Kilo vermek amacıyla probiyotik kullanımı giderek daha popüler hale gelmektedir, çünkü bu maddelerin vücuda olumlu bir şekilde fayda sağladığı bilinmektedir. Probiyotikler, bağırsaklarımızda bulunan ve birçok farklı gıdada bulunan mikroorganizmalardır. Vücut, midemizin mikroflorasını oluşturan binlerce farklı mikrop barındırır. Bağırsaklarımızdaki bakterilerin çoğu yararlıdır, gıdaları düzgün bir şekilde sindirmemize ve bağırsak patojenlerine karşı korunmamıza yardımcı olur. Bununla birlikte; yetersiz beslenme, bağışıklık sisteminin zayıflaması, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar veya sindirim sistemindeki parazitler gibi faktörler mikroflora dengenizde hasara yol açabilir. Bu noktada, probiyotik bakımından zengin yiyeceklerin tüketilmesi gerekir, çünkü sizi ve sisteminizi yeniden dengeleyebilir.

 

Diyetinize belirli türlerde probiyotikler eklemek kilo kaybı ile ilişkilendirilirken, diğer bazı probiyotikler aslında kilo alımına bağlıdır. Lactobacillus gasseri, Lactobacillus amylovorus, Lactobacillus fermentum ve Lactobacillus plantarum gibi türler; yoğurt, kefir, lahana turşusu ve miso çorbasında bulunabilir ve doğrudan kilo kaybına yardım edebilir.

 

Diğer bir probiyotik türü ise kilo vermekle ilgisi olmayan Bifidobacterium olup, bağırsak sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Uygun egzersiz ve diğer diyetle birlikte, kilo kaybı için probiyotiklerin kullanılması hızlı ve uzun süreli sonuçlar almanıza neden olabilir.

Probiyotikler Kilo Vermenize Yardım Eder

Kilo vermek için probiyotiklerin kullanılmasının en büyük faydalarından bazıları; sindirim verimliliğinin artması, yağ birikiminin önlenmesi, iştahın bastırılması, kalori emiliminin en aza indirilmesi, enflamasyonun azaltılması, kalbin korunması, stres ve anksiyetenin hafifletilmesi ve karın bölgesindeki yağlanmanın azalmasıdır.

 

Kalori Emilimini Azaltır

Birçok çalışma, bazı probiyotiklerin tüketilmesinin, besin alımını azaltmadan kalorilerin vücut tarafından emilimini azaltabildiğini göstermiştir. Egzersizle birleştirildiğinde, bu hızlıca kilo vermenize yardım edebilir.

 

Sindirim Verimini Artırır

Vücudunuza giren probiyotik miktarı yeterliyse, sindirim sistemi besin maddelerini daha etkili bir şekilde emebilir ve bu da, kendinizi tok hissetmenizi ve daha az yemenizi sağlayabilir, ancak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm mineralleri ve vitaminleri almanıza yardım eder.

 

Yağ Birikimini Azaltır

Probiyotikler vücuttaki yağ birikimini azaltabilen çeşitli proteinlerin üretimini teşvik eder, bu nedenle diyetiniz düşük kalorili değilse bile vücudunuzun yağ depolama işlevini azaltabilir.

 

Göbek Yağlarının Yakılmasına Yardım Eder

Araştırmalar, vücuttaki probiyotik seviyeleri arttığında, bunun daha fazla yağ yakılmasına yardım ettiğini göstermiştir. Aslında, probiyotikler, diyabet ve kalp rahatsızlığı riskinizi azaltabilen ve kilo verme hedeflerinize yardımcı olacak şekilde, deri altı yağı olarak bilinen viseral yağların iki katı fazla yakılmasına yardımcı olabilen mikroorganizmalardır.

 

Stres Seviyelerini Düşürür

Bağırsak beyin ile yakından ilişkilidir ve “ikinci beyin” olarak adlandırılır, bu yüzden bağırsaklarınızı optimize etmek, hormonları düzenlemeye ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu, strese yol açabilen ve kilo vermenizi engelleyebilen kaygıyla ilişkili diğer zayıf yaşam tarzı alışkanlıklarını önleyebilir.

 

Kalp Sağlığını Geliştirir

Çok sayıda çalışma, yüksek kolesterol, ateroskleroz, kalp krizi ve felce neden olabilen diyabet ve diğer ikincil faktörler üzerindeki etkilerinden dolayı probiyotikler, daha düşük seviyelerde kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkilendirilmiştir.

 

Enflamasyonu Önler

Birçok insan aslında bağırsaklarında kronik iltihaplanmadan şikayetçidir, bu da yağ birikimin artmasına ve metabolizmanın daha yavaş çalışmasına yol açabilir. Bununla birlikte, probiyotikler, midedeki inflamasyonu önleyebilir ve metabolizmayı yağları daha hızlı yakmak için destekler.

 

İştahı Bastırır

Probiyotik açısından zengin gıdalar tüketerek, vücudunuzdaki “tokluk” hormonu olan leptin miktarını artırabilirsiniz. Bu, daha az kalori tüketmenize ve yemekler arasında atıştırma tüketimini önlemenize yardımcı olabilir.

