Soğuk Terleme Nedenleri ve Tedavisi

  • Genel Sağlık
  • Soğuk Terleme Nedenleri ve Tedavisi için yorumlar kapalı
  • 895 kez görüntülendi

Soğuk Terleme Nedenleri ve Tedavisi

Soğuk terleme genellikle stres ya da kaygı ile ortaya çıkar. Ama başka sağlık sorunları da soğuk terlemeye neden olabilir.

Soğuk terleme, herhangi bir zorlanma ya da ısı artışı olmadan gerçekleşen ani terlemeye verilen addır. Soğuk terleme genelde vücudun strese karşı verdiği tepki ile ortaya çıkar. Bu durum vücudun doğal “kaç ya da savaş” tepkisidir. Soğuk terleme ayrıca bir hastalık ya da yaralanmanın belirtisi de olabilir ve ilk yardım yaparken bu durum da göz önüne alınmalıdır.

Soğuk Terlemenin Fark Edilmesi

Soğuk terleme birçok farklı nedenden dolayı aniden gelebilir. Bazı fiziksel aktiviteler sonucunda terleme beklenebilir, fakat soğuk terleme başka sebeplerle ortaya çıkar.Soğuk terleme geceleri ortaya çıktığında daha kötü olabilir, çünkü insanlar bu durum ortaya çıktığında bununla mücadele etme eğilimi gösterirler.

Bu durum kaygıyı daha çok artırarak, korku dolayısıyla uyuyamama gibi şikayetlere yol açar. Bu da daha fazla soğuk terlemeye yol açabilecek olan kısır bir döngüye dönüşür. Bu da soğuk terlemenin tedavisini daha da zorlaştırır.

Soğuk Terleme Nedenleri

Soğuk terleme genellikle vücudun stres karşısında gösterdiği kaç ya da savaş tepkisi ile ortaya çıkar. Aşağıdaki durumlar karşısında ortaya çıkan doğal bir tepkidir.

Acı
Çatlak, vücutta bir kesik, hatta migren gibi aşırı ağrı getiren durumlarda hasta soğuk terleme yaşayabilir.

Stres, Kaygı ya da Korku
Korku ve kaygı herkese stres yaşatabilir, özellikle finans durumu, iş ya da ilişkilerle ilgili durumlarda. Günlük stresten aşırı ağrıya kadar birçok sebep vücudun kaç ya da savaş mekanizmasını tetikleyerek soğuk terlemeye neden olabilir.

Anemi
Dolaşımdaki kanda yeteri kadar hemoglobin olmaması anemi olarak adlandırılır. Bu durumda ortaya çıkan oksijen miktarının azlığı nefes darlığına yol açabilir. Bu da beynin daha fazla oksijen istemesi ile vücutta strese yol açarak soğuk terlemeye neden olur.

Düşük Kan Şekeri
Hipoglisemi, diyabet hastalarında ya da iyi ve yeterli beslenmeyen insanlarda ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu da, kandaki glukoz seviyesinin düşmesi ile baş dönmesi, titreme, bulanık görüş ve soğuk terlemeye yol açar.

Düşük Tansiyon
Normal kan basıncı 120/80 mm Hg aralığında kabul edilir. 90/60’a hatta bundan da aşağıya düştüğü durumlarda buna düşük tansiyon denir. Tansiyon düşüklüğünün yetersiz beslenme, kan kaybı, susuzluk birçok sebebi ve nemli cilt, baş dönmesi, soğuk terleme gibi de belirtileri vardır.

Şok
Beyne ve diğer hayati organlara giden kan akışının aşırı düşük olduğu durumlarda, vücut şoka sürüklenebilir. Şok, aşırı yaralanma ya da ciddi rahatsızlıklardan kaynaklanan ve hemen müdahale gerektiren, hayati tehlikeye yol açan bir durumdur. Soğuk terleme şokun bir belirtisi olabilir.

