Amfizem Nedir Nedenleri Tedavisi

  • HASTALIKLAR
  • Amfizem Nedir Nedenleri Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 999 kez görüntülendi

Amfizem Nedir Nedenleri Tedavisi

Bir akciğer hastalığı olan amfizem hakkında ne yazık ki toplumumuz oldukça bilinçsiz. Özellikle sigara kullanımından kaynaklanan amfizem hastalığı hakkında kısa bilgileri sizler için toparladık.

Amfizem, kronik obstrüktif akciğer hastalığının ilerleyişi sırasında ortaya çıkan ve nefes verirken hava akımının sınırlandığı bir durumdur. Amfizem sonucunda, hava kesecikleri esnekliklerini kaybederler ve içlerindeki hava gerektiği gibi dışarı atılamaz. Keseciklere sıkışan durgun hava, kesecikleri daha fazla gerer ve durum bir kısır döngüye dönüşebilir. Sigara kullanımı, amfizemin en önemli nedenidir.

Amfizemin Belirtileri
Amfizem belirtileri başlangıçta hafiftir, fakat hastalık ilerledikçe seri bir biçimde kötüleşir. Amfizem belirtileri şunlardır:

Nefes darlığı, Gürültülü nefes alma, Göğüs sıkışması, Fiziksel aktivite kapasitesinde azalma, Kronik bronşit göstergesi olan kronik öksürük, İştah ve kilo kaybı, Yorgunluk.

Amfizemin Sebepleri
Sigara Kullanımı: Sigara dumanı amfizemin en yaygın sebebidir. Pasif içici de olunsa, tütün dumanında 4 bin çeşit kimyasal bulunur. Bu kimyasallar küçük periferik hava yollarını, hava keseciklerini ve bunların elastik destekleyicilerini yok ederler.

Protein Eksikliği: Amfizem hastalarının yaklaşık yüzde 1 veya 2’sinde genetik olarak, akciğerlerdeki esnek yapıların korunmasına yardımcı AAt protein eksikliği vardır. Bu proteinler olmadan enzimler, ilerleyen akciğer hasarlarına, sonunda da amfizeme neden olurlar. AAt eksikliği ile birlikte bir de sigara kullanıcısı olunursa, amfizem 30’lu ve 40’lı yaşlarda başlayabilir. Hastalığın ilerleyişi ve şiddeti, sigara kullanımı ile birlikte hız kazanır.

Amfizemde Tıbbi Tedavi
Sigara içen amfizem hastaları için herhangi bir tedavi planındaki en önemli adım, sigaranın bırakılmasıdır. Bu, akciğerdeki hasarın daha da kötüye gitmesini önlemenin tek yoludur. Fakat sigarayı bırakmak, hiç de kolay değildir ve bu kişilerin genellikle iyi bir sigara bırakma planına ihtiyaçları olur.

Bronkodilatörler
Bu ilaçlar öksürüğün, nefes darlığının, daralan solunum yollarını genişleterek nefes almadaki zorlukların iyileşmesine yardımcı olabilirler; ama astım veya kronik bronşit tedavisinde oldukları kadar amfizem tedavisinde etkili değildirler.

Nefes Yoluyla Alınan Kortizonlar
Püskürtme spreyi olarak alınan kortizonlu ilaçlar, astım veya bronşitle ilişkili amfizem belirtilerini azaltabilirler. Nefes yoluyla alınan kortizonların, ağızdan alınanlardan çok daha az yan etkileri olmasına rağmen, bunların uzun süre kullanılması kemikleri zayıflatmanın yanı sıra yüksek tansiyon, katarakt ve diyabet riskini arttırırlar.

GERD Tedavisi
Semptomatik gastroözofajeal refleks hastalığı (GERD), birçok kişide solunum yolu hastalığını kötüleştirir. Bu nedenle doktor, tedavi için hayat tarzı değişikliği ve ilaç tavsiye edebilir.

Oksijen Desteği
Şayet düşük oksijen seviyesiyle birlikte şiddetli amfizem varsa, evde ve egzersiz yapıldığında düzenli olarak oksijen kullanmak kişiye biraz rahatlama sağlayabilir. Pek çok kişi, günde 24 saat oksijen kullanmaktadır. Çeşitli oksijen alma biçimleri mevcuttur. Aynı şekilde, ciğerlere oksijen desteği sağlamak üzere, pek çok cihaz bulunmaktadır.

Bu yazı amfizemin tedavisi, amfizemin belirtileri, amfizem nedir neden olur nedenleri sebepleri nasıl geçer, amfizeme ne iyi gelir tedavisi nasıldır bitkisel tedavi çözüm yolları nedir, amfizem nasıl teşhis edilir konusunda yazılmıştır.

anfizem, google cevaplasın anfizem nedir belirtisi ve tedavisi varmıdır

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.