 

Probiyotik Diyet

Probiyotiklere duyulan ihtiyaç herhangi bir vücut tipini etkileyebilir, ancak obezite veya başarısız kilo verme programlarıyla mücadele eden insanlar için özellikle önemlidir. Diyetiniz genel sağlığınızın önemli bir parçasıdır, özellikle de kilo vermeye çalışıyorsanız. Mükemmel bir probiyotik diyet tipik olarak yoğurt, bitter çikolata, kefir, turşu, miso çorbası, kimchi, kombucha çayı, lahana turşusu ve çeşitli diğer fermente gıdaları içermelidir, çünkü bunlar probiyotik açısından zengindir.

 

Yoğurt

Belki de en iyi bilinen probiyotik gıda yoğurt; sağlıklı bakterilerle bağırsaklarınızı yeniden üretebilen canlı kültürlerle doludur.

 

Kombucha Çayı

Yüzlerce yıldır, bu fermente edilmiş çay, metabolik aktiviteyi artırmak ve kilo kaybına yardımcı olmak için kullanılmıştır.

 

Lahana Turşusu

Fermente lahana, A vitamini, K vitamini ve C vitaminini artırırken sindirim verimliliğinizi üst düzeye çıkarmaya yardım edebilen birçok canlı kültür bakterisine sahiptir.

 

Salatalık Turşusu

Her türlü turşu farklı probiyotik seviyelerine sahiptir ve miktar değişebilir, bu lezzetli atıştırmalık, metabolizmayı hızlandırmaya ve kilo vermeye yardımcı olabilir.

 

 

Miso Çorbası

Vücudunuza alabileceğiniz en sağlıklı yiyeceklerden biri olan miso çorbası, yüksek miktarda Lactobaccili ve Bifidobacteria’nın yanı sıra diğer birçok mineral ve kanserojen mücadele eden antioksidanlara sahiptir.

 

Kimchi (Bir çeşit yöresel Kore atıştırmalığı)

Asya ülkelerinde ve lokantalarda yaygın olarak tüketilen bu son derece ekşi turşu lahanası, sindirimi uyarabilen ve kabızlığı önleyebilen birçok probiyotiğe sahiptir ve aynı zamanda bağırsak bakteriyel seviyelerini hızla dengelemeye yardımcı olur.

 

Bitter Çikolata

Çikolatanın organik olanları, probiyotikler içerir, çünkü çikolata probiyotikleri taşıyabilme ve onları mide asidinden koruyabilme özelliğine sahiptir.

 

Göbek Yağı:

Tüm yağlar aynı değildir ve en tehlikeli biçimlerden biri de göbek yağıdır. Bazı insanlar, göbek yağının yaşlanmanın sadece normal bir parçası olduğunu ve cildin altında olduğunu düşünür; yağın çoğunluğu nispeten zararsız olan deri altı yağı olarak bilinir. Bununla birlikte, iç organlar etrafında gelişen yağ; diyabet ve kardiyovasküler sorunların yanı sıra inflamasyon ve metabolizma yavaşlaması riskini artırabilir.

 

Genel yağın sadece küçük bir yüzdesi olsa da, viseral yağ en tehlikeli olanıdır ve liposuction prosedürleri ile elimine edilemez. Probiyotikler devreye girdiğinde yakılıp, enerji için kullanılabilir. Araştırma, yüksek seviyede probiyotik tüketmenin göbek yağlarında azalmayla ilişkili olduğunu gözler önüne sermektedir.

 

 

Probiyotikler Kilo Vermeye Nasıl Yardımcı Olur?

Probiyotikler, vücudunuzun daha az yağ depolamasına ve daha verimli bir şekilde yağ yakmasına yardımcı olabilir, bu da kilo verme hedeflerinize önemli ölçüde yardımcı olabilir. Ayrıca iştahınızı bastırır ve metabolizmayı canlandırır. Doğru probiyotik türlerinin kullanılması kritiktir, çünkü bazı türler aslında kilo almanıza neden olur.

 

Uyarı:

 

Kendi sağlık durumunuza ve gastrointestinal hassasiyetinize bağlı olarak, kilo kaybı için probiyotik kullanırken bazı yan etkilere dikkat etmelisiniz. Probiyotiklerin bağırsak üzerindeki güçlü etkileri nedeniyle, başlangıçta şişkinlik, kramp ve aşırı gaza neden olabilir, ancak probiyotikler mikroflora ortamınızı yeniden dengeledikçe bu yan etkiler geçmelidir.

 

Ayrıca, birçok farklı ilaç, özellikle antibiyotikler, ağrı kesiciler, steroidler ve doğum kontrol hapları gibileri, probiyotiklerin etkilerini yok edebilir. Bu ilaçları probiyotik diyetle birleştirmenin herhangi bir yan etkisi olmamakla birlikte,  kilo verdirici etkisini azaltacaktır.