Menopoz
Genellikle 40 yaş üstü kadınlarda normal adet döngüsünün bitmesini işaret eden bir durumdur ve birçok farklı belirtisi vardır. Bunlardan bazıları uykusuzluk, baş dönmesi ve soğuk terlemedir.

Migren
Bu tekrarlayan ve kronik baş ağrıları genellikle başın bir tarafında olmakla birlikte, diyet ve stres gibi birçok etkenile tetiklenebilir. Belirtileri içerisinde mide bulantısı,baş dönmesi ve soğuk terleme de bulunur.


İlaçlar
Soğuk terleme aldığınız bazı ilaçlar sebebiyle de ortaya çıkabilir. Antibiyotikler ve tansiyon ilaçları bazı insanlarda soğuk terlemeye sebep olabilir. Bazı reçetesiz ilaçlar ve bitkisel gıda takviyeleri de soğuk terlemeye sebep olur.

Kalp krizi
En şiddetli sebeplerinden biri de kalbe giden damarların tıkanması sonucu kan akışının azalması ile ortaya çıkan kalp krizidir. Göğüs ağrısı, kol ağrısı, aşırı terleme ve soğuk terleme kalp krizinin belirtilerindendir.

Diğer Sağlık Durumları
Soğuk terlemeye sebep olan başka sağlık durumları da söz konusudur. Bunlardan bazıları dolaşım sistemi bozukluğu, grip, virüs enfeksiyonu ve bağışıklık sistemi hastalıklarıdır. Titreme, güçsüzlük ve baş dönmesi de soğuk terlemeye eşlik eden diğer belirtilerdir.

Soğuk Terleme Tedavisi

Yukarıda bahsedilen soğuk terlemeye sebep olabilecek bütün durumlar tıbbi yardım ya da evde bakım ile tedavi edilebilir. Soğuk terlemeyi durdurmaya yönelik evde yapılabilecek bazı şeyler vardır.

Kendinizi rahatlatın
Stresle başa çıkma teknikleri kullanılarak, stres ve kaygıdan oluşan soğuk terleme çözülebilir. Koşma, yoga, nefes egzersizi gibi aktiviteler ve ılık duş da stresi azaltmaya yarar. Yavaş nefes alma da panik ve kaygı ataklarını azaltarak iyileşmeyi hızlandırır. Eğer kaygı ile mücadele etmede zorluk yaşıyorsanız doktorunuza başvurabilirsiniz.

Uyuma ortamınızda değişiklikler yapın
Soğuk terlemeyi azaltmak için termostatınızı kullanarak odanın sıcaklığını kontrol edin. Eğer soğuk terleme geceleri oluyorsa yatak örtünüzü değiştirebilir ya da daha bol ve rahat kıyafetler giyebilirsiniz. Ayrıca ışık yayan şeyleri ortadan kaldırarak da ortamda değişiklik yapabilirsiniz. Işık yayan saat bilgisayar gibi aletleri kaldırmak, televizyonu kapatmak ve dışardan gelen ışığı önlemek için kalın perdeler kullanmak gibi…

Beslenme
Yatmadan önce soğuk terlemeye sebep olabilecek olan yiyeceklerin tüketimininden kaçınarak beslenmenizde değişiklik yapabilirsiniz. Eğer düşük kan şekeri probleminiz varsa, öğün atlamayınız ve yemeği gün içerisine yayarak yatmadan önce yüksek şeker içerikli besinleri tüketmekten kaçınınız.

Üretken olun
Soğuk terleme başladığında, kafanızı dağıtmak ve kaygıdan uzaklaşmak için bazı aktivitelerde bulunun. Kitap okuyun ya da bulmaca çözün.

İlaçla müdahale
Doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç almayın. Terapi ve kaygı giderici ilaçlar soğuk terleme ve kaygını diğer belirtilerini kontrol etmede işe yarayabilir. Soğuk terlemeye sebep olabilecek diğer ciddi sorunları sadece bir doktor tedavi edebilir.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.