Prostat Kanseri Nedeni? Belirtileri? Tedavisi?

Prostat Kanseri Nedeni? Belirtileri? Tedavisi?

Prostat kanseri, sıvıyı spermada yapmaktan sorumlu olan prostat bezini etkiler. Prostat mesanenin altında bulunur ve mesaneden idrarını boşaltan boru üretranın bir bölümünü çevreler. Erkekler yaşlandıkça prostat kanseri riski daha yükselir.

Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre, erkeklerin tahminen yüzde 20'si ömürleri boyunca prostat kanseri yaşayacak.

Prostat kanseri nasıl gelişir?

 Prostat kanseri, prostat hücreleri mutasyon geçirdiğinde ortaya çıkar ve anormal gelişim göstermeye başlar. Kontrolsüz bir oranda çoğalırlar. Bazı durumlarda, hücreler diğer vücut bölümlerine yayılabilir. Kanserli hücreler doku, kan veya lenf sistemi yoluyla yayılabilir.

Bir doktor prostat hakkında bir hasta ile görüşür. İlerlemiş prostat kanseri prostat bezinden uzaklaşmış kanserdir. Doktor, evre I'den evre IV'e kadar prostat kanseri evresi tespit eder. Evre IV en ileri kanser formudur. Evre IV prostat kanseri, pelvik lenf nodlarına yayılmış veya üreterleri bloke eden gelişmiş prostat kanseridir. Üreterler böbrekleri mesaneye bağlayan tüplerdir.

Doktorlar ek hücrelerin prostattan gelip gelmediğini belirlemek için vücudun kanserli hücrelerini test etmelidir. Kemikte kanser tespit edilse bile, kanserin başladığı yer prostat kanseri olarak kabul edilir.

Evre IV prostat kanserinin iki türü vardır:

 Evre IV D1: Lenf nodları veya çevresindeki organlar gibi pelvise yayılmış prostat kanseri hastaları. Ancak, kanser daha tam yayılmamış.

Evre IV D2: Omurga, pelvis, kaburgalar veya diğer kemikler gibi uzak organlara yayılmış kanserler. Ne yazık ki, evre IV D2 prostat kanseri tedavisi en zor olanıdır, ancak tedavi edilebilir.

Risk faktörleri

 Prostat Kanseri Vakfı'na göre, yaş, prostat kanseri riskinin en etkin faktörüdür. Prostat kanseri için ilave risk faktörleri şunları içerir:

 Aile öyküsü: Prostat kanseri olan bir babası veya erkek kardeşi olan erkekler, ailesinde prostat kanseri yaşamayan erkeklerinkine göre iki kat yüksek risk altındadır.

Sigara: Sigara içme öyküsü, agresif prostat kanseri riski ile ilişkilidir Araştırmacılar aynı zamanda diyet ve artmış prostat kanseri riski arasındaki bağlantıyı araştırıyorlar.

Prostat kanseri belirtileri

Birçok prostat kanseri belirtisi idrara çıkma sürecini içerir. Prostat idrarın vücuttan boşaldığı yere çok yakın olduğu için birçok prostat kanseri semptomları idrara çıkma sürecini etkiler.

Bu semptomlara örnekler şunlardır:
-Sırt, kalça veya pelvik ağrı
-Idrar veya sperm içindeki kan
– İdrar üzerine yanma veya ağrı
– Mesanenin tamamen boşaltılması zorluğu
– İdrar akışı başlatmada zorluk
– Ani bir idrar isteği yaşamak
– Zayıf idrar akışı
Bu semptomların bazıları yaşlanma ve büyümüş prostat ile ilişkilidir. Sonuç olarak, bazı erkekler tıbbi yardım istememek yerine bu semptomları göz ardı edebilir.

İleri evre prostat kanseri tedavisi 

İlerlemiş prostat kanseri tedavileri genellikle kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlatmaya veya durdurmaya odaklanır. Bir erkek ilerlemiş prostat kanseri olduğunda, genellikle kanser hücrelerini öldürmek için prostat çıkarma, radyasyon veya kemoterapi gibi tedaviler görmüştür. Bu tedaviler prostat kanserinin ilerlemesini engelleyemezse, başka yaklaşımlar da kullanılabilir.

Hormon terapileri

Hormon terapileri, kanser gelişimine katkıda bulunabilecek hormonları durdurarak, prostat kanserinin yayılmasını genellikle önleyebilir.

Diğer tedavi seçenekleri 

Prostat kanseri için hormon tedavilerine ek olarak, bir doktorun prostat kanseri yayılımını azaltmak için reçete edebileceği başka tedaviler de vardır. Bunlar arasında şunlar bulunur:

Kemoterapi: Kemoterapi, hızla çoğalan hücreleri öldüren ilaçların alınmasını içeren bir tedavidir. Gelişmiş prostat kanserinin tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarına örnek olarak mitokzantron, dosetaksel, paklitaksel ve estramustin verilebilir.

İmmünoterapi: İmmünoterapi, kanserlere karşı daha etkili bir şekilde mücadele etmek için bağışıklık sistemi hücreleri oluşturmayı içerir. Biyolojik terapilere örnekler, koloni uyarıcı faktörlerin, interferon, interlökin veya monoklonal antikorların uygulanmasını içerir.

 Kemik metastazını tedavi eden ilaçlar: Kemikler kemiklere yayılırsa, doktorlar kemiklerin parçalanmasını azaltmak ve ağrıyı azaltmak için birkaç ilaç reçete edebilirler. Kemik ağrısını tedavi etmek için kullanılan ilaç örnekleri, denosumab, xofigo ve zoledronik asittir. Araştırmacılar şu anda yeni ilaçlar da dahil olmak üzere prostat kanseri için birçok yeni yaklaşım ve tedaviyi test ediyorlar.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.