Soğan: Besin Değerleri, Sağlığa Faydaları ve Daha Fazlası

  • ALTERNATİFTIP
  • Soğan: Besin Değerleri, Sağlığa Faydaları ve Daha Fazlası için yorumlar kapalı
  • 947 kez görüntülendi

Soğan: Besin Değerleri, Sağlığa Faydaları ve Daha Fazlası

Soğan Besin Değerleri:

Soğan, dünya çapında yaygın olarak ekili bir sebzedir. Allium cinsine aittir ve Sarımsak, Chive, pırasa ve Çin soğanını da içeren bu aileden en çok üretilen sebzedir. Soğan bitkileri, yeşil uzun kübik şekilli yapraklar ve tabanda bir ampul şeklindeki sebzeli içi boş bir fan gibi görünür. Sonunda bulunan ampul, sapın ucunda merkezi bir tomurcuğu örten etli yapraklarla çevrili yeraltı saplarından oluşur. Soğan temelde bir iki yıllık veya çok yıllık bir bitkidir, ancak yıllık bir hasat olarak kabul edilir.

Soğan tüm dünyada ekilir ve çiğ veya pişmiş olarak yenilebilir. Piyasada çeşitli ebat, şekil, renk ve lezzetlerde bulunur. En yaygın olanları kırmızı, beyaz ve sarıdır. Çin, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından belirtilen en büyük soğan üreticisidir. Ülkenin çoğu yerinde keskin tatları ve tıbbi özelliklerini içeren özelliklerine göre yetiştirilir. Keskin doğası bir soğanı doğrarken gözlerinizi tahriş edebilir.

Soğanın sağladığı pek çok sağlık yararı vardır. Bu içerir obezite riskini , kalp hastalığı ve kanser. Vitamin, mineral ve antioksidanların zenginliği sağlık yararlarının temel nedenidir. Sağlıklı ten rengini, enerji birikimini ve saçları destekleyen başka bir bitkidir . Ayrıca genel mortalite, diyabet ve kalp koşullarında yardımcı olabilir.

Soğanla ilgili başlıca sağlık yararları aşağıdaki gibidir –

  • Kanser önleme:

Çalışmalar, allium familya sebzelerinin kolorektal, prostat ve mide gibi farklı kanser türlerini tedavi edebileceğini doğrulamıştır . Zaten bildiğiniz gibi, antioksidanlar serbest radikal oluşumunu temizlemede önemli bir rol oynayabilir. Yararlı ve koruyucu etkiler, zengin organosülfür bileşiklerinden kaynaklanmaktadır. Soğanın kanseri önleyebildiği mekanizma bilinmemektedir, ancak hipotezi tümör büyümesinin ve mutajenezinin inhibisyonunu içermektedir.

Soğan gibi sebzelerin tüketilmesi, kolorektal kanseri ve prostat kanserini düzelttiği bilinen vücudunuza lif sağlar. Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nde araştırmacılar, allium sebze alımının yüksek olduğu kişilerin prostat kanseri riskinin en düşük olduğunu buldular. Ayrıca allium sebzelerinin alımı, yemek borusu ve mide kanseri riskini azaltmada potansiyel koruyucu etkileri göstermiştir.

  • Soğan Beslenmede Zengindir:

Soğan kalorisi düşük, vitamin ve mineral oranı yüksektir . Bu sebze, bağışıklık sistemini düzenleyen ve demir emilimini sağlayan C vitamini içeriği ile oldukça doludur. Hücrelerinizi serbest radikallerin zarar görmesine karşı koruyan güçlü bir besindir. Soğandaki B vitamini içeriği, mekanizmayı, kırmızı kan hücrelerinin üretimini ve sinir sistemi fonksiyonunu artırmada büyük rol oynayabilir. Soğanda bulunan ve normal hücresel fonksiyonunuzu, sıvı dengesini ve sinir iletimi ve kas kasılmasını sertleştiren önemli bir potasyum kaynağı da vardır.

  • Kalbe zarar veren faktörleri iyileştirir:

Kalp hasarına yol açan başlıca faktörler serbest radikaller, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol seviyeleridir. Bütün bu faktörler soğan ile kontrol edilir. Antioksidan bileşikler iltihaplanmaya karşı savaşır ve kolesterol seviyesini azaltır. Anti-enflamatuar özelliklerin yüksek kan basıncını ve kan pıhtılarını azalttığı bilinmektedir. Bu işlemden sorumlu olan flavonoid oksidan Quercetin’dir. Araştırmacılar, soğanın yüksek tansiyon, yüksek kolesterol düzeyleri ve iltihaplanma gibi kalp hastalıklarını azaltabileceğini göstermiştir .

  • Diyabet ve Diğer Kalp Hastalıklarını Tedavi Ediyor:

Antioksidanlar, oksidasyon işlemini durdurabilen bileşiklerdir. Yükseltgenme hücresel hasara katkıda bulunabilen ve kanser, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkları engelleyebilen bir süreçtir . Soğanın, antosiyaninler gibi 25 farklı flavonoid antioksidan çeşidine sahip olduğuna inanılmaktadır. Kırmızı soğan bu flavonoid ile doldurulur ve koyu kırmızı rengi açıklayan kırmızı pigmenti verir. Bu bileşik bazı kanser türleri ve diyabetler üzerindeki koruyucu etkilerini göstermiştir .

  • Sindirim:

İyi bir sindirim için sağlıklı lif ve prebiyotiklere bolca ihtiyaç duyulur ve soğanla sağlanabilir. Bu besinler optimal bağırsak sağlığını iyileştirebilir. Bağırsak bakterileriniz prebiyotiklerle beslenir ve kısa zincirli yağ asitleri oluşturur. Bu kısa zincirli yağ asitlerinin oluşumu bağırsak sağlığını güçlendirir, bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı azaltır ve sindirimi arttırır . Prebiyotikler yönünden zengin gıdalar tüketimi, Lactobacillus ve sindirimde faydalı olan bifidobacteria gibi probiyotiklerin verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir . Prebiyotik inulin, bağırsaklarınızdaki dost bakteri sayısının artmasına yardımcı olabilir. (5)

Soğan her mutfakta temel bir yemektir. İster çiğ ister pişmiş olsun lezzetli yemeklerin tadına bakabilirler. Lif, vitamin ve mineral alımını artırabilir. Soğanın sağlıklı yararları çoktur. Kalp problemlerinin ve bazı kanserlerin önlenmesi en üsttedir. Bu sebzenin çok yönlülüğü iyi bilinmektedir ve onu diyetinize eklemek genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.