler çok yardımcı olabilir.


5.Inflamatuar Gıdalardan Kaçının;

Bağırsak iltihaplandığında, besin maddelerini ve gıdaları doğru bir şekilde sindiremez ve bu rahatsızlık verebilir. Ayrıca, iltihap, bağırsak sağlığınızı kesinlikle etkileyen sindirim sürecini etkiler.Genel inflamasyonu azaltmak için inflamatuar gıdalardan kaçınmak önemlidir. Sıklıkla tüketen inflamatuar gıdalar, bağırsak dokusunda epitel dokusu olarak adlandırılan hücrelere zarar verebilir ve bağırsak permeabilitesini artırır.
Önlemeniz gereken bazı yüksek derecede iltihaplı gıdalar mısır, soya, yüksek oranda işlenmiş bitkisel yağlar, rafine edilmiş şeker, katkı maddeleri ve koruyucular (tipik olarak işlenmiş yiyeceklerde bulunur). Mandıra, buğday ve gluten ayrıca bazı insanlardaki iltihaplanmaya katkıda bulunabilir.
Diyetinizdeki bu enflamasyona neden olan gıdaları ortadan kaldırarak ve bunları daha sağlıklı alternatiflerle değiştirerek, GI kanalınızdaki iltihap yavaş yavaş azalacaktır.

6.Yemeklerden Önce Buğday çimi Suyu İçmek;

Güçlü phytonutrientler ve alkalileştirici bir özelliği olan buğday otu, vücudunuzu iyileştirir ve bağırsağınızı doğal bir şekilde besler.

Buğday çimleri, fenolik içeriği ve biyolojik açıdan aktif enzimleri, ayrıca C vitamini, klorofil ve fitokimyasal maddeleri sayesinde, detoksifikasyona yardımcı olur ve midede zararlı patojenlerin gelişimini engeller. Buğday çimi suyu ayrıca, vücudun detoksifikasyon işlemi için önemli olan kandaki alkaliniteyi iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, Buğday çimi karaciğeri geri kazandırır ve canlandırır. Buğday çimi gibi alkalileştirici gıdalar genel sağlığı iyileştirmeye ve  desteklemeye yardımcı olur.

Buğday çimi ile taze meyve suyu hazırlayın . 1 – 2 gram suyu bir bardak su veya bazı meyve ve  sebze suyu ile inceltin ve yemekten 30 dakika önce içiniz. Her gün iki kez tüketin. Eğer içerken zorlanıyorsanız içmeye başlarken meyve suyuna 1 gram ekleyin , günde bir kez içmeye başlayıp sonraki günlerde  iki kez 20 grama çıkabilirsiniz.
Taze buğday çimlerine erişemiyorsanız, onun yerine buğday çimi kapsülü tercih edebilirsiniz. Bu  takviyeye başlamadan önce daima doktorunuza danışın.

7. Lifli GıdalarTüketin;

Tercih ettiğiniz gıdalar lif, vitaminler, mineraller ve su içeriği açısından yüksek olmalıdır . Bağırsak sağlığınızı iyileştirmek ve korumak için dikkat etmelisiniz.
Lif’ten zengin gıdalar yemek toksinleri atmaya yardımcı olabilir ve  sindirim sisteminizi enflamasyon, yaralanma ve hastalıktan korur. Ancak, sindirim probleminiz varsa, aşırı miktarda lif tüketmeniz sindirim sisteminize zarar verebilir ve ince bağırsağınızda bakteri üremesine neden olabilir. Her yemekte en az bir sebze yemeyi hedefleyin. Sindirimi kolay olan bazı sebzeler ıspanak, kabak, havuç, kuşkonmaz, kereviz, enginar ve lahana tüketin.
Sağlıklı bir diyetin bir diğer önemli yanı, kolayca sindirebileceğiniz sağlıklı yağlar yemektir. Bazı iyi örnekler hindistan cevizi ve hindistancevizi yağı, balık veya balık yağı, zeytin, keten tohumu . Genellikle rafine edilmiş tuz, şeker ve işlenmiş yağlarda yüksek işlenmiş veya fast food tüketmeyiniz.


