(OCT) Optik Koherens Göz Tomografisi Tanı ve Teşhisi

  • GÖZ HASTALIKLARI
  • (OCT) Optik Koherens Göz Tomografisi Tanı ve Teşhisi için yorumlar kapalı
  • 1.192 kez görüntülendi

(OCT) Optik Koherens Göz Tomografisi Tanı ve Teşhisi

Göz Tomografisi (OCT) Nedir?

Göz hastalıklarının tedavisinde bir devrim OCT (optik koherens tomografi); biyolojik doku katmanlarını, mikron düzeyinde yüksek çözünürlükte tomografik kesitler alarak görüntüleyen bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Dokulara gönderilen ve farklı doku katmanlarından geri yansıyan kızılötesi ışığın (infrared) yansıma gecikme zamanını ve şiddetini ölçerek, dokuların yüksek çözünürlükte (5 mikronluk kesit) görüntülenmesini sağlar.

 

Göz tomografisi ile hangi hastalıkların teşhisi konulabilir?

Göz hastalıklarında, en sık kullanımı retina tabakaları ve sinir lifi ölçümü olmak üzere, gözün tüm katmanlarının bu yöntemle mikron ölçekte yüksek çözünürlüklü kesitsel görüntüleri elde edilebilir. Böylece kornea, iris ve açının görüntülenmesi, optik sinir başı ve sarı nokta (maküla) yapısının incelenmesi, retina ve sinir lifi kalınlıklarının ölçümü yapılabilir.

 

OCT Tomografi Hastaya Zarar Vermez

Hastaya herhangi bir girişim yapılmayan (non invazif) bir test olup çekimi çok kolaydır. Hastaya ilaç verilmeden, damla damlatılmadan, ağrısız bir şekilde çok kısa sürede bu tetkik yapılabilir. OCT cihazı X ve radyasyon ışınları ve içermez. Cihaz çekimde ışık kullandığı için de hastaya bir zararı bulunmaz.

 

Hangi hastalıklarda göz tomografisi (OCT) kullanılır?

Glokom, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı (maküla dejeneransı), diyabetik maküla ödemi, diyabetik retinopati, SSR (santral seröz retinopati), epiretinal membran, maküla deliği gibi birçok hastalığın tanısı ve takibinde çok önemli bir yere sahiptir ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

OCT (Göz tomografi) cihazı Göz polikliniğinde hizmet vermektedir

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.