Probiyotik Hakkında Az Bilinen Şaşırtıcı Gerçekler

  • TANITIM
  • Probiyotik Hakkında Az Bilinen Şaşırtıcı Gerçekler için yorumlar kapalı
  • 877 kez görüntülendi

Probiyotik Hakkında Az Bilinen Şaşırtıcı Gerçekler

Sağlığa sundukları faydalarla beslenme düzenine eklenmesi gereken probiyotikler hakkında az bilinen şaşırtıcı gerçekler sizleri bekliyor.

Vücudumuzdaki Tüm Probiyotikler, Beyinden Ağırdır

Sağlıklı bir insanın beyin ağırlığı yaklaşık 1.36 kilogramdır. Vücudumuzdaki tüm probiyotiklerin ağırlığı ise yaklaşık 1,58 kilograma eşdeğerdir.

Probiyotik Sayısı Hücre Sayımızdan 10 Kat Daha Fazla

Probiyotik toplamının ağırlığı kadar probiyotik sayısı da ilginç bir gerçekliğe işaret ediyor. Sağlıklı bir insan vücudunda yaklaşık 1 trilyon hücre bulunuyorken, probiyotiklerin sayısının yaklaşık 10 trilyon olduğu yönünde klinik çalışmalar bulunuyor.

Probiyotikler Tüm Vücudumuzda Bulunur

Probiyotik yoğunluğunun en fazla olduğu kısım bağırsaklar olsa da bu yararlı mikroorganizmaların vücudumuzun hemen hemen tüm bölgelerinde bulunduğu biliniyor. Ağız, burun boşluğu, yemek borusu, diş etlerinin çevresi, idrar yolları ve akciğerleri çevreleyen plevral boşluk gibi vücut bölümlerinde milyarlarca probiyotik bulunuyor.

Probiyotik Faydaları Saymakla Bitmez

Probiyotikler post-operatifenfeksiyonu azaltıyor, virüslerle mücadele eden antikorların üretilmesinde görev yapıyor, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor, kulak iltihapları ile mücadele etmeyi kolaylaştırıyor, kabızlığa iyi geliyor, kalsiyum emilimini artırıyor, vücudu arındırıyor, iştahı dengeliyor… Probiyotik faydaları bu saydıklarımızla da sınırlı değil, hemen hemen tüm metabolik süreçlerde probiyotikler sağlığımıza katkıda bulunuyor.

Probiyotikler Antibiyotiklere Dirençli Bakterileri Öldürüyor

Farklı nedenlerle vücudumuzda antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler oluşabiliyor. Bu bakterilerin saf dışı bırakılması için de probiyotiklere ihtiyaç duyuluyor. Probiyotik bakterilerle patojenik bakterilerin milyarlarca yıldır devam eden savaşı probiyotik galibiyeti ile devam ediyor.

Probiyotikler Minerallerin Sindirimini Artırıyor

A vitamini, K vitamini ve B vitaminleri ürettiği kanıtlanan probiyotikler aynı zamanda bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve çinko gibi minerallerin emilimini de arttırıyor. Gastrointestinal sistemde yer alan probiyotik türleri tüketilen gıdalardaki belirli kimyasalların parçalanmasında rol oynarken aynı zamanda besinlerin emilerek vücuda dağıtılmasını sağlıyor.

Probiyotikler Kansere Savaş Açıyor

Probiyotiklerin kanser teşhisi konan veya potansiyel olarak kanser riski taşıyan kişiler için de faydalı olabileceğine dair bazı kanıtlar bulunuyor. Yapılan klinik çalışmalar probiyotik türlerinin insan vücudundaki enflamasyon tetikleyicileri olarak bilinen sitokinlerin varlığını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.