8. Karaciğer Sağlığını Koruyun;

Karaciğerinizin verimli ve etkin çalışmasına yardımcı olarak sindirim sisteminizi iyileştirebilirsiniz. Karaciğer sağlığı için, alkol alımını sınırlamaktan başka bir şey daha önemlidir. Çok fazla alkol içmek sindirim sistemi bağırsak sendromuna yol açabilen bağırsak permeabilitesi duyarlılığını artırır.Alkol, vücuttaki toksinlerin birikmesine katkıda bulunur ve bu da enflamasyonu kontrol eden bağırsaktaki hormonları inhibe edebilir. Ayrıca, toksinler, besinlerin kan dolaşımına doğru şekilde emilmesini engeller. Aşırı alkol alımının endotoksin ve dolayısıyla karaciğer ve diğer organların yaralanmasına bağlı olarak bağırsak permeabilitesinde bir artışa neden olabileceği ve alkol tüketimi bağırsak sağlığınızı tehlikeye atma potansiyeline sahip olduğu için tamamen önlemenin en azından alkollü içki tüketmemek en iyisidir.

9. Yeterli Uyku Alın;

Sindirim problemlerinin üstesinden gelmek için en önemli faktörlerden biri, uyku kalitenizi arttırmaktır. Aslında yeterince uykunuz olmadığında sindirim sisteminizin de zarar gördüğünü fark etmişsinizdir.Bağırsak mikrobiyomu ruh halinizi düzenleyen ve aynı zamanda kaliteli uykuyu teşvik eden birçok hormonu üretir ve bırakır. Buna ek olarak, sindirimi etkileyen hormonlar, uyku kalitenizden etkilenir. Bu hormonlar kortizol, leptin, insülin, serotonin ve melatonin  içerir.

Örneğin, melatonin sağlıklı bir uyku-uyanma döngüsü için gereklidir ve bağırsak sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Melatonin eksikliği bağırsağın permeabilitesinin artmasıyla bağlantılıdır.Her gece en az 7-8 saat uyumayı hedefleyin. Bununla birlikte, vücudunuzu dinlemek ve sizin için en çok uykunun ne kadar olduğuna karar vermek en iyisidir.

Uyumanıza yardımcı olmak için, meditasyon, slow müzik dinlemek, yatmadan önce bir bardak sıcak süt, sıcak bir banyo veya bir kitap okumak yardımcı olabilir.

10.  Egzersiz Yapmak;

Bağırsaklarınızı doğal olarak iyileştirmek için vücudunuzu günlük olarak hareket ettirmelisiniz . Unutmayın, bağırsağınız düzgün çalışması için egzersiz yapmanız gereken bir kas. Yapılan bir araştırmada ilk yıllarınızda yapılan egzersizi bağırsaklarında yaşayan mikroorganizmalar arasında daha iyi denge sağlayacak bir ortam yaratacağı açıklandı. Bunun nedeni, doğduktan kısa süre sonra bakteriler bağırsak sistemini kolonileştirmeye başlamış olmalarıdır.Bir başka araştırmada egzersizin bağırsak bütünlüğü ve konak mikrobikomu üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu düşündürmektedir. Bu, bağırsakta ve konakçıdaki spesifik bakteriler arasındaki etkileşimler üzerine çalışmalara daha fazla ağırlık veriyor. Bağırsak sağlığı için, yoga gibi düşük stresli egzersizler, yürüme, hafif koşu ve bir rebounder atlama en iyisidir. Her gün en az 30-45 dakika egzersizi hedefleyin. Yoğun egzersiz yapabilirsiniz, ancak kortizol düzeylerini çok yüksek veya vücuda aşırı stres yaratacak kadar sınırlar dahilinde de yapabilirsiniz.

Ayrıca
İyi sindirim ağızda başlar, dolayısıyla yiyeceklerinizi iyi çiğnemeniz gerekir.
Bir günde iki ya da üç büyük öğün yemek yerine, az ve sık sık yiyin.
Doktorunuza sormadan hiçbir zaman ilaç almayın. Düzenli olarak detoks uygulayın, bu tüm sindirim sisteminizi sıfırlamak için harika bir yoldur.
Meyve ve sebzeleri iyice yıkayıp tüketin. Organik ürünler için tercih.  Bağırsak sağlığınızı bozabilen parazitler gibi bağırsak patojenlerine karşı tedavi olun.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.